hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求九巴新增212替補路線
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求九巴新增212替補路線

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 12:38 | 顯示全部樓層

ML3941 發表於 2017-3-29 12:06
6F 都唔捱得幾耐
拉2號兜富昌 起碼有平價車落旺角尖沙咀
拉6F 之後沙中線開 咪又係要取消

話說蘇屋村又就快入伙
2號兜到出海傍都幾玩而家班客

日後東西線開既而6F又真係靠班客做得住既
最多咪縮短
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
FBI2 發表於 2017-3-29 13:53 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 12:38
話說蘇屋村又就快入伙
2號兜到出海傍都幾玩而家班客

唔會郁2號線,因為2仔等蘇屋入伙後需加強服務.至於6F和212,要睇九巴點解決,以現時情況,6F客量仍然處於可觀水平,只是衰收費,但212客量低得非常恐怖.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 15:03 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-3-29 13:53
唔會郁2號線,因為2仔等蘇屋入伙後需加強服務.至於6F和212,要睇九巴點解決,以現時情況,6F客量仍然處於可觀 ...

而家叫加價又應該有難度
不過如果改一改6F可以送212一程既
條數其實可以差好遠
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kei_hk 發表於 2017-3-29 15:59 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 15:03
而家叫加價又應該有難度
不過如果改一改6F可以送212一程既
條數其實可以差好遠

這個方案其實係最好﹐你話合併又好﹐212延長又好﹐喜歡點叫便點叫啦。

6F由碼頭開出﹐去到庇利街轉去紅磡道去黃埔﹐紅磡道設站供黃埔﹐再睇下有無一條可行的路(而家近黃埔一段的蕪湖街仲未環原好﹐未知將來會點)﹐直接轉出蕪湖街返回原有212的路線。
反方向行車都係一樣。

這個方案之前另一文我都提及過﹐大家都應該知深水埗去到紅磡﹐6F及212有幾多係重疊或接近﹐真係值得考慮。
最少沙中線開通之前﹐這個運作佈局可以保到留到條線﹐少了一條線用車少左﹐巴士公司又慳到資源﹐仲可以借機調整車費(6F $4.9 > 212 $5.1)﹐又維持到乘客需求。

唯一便是唔會入黃埔總站囉。(其實要兜都兜到的﹐但值唔值花幾分鐘時間﹐留番比真正用家決定)

mrm23 發表於 2017-3-29 18:46 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-29 00:54
樓主篇嘢主要講緊班人為長者去兩間醫院的需求設想, 唔駛諗太多, 照佢地意思就係爭取緊條H線, 就係咁簡單.

...

其實咁兜法,不如做埋明愛啦....

再唔係不如調轉行...

澤安 -> 白田 -> 大坑東 -> 石峽尾 -> 南昌 -> 富昌 ->
海麗 -> 連翔道 -> 佐敦道 -> 左轉加士居道 -> (QEH)
彌敦道 -> 窩打老道 -> (KWH) -> (KH) -> 哥和老街 -> 澤安

tunghang 發表於 2017-3-29 19:41 | 顯示全部樓層
ML3941 發表於 2017-3-29 12:06
6F 都唔捱得幾耐
拉2號兜富昌 起碼有平價車落旺角尖沙咀
拉6F 之後沙中線開 咪又係要取消

富昌都有12同701
kmbdennis 發表於 2017-3-29 19:53 | 顯示全部樓層

请問方便講係邊個區議員嗎?本人想整封Email建議過去!

kmbdennis 發表於 2017-3-29 19:59 | 顯示全部樓層
其實我係希望可以將2號踢去黃埔花園!
到尖沙咀碼頭後跟8A路線咁行!
繼而可以取代212同埋8A添!一舉兩得!

EX-TL 發表於 2017-3-29 20:16 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-3-29 18:46
其實咁兜法,不如做埋明愛啦....

再唔係不如調轉行...

人地冇講明愛, 咁好心幫人加, 人地又唔會讚你(如果有得揀都唔好入明愛).

九龍醫院係九龍中聯網, 我的建議都經過, 但冇point out出來就知咩事.

醫院線唔需要講快, 行連翔道直奔佐敦道, 浪費左, 澤安開經埋大坑東, 就算唔介意同203C進一步重疊, 新巴都反對.

女拔萃斜對面係伊院, 如果咁樣就當做左, 57M都唔需要存在.

行衛理道就係貪有升降機直上伊院各座(包括日間診所同急症室), H線上唔到醫院路, 就要盡量搵辦法方便到乘客出入醫院為止, 廣華醫院係平地, 要過馬路其實打左折扣, 最好係停正醫院果邊, 但較難做到順路.

有去有回得澤安邨做到, 而家好似係南昌話事喎!

唔好見到地圖咁行有環迴feel就覺得係兜, 俾你直到而家212咁, 又行最旺條路, 客量可以低到嚇死人, 有人想將212轉做另一樣嘢, 跟住指示去做冇死, 只係巴士公司唔係善堂, 唔能夠無止境繼續蝕, 或者開短途重疊線冇肉食, 顧及雙方利害, 係需要在走線上作出取捨, 如有另一些走線, 同時做到醫院客同其他穩定客源, 都係可取方案.
JX9097 發表於 2017-3-29 20:22 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-3-28 23:20
連翔道公屋會有 701A,
而且老九自己都會拉 296C 過去,依家 296C 早繁其實都係得 42%,唔搵新客將隧朝早 ...

296C九巴應該會死保做觀塘<>旺角特快