hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 296m往坑口不經靈實醫院
開啟左側

296m往坑口不經靈實醫院

Anthony99 發表於 2017-6-26 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因:太兜路,而尚德已有小巴107直達靈實醫院
路線:唐明街西行後經寶順路東行往坑口,於運隆路近電話機房加設分站
10598C 發表於 2017-6-26 18:21 | 顯示全部樓層
是咁的 除非你坑口方向唐明街改做單向途徑 否則都係要經過靈實個站 點解唔停? 再講 107又有冇位? 有一啲客例如康翠 坑口都會搭296M往/來靈實
kmb71k 發表於 2017-6-26 18:55 | 顯示全部樓層
嫌兜都係要兜, 呢條小巴有低地台輪椅位?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Anthony99 發表於 2017-6-26 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-6-26 18:21
是咁的 除非你坑口方向唐明街改做單向途徑 否則都係要經過靈實個站 點解唔停? 再講 107又有冇位? 有一啲客 ...

上面已經寫咗唐明街西行經寶順路東行,請問你睇唔睇到我加料(如寶康路北行及靈康路)
10598C 發表於 2017-6-26 22:24 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2017-6-26 20:53
上面已經寫咗唐明街西行經寶順路東行,請問你睇唔睇到我加料(如寶康路北行及靈康路) ...

下次寫埋唔途經靈康路啦 唔緊要 而家睇唔到係我錯
坑口方向單向途經唐明街我都曾經諗過 但係考慮到如果單向途經唐明街 尚德區少左站 係有少少唔方便 去坑口都要過馬路 可能減低左吸引力

而且係寶順路加站有一定難度 因為果邊接近係高速公路 有危險性 站位都唔就近靈實 我諗最大問題都係小巴冇輪椅座 而且靈康路靈實都係獨市咁制 係比較難執

我自己都想理順296M行車線 奈何替補站真係難設站 最近而又可行嘅設站位已經係將軍澳游泳池 當然如果過到區議員飛起靈實固然係好 開條298H坑口北↺靈實都唔錯
3AV53 發表於 2017-6-29 01:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-26 22:24
下次寫埋唔途經靈康路啦 唔緊要 而家睇唔到係我錯
坑口方向單向途經唐明街我都曾經諗過 但係考慮到如果 ...

條107都霉霉地,唔見得有需要特登開條巴士線做靈實。
EX-TL 發表於 2017-6-29 02:17 | 顯示全部樓層

靈實輪咩椅客呀, 落左車點樣上去, 同埋呢間係老人醫院, 去得靈實嘅後生仔女都有手有腳, 正常情況下要坐輪椅唔會係睇靈實.
10598C 發表於 2017-6-29 07:39 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-29 02:17
靈實輪咩椅客呀, 落左車點樣上去, 同埋呢間係老人醫院, 去得靈實嘅後生仔女都有手有腳, 正常情況下要坐輪椅 ...

雖然靈實有一部分係等夠鐘嘅人 但係另一邊都有療養院 輪椅客都有機會上去嘅
EX-TL 發表於 2017-6-29 11:03 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-29 07:39
雖然靈實有一部分係等夠鐘嘅人 但係另一邊都有療養院 輪椅客都有機會上去嘅
...

先不論實行有冇困難, 樓主在1#已寫, 在運隆路近電話機樓(九巴將廠門口)加站, 該處有行人路接駁靈康路/靈實路.

再睇埋Google map, 半年前版本顯示靈康路巴士站只有樓梯落行人隧道, 巴士站以外再沒有正途橫過靈康路到達靈實路: https://www.google.com.hk/maps/@22.3142852,114.2582887,3a,75y,320.06h,93.42t/data=!3m7!1e1!3m5!1sl_B2zjkpqzWg9hCM22I3xQ!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3Dl_B2zjkpqzWg9hCM22I3xQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D255.24336%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

再望望靈實路口, 有一塊標示1:10斜路的路牌, 旁邊是地盤一個: https://www.google.com.hk/maps/@22.3142588,114.2578386,3a,74.1y,307.5h,87.64t/data=!3m6!1e1!3m4!1sv9OfOvNaqM24w_5YK3Tltw!2e0!7i13312!8i6656

成個格局根本冇預有輪椅出入該處.

半年後的今天情況如何, 地盤內的項目又是否可更方便人士上落靈實醫院和靈康路不得而知.
dcyw 發表於 2017-6-29 22:35 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-6-29 11:03
先不論實行有冇困難, 樓主在1#已寫, 在運隆路近電話機樓(九巴將廠門口)加站, 該處有行人路接駁靈康路/靈 ...
成個格局根本冇預有輪椅出入該處.

半年後的今天情況如何, 地盤內的項目又是否可更方便人士上落靈實醫院和靈康路不得而知.
始終靈實醫院歷史已不短及地理環境所限,沒有預留方便的路徑給輪椅使用者倒不是奇怪
的事。而且,靈康路出入口只是對輪椅使用者不友善,舊有的寶琳南路出入口更是連普通
行人也不友善的,完全需要倚賴公共交通工具直接往返醫院。

而新建大樓會直接設置行人出入口於靈康路,就在現有巴士站的對面,同時會增設一個巴
士站在新建大樓外及增設路面行人過路處連接現有巴士站至新建大樓外,屆時將可經新建
大樓裡的連接天橋往返現有主座大樓。