hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [都係逃不過 Delay] Lufthansa: A343 HKG - FRA
開啟左側

[飛行報告] [都係逃不過 Delay] Lufthansa: A343 HKG - FRA

KV8948 發表於 2022-9-19 20:45 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-9-19 18:13
買機票時全部睇過晒

Etihad: 現時無航班飛香港

黎緊世界盃QR唔憂冇客

價錢年尾前都唔會落

Fuk19805 發表於 2022-9-20 03:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Larry93 發表於 2022-9-18 21:48
都係轉機不如搭中東三寶

你真係當我哋唔查清楚㗎喎

我哋喺英國返嚟嘅,又要睇香港啲酒店檔期加埋當時嘅溶斷機制,睇晒咩 Finnair, Lufthansa, SWISS, Turkish, Korean, JAL, SQ嗰啲。中東三寶嗰時溶斷溶到發晒癲,邊會買佢?貪好玩咩?

搞咁大壇嘢,自然買return ticket, 廢事煩啦
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-9-20 07:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-9-20 03:36
你真係當我哋唔查清楚㗎喎

我哋喺英國返嚟嘅,又要睇香港啲酒店檔期加埋當時嘅溶斷機制,睇晒咩 Finnair ...

其實我喺第一篇 Lufthansa flight report 已經說明選擇 LH 好大程度上係用排除法:
(我喺 2022 年 3月訂呢張來回機票,考慮因素以當時價錢、政策為準)
- CX、VS (當時未宣布停飛香港) 價格昂貴
- SQ 當時不接受經新加坡轉機往香港(及中國內地),要分開兩張機票,並且入境新加坡,重新 check-in、寄行李同做 PCR test (今年 7月初 SQ 恢復經 SIN 轉機去香港)
- EY, AF 沒有到港航班
- 歐洲經東北亞轉機飛香港本身唔順路,JL, KE 價錢亦唔係平過直航
- EK, TK, KL 當時 DXB / IST / AMS - HKG 一程加停 BKK (TK 相關安排現已取消)
- QR, TG 價錢同 CX LHR - HKG 直航相若

淨返 AY, LH, LX
AY 因為 HEL - HKG 航班數量少,當時擔心熔斷後難以安排(3月嗰陣隔離酒店唔太爆,改日子/rebook 通常都有房提供)

我最初嘅 booking 係
(LH)LHR - FRA - HKG
(LX)HKG - ZRH - LCY
之後 LX cancel flight,所以回程改搭 LH 經 FRA 轉
我最錯嘅決定,可能係為咗搭 A340,去程 FRA - HKG 揀咗 LH 自家航班而唔係 CX codeshare

訂機票時我其實無考慮過熔斷問題,心諗所有航空公司都有機會,避唔到咁多。今年 3月 Lufthansa 尚未復飛香港,根本無從判斷;事實上 LH 6 - 7月間先後被熔斷兩次,同 "熔斷三實": QR, EK, TK 有得揮,但機票已經訂咗,無得退票。

而我喺英國出發返香港,之後再返英國,有咩理由唔係訂來回機票?
(我飛英國時係買單程,無 return leg 淨低未用)

Fuk19805 發表於 2022-9-21 00:07 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-9-19 23:10
其實我喺第一篇 Lufthansa flight report 已經說明選擇 LH 好大程度上係用排除法:
(我喺 2022 年 3月訂 ...

你最錯嘅決定係買機票前問我意見🤡🤡

不過只可以講你係的確用咗好多心機搞呢個trip
IG: mhlam307_photospam
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-9-21 04:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-9-21 00:07
你最錯嘅決定係買機票前問我意見🤡🤡

不過只可以講你係的確用咗好多心機搞呢個trip ...

咁嘅時勢返香港,相信同我ㄧ樣用咁多心機嘅人真係數之不盡
經歷埋熔斷、PCR positive,改咗四五次都上唔到機嘅都聽過唔少

我終於明點解好多人情願比多一舊錢,都要揀直航,都要搭國泰航空,因為真係煩少好多
DIH 發表於 2022-9-21 12:55 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-9-21 04:05
咁嘅時勢返香港,相信同我ㄧ樣用咁多心機嘅人真係數之不盡
經歷埋熔斷、PCR positive,改咗四五次都上唔 ...

我都聽聞有人個仔在英國讀書,早前曾經想趁放假返港,但去到LHR做test係positive,萬事告吹。宿舍已退,好彩有朋友收留,如果唔係唔只返唔到香港,連住都成問題。所以即使減到0+7甚至0+0,只要仍有上機前檢測,都好難有遊客,港人外遊都有風險。
brianso198 發表於 2022-9-21 14:25 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-9-21 12:55
我都聽聞有人個仔在英國讀書,大半年前曾經想趁放假返港,但去到LHR做test係positive,萬事告吹。宿舍已 ...

呢個當然係大問題,
最大問題係外國搵核酸係越來越難

仲堅持要返香港前做核酸根本唔可能吸引到外地遊客黎

就算當地做左係無事, 去到香港有事咪一樣
根本而家最應該取消既就係要有48小時陰性證明先可以上機

cruisesnet 發表於 2022-9-21 14:43 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-9-21 12:55
我都聽聞有人個仔在英國讀書,大半年前曾經想趁放假返港,但去到LHR做test係positive,萬事告吹。宿舍已 ...

我就係等緊48小時陰性取消先去旅行.
同0+0比, 我寧願換尼樣再0+3
S3BL100 發表於 2022-9-21 21:16 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-9-21 14:25
呢個當然係大問題,
最大問題係外國搵核酸係越來越難

流程上最後一程機登機前 48 小時 PCR 最麻煩,仲麻煩過三日酒店隔離
家母早前心血來潮、一時衝動,決定走過來搵我。因為 AA UA 而家都無做香港生意,來我個 port 一定係 2-stop,我幫佢揀既行程係 KE HKG-ICN-ATL-TYS 來回(ATL-TYS DL codeshare),買左機票先醒起呢個 requirement。如果呢個要求到時仍然存在,到時一定要佢回程登機之前果日喺呢邊搵 same-day PCR。暫時睇過巿內最低消費係 150-195 美元

但到時仲有無 lab 做呢樣野都係未知之數。所以聽聞好多網友死都迫住坐因航直航,問題係我呢邊無直航機去任何一個有因航直航既 port,甚至因航無 codeshare 過來我呢邊,亦唔可能要老人家拖住行李 split ticket 去大 port 自己再 check in
fb.com/scientisthk2usa/
cruisesnet 發表於 2022-9-22 00:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-9-21 21:16
流程上最後一程機登機前 48 小時 PCR 最麻煩,仲麻煩過三日酒店隔離
家母早前心血來潮、一時衝動,決定走 ...

我fd歐洲返就係因為第一程機轉左時間佢係中轉站做吾切檢測要臨時一萬買張國泰返香港。
好彩本身果程可以refund