hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 690P 乘客量分享 (多次數據)
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴 690P 乘客量分享 (多次數據)

JX9097 發表於 2022-11-12 21:38 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2022-11-12 21:11
安達臣果條唔落啟田道 逆走+少量寶達+更深入藍田
依#1數據 客量可以放心

特工只係爆做將藍過海線唔肯定係康城直出
天空之神 發表於 2022-11-12 23:02 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-12 17:09
行山點會冇倒走興田?
除非改行連德道落啟田

行得山梗係來回啟田興田,唔入將軍澳道
岩岩條路減到50 塞得更勁
.
JX9097 發表於 2022-11-12 23:03 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-12 23:02
行得山梗係來回啟田興田,唔入將軍澳道
岩岩條路減到50 塞得更勁

減50係上斜(將軍澳方向)
ivan920 發表於 2022-11-12 23:27 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-11-12 21:38
特工只係爆做將藍過海線唔肯定係康城直出

將藍過海應該係
繁忙時間就應該開兩條線:698P / 698S
698P 最合理係坑口夾康城,早繁坑口港鐵班次本身分薄左,寶琳又上滿晒,其實係最適合,而康城就係巴士尾站公路;
至於 698S 最合理係調景嶺開,經尚德、至善街、將軍澳中心,然後直上公路,一定要服務得到入境處總部
港島段總站可以係上環止步,行告士打道,跟 307 停站

到早上九點後就合併成一條做全日線
至於正線就係開 698,康城開出,直接轉左,經環保大道落至善街、將軍澳站、尚德、調景嶺之後入將藍隧道;或者調景嶺開、經尚德、至善街、環保大道上跨灣連接路【行車里數多少少】,港島段跟 673 走線直達中環交易廣場
一則唔係兜康城自轉十幾分鐘,二則對付地鐵非繁忙時間冇直接車過海,將軍澳站、尚德人口較集中

預期呢條線係城巴獨營,坑口非繁忙時間可以搭 694 落東隧口轉 698

ahken 發表於 2022-11-12 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-11-12 01:12
如果將隧唔洗塞車話690P已經可以同鐵打,依家就係慢咗10-15分鐘

仲有個問題唔可以忽略,價錢牌...

真係貴過黨鐵一截

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

ahken 發表於 2022-11-12 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-12 03:20
康翠半個鐘先到藍田

如果小巴落山轉地鐵應該過左海

個人意見就係連寶琳都飛埋就啱

咁都可以當係追番塞將隧條數

即係康翠加藍田就算
ivan920 發表於 2022-11-12 23:35 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2022-11-12 23:32
仲有個問題唔可以忽略,價錢牌...

真係貴過黨鐵一截

其實返工真係唔覺,呢個時間搭得 690P 都用唔到港鐵早上優惠,我日日都係咁搭啦,再講有交通津貼真係唔覺眼,
而家香港人對交通費的概念唔同左
除非你仲係學生,咁就因為港鐵有半價而覺得巴士貴
ivan920 發表於 2022-11-12 23:36 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-11-12 23:33
個人意見就係連寶琳都飛埋就啱

咁都可以當係追番塞將隧條數

康翠加藍田?
隨時連翠林都趕埋走,將隧係慢,但係觀感會畀行山好,特別仲要深入藍田
ahken 發表於 2022-11-12 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
ivan920 發表於 2022-11-12 23:36
康翠加藍田?
隨時連翠林都趕埋走,將隧係慢,但係觀感會畀行山好,特別仲要深入藍田
...

唔係,康翠之後就繼續行將隧㗎啦,如果唔係連藍田山都做唔到呢
ahken 發表於 2022-11-12 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

ivan920 發表於 2022-11-12 23:35
其實返工真係唔覺,呢個時間搭得 690P 都用唔到港鐵早上優惠,我日日都係咁搭啦,再講有交通津貼真係唔覺 ...

小數怕長計㗎啫,閣下可能手頭鬆動啲就可能真係唔覺嘅又,呢點係見仁見智