hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

stevechau 發表於 2017-2-14 13:56 | 顯示全部樓層

或者我咁講會易明D...而家觀深既問題係當年觀荃問題既迷你版...
大家都處於紅小爆瀉, 又唔會點坐鐵...但又真係無合理既巴士服務去做呢個位~
而一D走線上偏向九龍灣啟德果邊既走線, 就好似當日未改40之前既將荃線咁...
唔係真係話將荃/九龍灣啟德無, 而係你唔搞好舊區舊線果邊既線先...
新既呢D位點搞都會係死...

咁當年40提速面對既係咩??? 咪就係唔少好似我樓上版友所講果種...
唔使諗啦...重疊呀...唔會有客GALA...個市場早就比其他兩者食晒啦...ETC.
咁係呢種背景之下未開線既將荃呢?? 咪一樣係潛力呀...有客呀...快D開啦...好急要呀...ETC.
其實兩樣野係無衝突, 兩條線都係有需要...但兩者要先搞清楚緩急...
貿然搞左無咁急果單先...到頭來只會係將個問題推左落去新線度, 條新線兜又死, 唔做又唔係...

所以點解一路都話...半直通也好, 6D就咁拉長做觀深流水也好, 夠GUTS有資源既開觀深特快直達都好...
以現時既牌面, 應該係半直通/行老龍而分拆開6D出黎各自做既方案比較平衡~
6P既問題唔詳述, 基本上係死在班次、開車時間同埋走線之上...所以點解就算6P就咁全日都只係下策, 不過唔係無用咁解~
但點都要有左一條咁改出黎既線全日左塞住舊區舊路把口...你先會有空間去執一條九龍灣啟德出黎~

有時人既野...為佢好佢係諗唔明, 更係望住棵樹就以為見左個森林~
transbus 發表於 2017-2-14 15:42 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-2-11 00:59
即使係去翠屏而唔係去油塘, 情況同而家大同小異, 根本冇乜人會搭, 敗筆係行彩虹道, 而以半直通服務的13P, ...

6P合併13P,照開依家幾班車,可能有得守到多返啲客。
但要考慮放棄唔多人嘅彩虹道..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
stevechau 發表於 2017-2-14 15:55 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-14 15:42
6P合併13P,照開依家幾班車,可能有得守到多返啲客。
但要考慮放棄唔多人嘅彩虹道..
...

當日一開波就唔應該行彩虹道...走線上呢個真係敗筆~
HR1377 發表於 2017-2-14 21:59 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2017-2-12 08:41
咁可能用番14系仲好
214今年連加班計劃都唔見
下年拆條唔經安達同秀茂坪兩個爆車嘅位係無咩意思 ...

將214拆一條支線做觀深,總站與214相同,經鯉魚門道、觀塘道、龍翔道、大埔道來往深水埗 (不經南昌街),總站可考慮延長至美孚,取消6P。

其實深水埗DC希望有一條觀深直達路線
S3BL100 發表於 2017-2-15 00:54 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-14 13:46
事實都仲要證明?? 咁使唔使證明埋雙層巴士係雙層??
現階段就算開到線入九龍灣工商區, 甚至比你入埋啟德.. ...

真是荒謬,把觀塘巿中心看得那麼高⋯

以前 40 未改路前,東行如果跟 6D 尾,非繁成條青山道加石硤尾上車人數,一架小巴載得晒,
已經說明觀塘巿中心唔係特別多客,事實係咁多條掃晒成條觀塘道的跨區線,
觀塘巿中心客量對比起九龍灣德福淘大唔係特別多,沿線各站上落人數好平均,
唔存在話觀塘巿中心上落人數係德福淘大的倍數計,無一條線係單靠觀塘巿中心就夠客全日

行「中間走線」,但之前講左 N 次,淘大已經有 2A 2X 6D,
呢班客會搭巴士既已經搭緊巴士,唔會因為有多條觀深線而德福淘大執多左客

即係最後一班車真係做到的新客,就係得觀塘巿中心的小巴客量,
九龍灣每執十個客,就代表同時段 2A 2X 6D 少十個客

而直行「中間走線」根本吸唔到九龍灣商貿區同啟德客,
佢地行得出去,已經有大量其他選擇,一定走去搭你呢條「中間走線」巴士線?

一班車做得十幾廿個新客,一定蝕到傻,憑咩開線做全日?

而你又肯定啟德係「暫時幾年內既低迷區」?
淨係啟晴德朗,已經夠客將條 24 返生,5D 又恢復全日(雖然非繁只係 30 分一班),而出面觀塘道太子道東係有大量 5D 24 替代品

你都識話「無話過只做直達觀巿」,咁係咪唔可以做完啟德九龍灣,經勵業街出返觀塘道?
反正觀塘巿中心都唔係真係咁多客,而且點行都唔見得好吸引,觀塘巿中心執少五件
換啟德九龍灣執幾十件,唔係除笨有精?

如果你堅持要有條觀青直達線行「中間走線」,唔開呢條線就唔俾開線做啟德九龍灣,你簡直係出賣緊深水步人既利益

fb.com/scientisthk2usa/
tunghang 發表於 2017-2-15 01:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-15 00:54

以前 40 未改路前,東行如果跟 6D 尾,非繁成條青山道加石硤尾上車 ...

如果用改路前40既班次去做啟德九龍灣,恐怕繁時先做到執幾十件
24只係由原本客量低迷回升到合理水平,觀其用車同加班次數,其實未必好好客
5D有得全日我估主要原因都係地區人士要求,非繁其實唔係好212幾多
觀深主力靠啟德九龍灣,可能又係另一條2X/5D
wing 發表於 2017-2-15 07:29 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-2-14 21:59
將214拆一條支線做觀深,總站與214相同,經鯉魚門道、觀塘道、龍翔道、大埔道來往深水埗 (不經南昌街),總 ...

深水埗DC 一直都只會講還原40,延長6D既方案,仲要係得個講字,唔會話有個議員提出一個有條線點行既詳細方案,更加唔好期望佢地會提開新線
wing 發表於 2017-2-15 09:07 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-14 11:55
綠小兩條線既車夾埋單係做明愛非繁都唔夠車做...仲點做蘇屋丫?!
仲要架車落到汝洲街先返轉頭...非繁都已經 ...

45B 舊蘇屋未拆個陣都好疏,以前條11M密好多
KC6831 發表於 2017-2-15 10:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-15 00:54

以前 40 未改路前,東行如果跟 6D 尾,非繁成條青山道加石硤尾上車 ...

其實以前 40 未改路前 , 東行如果跟 6D 尾 , 實係上 6D 啦 , 果時 40 落到深水埗上車邊有位坐咖 , 如果 幸運 ( / 十分幸運 / 萬幾二分幸運 ) 有 6D 無收車吊到 40 尾 , 除非返觀塘 , 否則一定 6D (只因有位坐) , 果時 觀青同黃青 鬥車多 , 40 都仲可以有班死忠連小巴都搶唔走 , 根本無人會死等 6D , 非繁時坐 6D 更加可以包上層衝出嘉頓。

至於觀塘市中心係咪小巴客量 ... 真係搵小巴同你計計 , 8 點後 油青仲喺寶血排龍 , 觀青仲 keep 到 10 分鐘可以嘉頓打爆一班開 , 仲有落小小果條觀美仲係 15 分鐘一班警署打爆走 , 咁非繁個 40 就係得觀塘巿中心的小巴咁多客量啦 , 不過同時間 6D 直頭可以飛淘大站無人落添。
謝謝您。
stevechau 發表於 2017-2-15 10:33 | 顯示全部樓層

wing 發表於 2017-2-15 09:07
45B 舊蘇屋未拆個陣都好疏,以前條11M密好多

11M後期都唔係密...有趣既係, 自從元洲重建開始...無論係11M定係之後既45B/M都係頹做~