hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵定線的失敗
開啟左側

西鐵定線的失敗

香港黃毛小子 發表於 2023-6-18 02:20 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

長話短說,

一是西鐵在「美孚」做轉乘站,二是高架走線入屯門,我對此表示極大保留的態度。

「美孚」、「葵芳」其實也不適合做九地轉乘站,因步行距離太遠。

「美孚」更是要步行320米或以上,吸收力大打折扣。

而地鐵荔景站旁邊,即賢麗苑商場地下一帶,其實已勉強有足夠空間興建九鐵荔景站。

地下建站,花崗岩石層甚至無須影響山上建築,

至於冷氣機組、冷卻塔之類,可以重建賢麗苑商場後整合處理。

只係用長電梯就可接駁九地,最多用1-2分鐘時間,唔洗好似依家咁5-6分鐘。

此舉方便了轉乘,方便大西北去葵涌/青衣,及後南綫通車更可分流荃綫尖咀客流。

當初九鐵是否非要選擇「美孚」不可呢?

二,屯門要陪兜元朗,我認為應該只是暫時性的,不應該是永久性的。

如果當初地下走線入屯門,經寶田一帶入屯中,今日局面一定彈性好多。

東大嶼鐵路在屯門走線堪定無咁困難,甚至西鐵直通南下皆可。

甚至有分拆屯門出市區鐵路的可能。

如此方符合當初「西部外走廊」的擴充設計。

至於部分人對我番言論當成笑話看待,麻煩先請你睇下1998年大西北有咩發展計劃。

大西北人口潛力係大過新東,當年單計洪水橋、元朗北/南、錦田、北環綫沿路,人口隨時多出60萬,

更莫講今日有北部都會區,人口隨時對比1998年返個兩至三倍。

新東可以有兩條重鐵出市區,大西北就冇資格?

屯門/洪水橋分拆多一條完全係合理同必要,可惜當初走線設計已經定左死局,無可挽救。

概念性地講,

當初經寶田一帶入屯中,預留結構待將來大興邨重建加站,

拆綫時,朗屏做中轉站,興建天北-朗屏一段路軌,甚至過埋海到深圳前海一帶,做第二條跨境鐵路。

深圳前海-烏溪沙,命名為「天馬綫」。

然後三聖灣填海,貨櫃站同三聖邨收回重建,興建屯中-荃灣西/荔景段路軌,

列車在三聖後直接剷入荃灣西,車程約7-8分鐘。

同時加建輕鐵路軌連接三聖站同屯碼。

朗屏-屏山(今天水圍)-洪水橋-寶田-大興-屯門(屯門公園地底)-三聖-荃灣西-荔景

然後第二期通去觀塘,

荔景-讚石山-九龍灣西-觀碼-油塘

命名為「屯門綫」。

此舉可做哂以下客流:

1.屯門/洪水橋-葵青/市區

2.大西北/大嶼山青衣/荃葵-東九/將軍澳/啟德

3.荃葵-沙田/馬鞍山

遲下如果東九龍捷運在鑽石山設站,更做埋山上客流。

定線有廣泛客流支持,同時協助東九沿海一帶轉型做商用區。

我只能話定左死局,講咩都冇用。點解咁多屯門人走去搭巴士,

又何解屯門50萬人,元朗60萬,但屯公塞過㰖隧咁多?

西鐵在屯門的吸引力係差,以致難以發揮鐵路本該有的功效,這是不爭的事實。

有錢搬去其他地方住好過,一個山旮旯地方,遠離市區交通不便。

希望國家睇到呢個教訓,日後發展沿海二線城市,鐵路交通唔好搞到好似大西北咁一塌糊塗。
20160424 發表於 2023-6-18 08:43 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-6-18 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層
真。唔駛轉車方案應該係荃灣線直接沿青公架空入屯門,仲要普速站距短,站位又靚,不過咁正俾屯門人打爆,下游又要再諗辦法。
20160424 發表於 2023-6-18 10:38 | 顯示全部樓層

政府係唔會為屯門投放咁多資源落去,除非係經濟發展重鎮,由人工島鐵路一事已經再次証明左,講左咁多年直去屯門南都被臨門一腳Q起去左洪水橋上前海。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2023-6-18 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2023-6-18 08:43
回帶
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1113965-1-1.html

之前的是貨櫃碼頭南路方案,今次呢個係賢麗菀商場地下空間。

兩者完全不同。

後者理論上可以在不影響路面情況下施工,對民生影響更少。同時轉乘距離更短。
20160424 發表於 2023-6-18 13:52 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2023-6-18 12:20
之前的是貨櫃碼頭南路方案,今次呢個係賢麗菀商場地下空間。

兩者完全不同。

米而成炊,除非好似SIM CITY砍掉重練。諗黎無謂。收返大欖專營權同起好11號幹線,大西北路面交通問題就會改善到。
仲未計有人工島鐵,可惜對屯門出九龍都係無咩用,除非接受到洪水橋轉欣澳轉荔景轉荃灣線。
Ricky403 發表於 2023-6-18 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層

西部鐵路開始規劃嗰陣只係八十年代,邊會有人估到四十年後大西北人口膨脹呢

其實當年地鐵交嘅方案啱哂樓主,以東涌綫分支起,荔景跨月台轉荃灣綫仲可以直達香港島,荃灣西亦保留咗分段嘅結構,可惜吖,政府最後buy九鐵嘅方案
至於九鐵點解唔跟地鐵,相信大家都比較清楚,因為九鐵最初規劃條西鐵並唔係本地客運專用,而係混雜咗跨境客運同跨境貨運,相信有部分原因係為咗做到原先規劃嘅葵芳至大圍鐵路嘅任務
樓主可以諗下跟佢倡議個定線,可以點樣:
1. 喺西鐵行車線以立體交叉形式分支駁落貨櫃碼頭
2. 避開元朗地下溶洞而同時設站 (如果元朗不能地底,咁九十號波屯門點都無得出市區㗎啦)
3. 經屯門前往深圳而無需途徑ban咗兩次前後一百年嘅「屯荃困難路段」
Ricky403 發表於 2023-6-18 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
至於新東,其實1967年已經建議喺九鐵外加條沙田線出市區,而事實上東鐵綫仲要運載新界東北嘅客,兩條鐵係應有嘅
SSBT 發表於 2023-6-18 23:52 | 顯示全部樓層
你估收地真係咁容易?
參考下當年西鐵收華基
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... D%E4%B8%AD%E5%BF%83
=0=
384047x 發表於 2023-6-19 02:14 來自手機 | 顯示全部樓層

三隻字:結果論
政府發展香港既計劃不嬲垃圾
最近期啟德就知
冇論係起輕軌定係將商業用地改劃住宅
根本唔係以民為本

不過超級讚成5好住大西北
我有2個朋友住大興良景
每日坐輕鐵可以搞成半粒鐘先坐到屯馬
返學或者約出嚟玩真係早我成粒鐘出
最慘係次次屯門公路塞到怕,5敢坐巴士
坐屯馬返屯門基本上到天水圍先有得坐
交通超級唔方便