hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [日本]我覺得日本應該考慮在來線改軌
開啟左側

[日本]我覺得日本應該考慮在來線改軌

樓主| K.C.R2007 發表於 2017-7-20 14:41 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2017-7-20 13:42
咪玩啦細路,隻腳一改,車體擺動幅動都會因而改變,隧道,月台,橋樑淨空已經全部要大改

天馬行空之前諗 ...

下?我覺得係你無睇清楚我講嘅野攞
我係話要改嘅僅僅係軌距,原有的列車尺寸係唔會更改的
條鐵路佔用的土地面積,取決於其使用的車輛的尺寸(長×寬×高吖唔該)同軌距沒有必然的關係的
像日本東京地下鐵條銀座線,同樣1435標準軌,但用的車輛要比在來線啲車迷你好多(01系: 16,000mm×2,550mm×3,450mm)
軌距係標準軌,但用的車尺寸同傳統1067線一樣的非新幹線的鐵路線,在日本比比皆是,如京急、京成、近鐵、阪急、阪神、京阪、山陽就係好例子
如果維持車輛尺寸不變,但改用更寬的路軌,對隧道、月台同橋樑凈空係沒有影響的,唯一的影響而且係好嘅影響就係架車無咁搖晃,乘客舒適性提升左,意味住架車可以係符合安全情況下行得再快啲,我唔覺得物理上有咩野限制囉
rickywk 發表於 2017-7-20 15:51 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2017-7-20 14:41
條鐵路佔用的土地 ...

大佬,你下面軌距改左後,月台路軌擺位已經唔同晒,再加上隧道垂直面都係跟1067mm設計,又係要拆過再做,橋樑底又要大改去改軌距,唔係鉛筆畫完再搵擦膠擦兩擦後再畫過就得

秋田,山形新幹線改一改軌都停左足足一年營運去全線大執

DIH 發表於 2017-7-20 16:34 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2017-7-20 14:41
條鐵路佔用的土地 ...

唔係咁簡單。

我唔係工程友,但我認為日本鐵路舊基建的safety margin好少,例如這條橋,原有軌條已經鋪在受力結構的最邊緣,枕木兩端懸空,要改軌一定要成條橋重建。又或者睇下呢張圖,車底機件懸在基堤斜面之上,改成標準軌係連路盤都要重鋪。咁搞法改軌同成條線重建無分別。

好多鄉郊線都係用緊幾十年前的基建,無事就繼續用,有乜依郁,好似東北大地震,索性BRT化或廢線就算。面對高齡少子化及汽車普及,在市區以外傳統鐵路的重要性已大不如前,如果要使錢做工程,各公司必定會同時評估營運效益,到時可能得出結論係不如廢線。例如JR北海道在旭札函以外可以話係crumbling,連開發新車都費事。

再者,日本鐵路快唔起最大原因係多彎(尤其是佔多數的鄉郊線),即使改成標準軌都好難大幅提速。在來線想提速,改良線形及使用振子列車帶來的效益或者會大過改軌。

迷你新幹線的平均時速(in km/h,以最速班次計算):
盛岡-秋田:89
福島-新庄:83(福島-山形:86)

對比部分在來線特急:
金沢-大阪:104
博多-大分:99
札幌-旭川:97
札幌-函館:92
岡山-鳥取:81(岡山-上郡:95)
鳥取-益田:80(鳥取-出雲市:88)

你可能會話,既然以上窄軌幹線可以行到80-100,改做標準軌可能可以將平均時速再大幅推高。咁我地就睇下線形平直的標準軌特急平均時速:
成田空港-京成上野:85(空港第2-日暮里:102)
近鉄名古屋-大阪難波:90(津-鶴橋:96)

除非改成標準新幹線,否則根本分別唔大。

至於多彎多站的標準軌路線,平均時速更係慘不忍睹:
横浜-三崎口:54
松戸-京成津田沼:37

可見影響鐵路車速的主因係彎路及斜坡而不單是軌距,單純改軌距未必帶來很大效益,但就必然會使好多好多錢。

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
vilo + 1 + 10 精闢見解
lom5290 + 1 + 10 精闢見解
proschebus + 1 + 10 精闢見解,詳盡分析

查看全部評分

qunow 發表於 2017-7-20 17:17 來自手機 | 顯示全部樓層

先別說改軌距要用的天文數字,窄軌也不是跑不了200+,當初九州新幹線和北陸新幹線都是打算用窄軌跑200+的超特急,只是後來都改成標準軌了
rickywk 發表於 2017-7-20 17:34 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-7-20 16:34
唔係咁簡單。

我唔係工程友,但我認為日本鐵路舊基建的safety margin好少,例如這條橋,原有軌條已經鋪在 ...

http://www.jrhokkaido.co.jp/pdf/161215-5.pdf

先唔講四大JR上市公司,淨係講JR北海道既舊建築物已經好玩,隨手一條橋一條隧道都近百年歷史,連日常保養都做到好吃力,仲話大改軌距,JR北海道第一個執笠唔做

OTIS401 發表於 2017-7-20 22:57 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2017-7-20 17:34
http://www.jrhokkaido.co.jp/pdf/161215-5.pdf

先唔講四大JR上市公司,淨係講JR北海道既舊建築物已經好 ...

有錢做全國換路軌
不如索性起新線好過啦

樓主的睇法唔係完全冇道理,但嚴重脫離現實
你講到建議進行全面的在來線改軌,係咪代表客量少到就黎摺得嘅路線都要做埋一份?
 樓主| K.C.R2007 發表於 2017-7-21 00:14 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-7-20 16:34
唔係咁簡單。

我唔係工程友,但我認為日本鐵路舊基建的safety margin好少,例如這條橋,原有軌條已經鋪在 ...

先唔講我是否同意師兄你嘅論點,敬佩師兄確實分析得夠詳盡,打咁多字辛苦曬
真心我都唔係工程友,你講得啱,確實存在尼啲安全係數成問題嘅舊式橋樑或隧道唔適合進行改軌
不過去到尼個層面,已經唔係單純改唔改軌需要考慮嘅問題,而係關乎到成千上萬乘客性命安全嘅問題,無論改唔改軌都需要嚴重關切
仲有你舉出嘅這條橋呢張圖好明顯係一啲人煙稀少又迂迴曲折嘅地方交通線,
本帖雖然提議改軌,但個別路線存廢問題仍然有討論空間,可以另作別論,並不與我的建議相衝突
而且雖然日本確實有不少地方鄉郊線都很迂迴曲折,但至少絕大部分的主要鐵路幹線(如東海道本線、中央本線、東北本線、常磐線、山陽本線等等)或大城市內的通勤鐵路線都不算迂迴曲折,頂籠只係比較多唔算急嘅彎位(迂迴曲折=多彎位,但多唔算急嘅彎位≠迂迴曲折)
咁當然啦,好似三江線同留萌本線尼啲迂迴曲折到阿媽都唔認得嘅線,如果換左係我,就算真係搞改軌工程,我都會提議連同改軌工程的一部分,一係改良走線、一係直接廢左佢地

仲有師兄你舉出嘅個幾個標準軌特急平均速度嘅例子,我不能完全同意,請容我駁一駁你
衡量一條鐵路線是否已經接近或達到設計的理想最高速度,係應該睇部車行全段的全部時間內,有多少時間係可以接近或達到個條路線設計嘅理想最高速度,你舉出個啲只係平均數
學校數學堂教統計學時都學過,平均數容易受到極端數據(部車達到高速之前的加速過程的速度,還有即將到站剎車剎停至0km/h前的速度)影響而不能準確反映統計數據
我係網上搵到啲師兄你舉出個啲標準軌特急線嘅全程測速片段,都顯示個啲路線大部分時間嘅車速都比你舉出嘅平均速度高好多
先睇睇山形新幹線: https://www.youtube.com/watch?v=japAShOOt50&t=8924s(秋田⇒盛岡, 去到1:30:00左右)
從片中可以睇得出,由秋田去到盛岡尼段絕大部分時間車速都能夠達到100-110km/h之間或以上,當中有好多時段都能夠踩到100-120km/h,能夠踩到120-130km/h嘅時段更唔少
再睇睇近鉄名阪特急:  https://www.youtube.com/watch?v=_tC2ZVtmUu4&t=142s(大阪⇒名古屋),片中顯示絕大部分的時段都可以達到110-130km/h的高速
京成SKYLINER: [url]https://www.youtube.com/watch?v=_fJv0-KP5PM&t=1005s[/url](成田空港⇒京成上野),自己睇下片就知,成段路程達一半嘅時段幾乎都能以120-160km/h的高速行車
至於京急,横浜-三崎口個段確實偏慢,以京急的線路強度,開到100-110以上絕對唔係問題,可能係因爲考慮到客量需求因素個段唔需要開太快
京急大部分主要路段行車速度仍然係非常快的,而且京急啲車向來以高加減速性能而聞名,高加減速性能先可以賦予佢可以大部分時間以高速行車嘅能力
https://www.youtube.com/watch?v=BvASvlX_Yf0(品川〜京急蒲田)
https://www.youtube.com/watch?v=wS2wKll-bqc(京急川崎⇒横浜)

至於新京成個條松戸-京成津田沼,我承認尼一個例子我輸左比你

HV9990 發表於 2017-7-21 00:15 | 顯示全部樓層
全日本改軌就一定無可能,啲鄉郊線邊有錢去做
最多話部分路線改軌,但係日本一條線咁多車種行
你一改好多車都要跟住改

另外又要考慮埋日本啲車如果轉落其他線區行,你又要改返個台車
改軌要考慮好多嘢
KCRC . Keep Moving
 樓主| K.C.R2007 發表於 2017-7-21 00:15 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2017-7-20 22:57
有錢做全國換路軌
不如索性起新線好過啦

本帖雖然提議改軌,但個別路線存廢問題仍然有討論空間,可以另作別論,並不與我的建議相衝突
ASV50 發表於 2017-7-21 00:58 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2017-7-21 00:15
全日本改軌就一定無可能,啲鄉郊線邊有錢去做
最多話部分路線改軌,但係日本一條線咁多車種行
你一改好多車 ...

突然諗到一個問題,如果部份路線改闊軌距,部份路線唔改
咁到JR路線要換車既時候就會浪費晒D車
或者要大灑金錢去改一部本來短期就可以転属其他路線既車

例如以家做緊既 山手線E231 改転属 中央総武緩行線
中央総武緩行線 209系500番台 就改転属 武蔵野線八高川越線 等等..
如果得山手線改1435, 而其他線仍然1067,咁就。。