hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 西九站劃內地管轄專區 包括月台車廂
開啟左側

西九站劃內地管轄專區 包括月台車廂

nwfb23 發表於 2017-7-11 23:59 | 顯示全部樓層

即係如果你有辦法係香港段,整停部車,一落地個刻,內地公安已經唔可以掂你
報導話,如果有人提及司法管轄權的完整性問題,就可能要劃界,即係一個局,你反抗,我就大條道理劃界
nwfb23
SSBT 發表於 2017-7-12 00:30 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-7-11 23:45
高鐵係用深圳灣口岸既方式(當然係掉轉),
雙方簽協議容許大陸係高鐵範圍執法,
高鐵範圍仍然係屬於香港.

唔擔心?
而家公安係偷偷地執法, 名義上仲係犯緊香港法律
到時一地兩檢之後就可以大搖大擺咁拉你

其實即使香港過唔到立法會,
到時人大霸王硬上弓重新劃界,
香港人都冇得反抗
=0=
jpoon 發表於 2017-7-12 05:11 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2017-7-12 00:30
唔擔心?
而家公安係偷偷地執法, 名義上仲係犯緊香港法律
到時一地兩檢之後就可以大搖大擺咁拉你

到時咪「自願」搭高鐵上去配合調查囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
kei_hk 發表於 2017-7-12 09:54 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-7-12 05:11
到時咪「自願」搭高鐵上去配合調查囉

而家都可以叫你「自願」坐車坐船坐鐵路返大陸

幫你偷渡返大陸都仲得。

s3n370 發表於 2017-7-12 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-7-11 23:45
高鐵係用深圳灣口岸既方式(當然係掉轉),
雙方簽協議容許大陸係高鐵範圍執法,
高鐵範圍仍然係屬於香港.

呢個咪就係我所講無畫界之名,但有畫界之實囉。

強力部門有本事一回事,係咪就要因為咁大開中門先?

問題係西九龍總站同深圳灣地理完全唔同,用同一套就會出事。高鐵要行一地兩檢,最合理係用英法隧道模式而唔係深圳灣模式。成個高鐵系統地理同英法隧道幾乎一樣,英國得條HS1,而歐陸果面有完善網絡,照抄就係

小弟都講佐唔只係香港有顧慮,其實大陸都會都有。11樓講响半路中途強行落車,其實係畫到出腸

可惜大陸往往係政治掛帥…
cruisesnet 發表於 2017-7-12 14:10 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-7-12 13:38
呢個咪就係我所講無畫界之名,但有畫界之實囉。

強力部門有本事一回事,係咪就要因為咁大開中門先?

要拉你都要你入左高鐵月台範圍先可以"合法拘捕".
一眾身有屎既人確保自己吾進入高鐵站即可.

當然. "自願"乘坐高鐵除外, 但係正如版友提到,
現時你都可以"自願"乘坐東鐵/直通巴士, 什至非法渡輪返內地,
係咪先?

OTIS401 發表於 2017-7-12 17:50 | 顯示全部樓層

咁如果有大肚婆喺高鐵香港段生左個B出黎
應該當係香港出世定係大陸?
eternalflame 發表於 2017-7-12 20:21 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-7-12 14:10
要拉你都要你入左高鐵月台範圍先可以"合法拘捕".
一眾身有屎既人確保自己吾進入高鐵站即可.

要拉又駛乜自己落高鐵月台呢? 強力部門接走你直入西九龍站月台, 比起一架車車過關方便唔知幾多
銅鑼灣書店件事係點發生架呢? 你唔係天真到以為唔入高鐵站就無野嘛?

cruisesnet 發表於 2017-7-12 23:28 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-7-12 20:21
要拉又駛乜自己落高鐵月台呢? 強力部門接走你直入西九龍站月台, 比起一架車車過關方便唔知幾多
銅鑼灣書 ...

所以高鐵站一地兩檢與否同公安會否在港執法係無關,
無需反應過大, 何必為左個別人士影響大量需要往返中港既市民

CliveTo@FB 發表於 2017-7-12 23:29 | 顯示全部樓層

OTIS401 發表於 2017-7-12 17:50
咁如果有大肚婆喺高鐵香港段生左個B出黎
應該當係香港出世定係大陸?

如果係將高鐵車廂、車站部分區域劃作大陸管轄區,又或將其剔出特區範圍,係上述地點出世當然係當大陸,香港無權處理