hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往九龍東路線重組建議
開啟左側

沙田往九龍東路線重組建議

expertuser2004 發表於 2017-9-17 21:15 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-17 12:06
原來火炭本身有觀塘線係你眼中可以係可有可無 咁山上沙田線其實都可有可無啦 唔識轉車咩而家?只顧自己利 ...

時間問題已幫你計左將山車總數 + 安達臣車總數出黎, 咁你又會點玩法?
除非真是突破上限, 根本是impossible, 請 Fantasy 吧

不用看得太遠, 近近地個澳門模式已有不少位香港參考, 做不做就另一件事
轉車點轉法沒人會理您, 我較喜歡轉車轉得比直線快喎, 是迷不得先?
仲有條 88 是招標線之一, 沒得取消 + 阻止不到, 就咁簡單
結果就是剩返 88X 疏車線一大條, 點玩?
上面三條沙田看落是有點趣味, 研究過除用車量不足外, 兜太多路(站分佈太散)也是缺點
係沒車情況下只有二個做法, 一係條線盡量少站快, 二是條線兜餐死慢

本身康翠都沒沙田線, 點會有本錢嘈?!
$ 解決到就不是問題~ 香港大把山卡拉地方都沒直車到

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-9-17 22:26 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-17 21:15
時間問題已幫你計左將山車總數 + 安達臣車總數出黎, 咁你又會點玩法?
除非真是突破上限, 根本是impossibl ...

人地叫你比你自己成個重組完之後嘅走線點樣設計 你比唔出 卻一直空口說白話

人地話用車可以遲啲再諗 反正減下減下就會有 你唔聽 死要拗呢個位

你呢啲 堅持己見 不肯聆聽 邏輯混亂 詞不達意 答非所問嘅人 冇必要再討論落去

你鍾意轉車嘅 冇人阻止你 亦唔見得我設計完出嚟嘅計劃會慢過轉車

你堅持招標線冇得改嘅 唔緊要 人地唔會再同你溝通 因為根本冇證據證明招標線唔準改

你堅持康翠去興田再兜觀塘道出大老山 仲覺得係好快嘅 唔緊要 呢個係你嘅諗法 不過普世都唔會認同

而家康翠冇沙田車 係咪就餵屎比佢地都要食?藍田山都冇 咁係咪餵屎比佢地都要食?

康翠↔寶達↔安達安泰↔彩雲↔大老山 (新88)
油塘↔碧雲道↔秀茂坪↔四順↔大老山 (新88X)
平田↔啟田↔觀塘道↔九龍灣↔大老山 (89A)
呢三條走線好大機會已經係最好

而至於你 連究竟你口中嘅88X係邊條88X 你都解釋唔清楚 你話人地點樣同你討論落去?

仲有呢 你知唔知你好煩吖... 好心你修正下你啲巴士路線重組嘅邏輯同改善下啲外星用語先啦...
流星☆雨 發表於 2017-9-18 03:01 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-17 21:14
四順 plan 已被人 ban 左 = 拿到 0 架
95M + 93A = 8架, Y型獨市醫院責任線 = 取消不到, 一樣拿到 0 架
9 ...

以前個建議ban左就唔可以再重組同一組路線?咁RIP唔使每年出完又出啦

同埋講真果句,改唔到線,九巴一樣可以減班套車出黎,合幾區之力出十架車係咪真係一個不可能的任務呢?
我就認為唔係啦
趕客路上 理_得你
阿偉 發表於 2017-9-18 09:07 | 顯示全部樓層

可否將80, 80X, 82X, 83A, 83X, 84M, 85M, 88, 88X, 89, 89B, 89C, 89D及286M分三組重組?
例如:
80, 80X, 83A, 83X, 89及89B為一組
82X, 84M, 85M及286M為一組
88, 88X, 89C及89D為一組
expertuser2004 發表於 2017-9-21 21:01 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-18 03:01
以前個建議ban左就唔可以再重組同一組路線?咁RIP唔使每年出完又出啦

同埋講真果句,改唔到線,九巴一 ...

RIP 等今年齊料, 下年先再發炮, 機會好多反而不擔心, 年年也有新款
89D/83X 好似都有新動作改路

真是不是好覺九巴會玩單層拆樓, 之後有見短軸特見後, 依家都唔見有短車行超多人的大線
留意到每日司機同車牌都不相同, 覺得日日套車套司機可能性都幾大

其實本人同意流星兄 #27 的諗法, 速度越快的直達路線於相同班次下能做到更密集班次, 不過巴士公司諗法完全不到位是一個大問題
ETA 感覺不好太依賴好路面問題 + 技術問題走左架車真是等餐死, 總站屏幕同 ETA 完美同步

個人覺得
秀茂坪有鐵三角 (寶達, 安秀道, 四順), 藍田雙路直通(啟田道+麗港城 vs 碧雲道+興田), 山下有坑寶尚聯盟
市中心有齊 80, 89(74系/277系) 全系列密車線
==========================================
沒 PARTER 情況下寶翠不見會有更好出路, 當三个鐵三角組合都可直上大老山不兜路
市中心條條密車線, 幾乎沒人肯多重兜路之下, 又可隨意門延長油塘
寶翠客完全夾實係金字塔正中間邊度都出不到(可用作重組抽車的路線又極之稀少)
寶翠沙線幾乎可用 "不可能完成的任務" 來形容, 一開始 290 系全部也上山停站已刮左寶翠客一大把, 更把車源完全抽乾淨
依家等將軍澳道改善工程完成, 興田同秀茂坪道都可直出將軍澳道不停車, 塞車情況會完全消失
到時大兜路 + 疏車未必仲可輕易再玩到
==========================================
等多幾年東九龍線同將隧轉車站都起好用得, 又另一個全新玩法, 到時 "康翠客" 先真正大煲
寄語多加同區議員協調, 增加最大壓力給巴士公司才有新能量開新線

expertuser2004 發表於 2017-9-21 21:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-17 22:26
人地叫你比你自己成個重組完之後嘅走線點樣設計 你比唔出 卻一直空口說白話

人地話用車可以遲啲再諗 反 ...
而家康翠冇沙田車 係咪就餵屎比佢地都要食?藍田山都冇 咁係咪餵屎比佢地都要食?

而至於你 連究竟你口中嘅88X係邊條88X 你都解釋唔清楚 你話人地點樣同你討論落去?

仲有呢 你知唔知你好煩吖... 好心你修正下你啲巴士路線重組嘅邏輯同改善下啲外星用語先啦...

醒少少啦, 真是不見得如何支持紅字個條, 來回都經官塘的 89A, 仲好意思話已是最好?
個支持度都不知點黎, AB (新88, 新88X) 結果只剩最大程度兜路
何況樓主根本沒可能保證班次穩定性同客源, 除派車理由外(派車數量=班次=直接影響穩定性)
係九龍灣官塘有大量特快直達線, 又可隧道 BBI 任轉情況下, 條收得貴的 89A 線只會論為清客線, 等同 93K 貴價疏車流水線
除非有分段或直接減價, 巴士公司根本不會自己同自己打對台, 呢點其他版友似乎心中有數

不似得某某人反駁人地又不做功課, 更不清楚自己的地區形勢如何, 就亂發炮比別人, 當然會好多人會回應
係人地覺得好煩就真, 樓主巴士路線重組嘅邏輯, 想法真有待改善

你堅持招標線冇得改嘅 唔緊要 人地唔會再同你溝通 因為根本冇證據證明招標線唔準改

你堅持康翠去興田再兜觀塘道出大老山 仲覺得係好快嘅 唔緊要 呢個係你嘅諗法 不過普世都唔會認同
ANS:
請指出本人那裡有 suggestion 康翠沙線要兜官塘道? 這個只是樓主本人自己諗法, 請不要代入給別人
已重新 recheck 過本人所有的回覆, 0人建議過(除樓主), 並已擷圖作證明
樓主真是可以做返 98C 大帝啦, 請問已中左幻術混亂左? 證據係 #22 到
由頭到尾, 沒有任何人(包括本人) 提出過舊 88X (新 89A) 來回停官塘道 + 九龍灣
看完 (本人由 #11 開始回覆, #21 再覆, #10 前以及#12-20 都不是本人回覆), 咁算點呢?

213M 就是好好反面教材, 就是不用通知直接延長安泰, 送條 213S 單飛線比安達客就算, 根本不須同乘客(同你)溝通
招標線唔準改你話架? 係巴士公司來說只是左手交右手之已, 請留意本人只是乘客一個
並不是巴士公司, 乘客根本管不到巴士公司的行政手段

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
kmb71k 發表於 2017-9-21 21:25 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-17 22:26

咩彩雲大老山定四順大老山, 咪一樣要經新清水灣道同坪石走, 本身山上客量唔多好仲要拖多條88X落水, 客量必定累鬥累

仲有藍田山平時可以享受上午特快返沙田及下午特快去藍田, 而家全日落觀塘道塞觀塘道, 藍田山肯定反對

以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2017-9-21 22:48 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-21 21:01
醒少少啦, 真是不見得如何支持紅字個條, 來回都經官塘的 89A, 仲好意思話已是最好?
個支持度都不知點黎, ...

你由始至終都冇講過你重組完之後嘅路線會係點 你講左先算啦 康翠興沙點行你都冇講清楚 咁人地梗系要靠估啦聰明 認清楚啦 康翠興沙根本唔夠客

我熟康翠定你熟康翠多啲?新88同新88X邊忽覺得兜路?總好過康翠興沙向東走再向西走囉

再者 即使根據你對於康翠呢班你眼中嘅蟻民“反正佢地都冇沙田車 冇本錢嘈” 新88根本唔算兜 新88X彩雲至大老山冇站一樣符合你口味做半直通特快 你嫌新88X兜嘅你不如鬧埋214啊 再次套用你概念 反正碧雲道而家都冇沙田車 佢地冇本錢嘈架

其實你講到隧道BBI係咁犀利嘅話 其實山上唔駛有任何直達沙市嘅線 因為佢地通通都可以靠BBI轉囉 亦都唔見得觀塘道有幾多“特快”線囉 而家88X九龍灣上橋分分鐘係最快咁制 89A只係做返88X做緊嘅野 更甚嘅係 89A將會係唯一一條快速來往沙市至觀塘道嘅全日線(89唔到觀塘道 亦都做唔到火炭 89X太慢)

仲有眼光唔好咁狹窄 淨系覺得89A係執雞 事實係根本而家好少人會搭老隧BBI轉88/X去沙市 而本身老隧差價補償係好差 完全冇吸引力

再者 89A係做緊火炭同沙火直達觀塘線 除非你又覺得火炭班人賤到唔值得有一條觀塘車 要去沙市轉車先安樂 咁如果以你呢種邏輯 山上人都唔應該有沙田線 應該落市中心轉車

我再重申 89A只係做返88X嘅野 而係非繁觀塘道本身唔係好塞車嘅情況底下 平田損失唔大 繁時其實亦都唔差好遠 特別係本身而家觀繞都越來越塞車 再者 89A預計中會大概15分鐘以內一班車 相比起而家無定向嘅30分鐘一班 唔知邊個值啲嘞

再者 好似係你自己話招標線唔準改架喎...
仲有條 88 是招標線之一, 沒得取消 + 阻止不到, 就咁簡單”
唔知邊個講嘅呢?我都冇話過要“取消”條線 只不過執過條走線咋喎

同埋呢 如果我真係98C大帝我就唔會同你討論觀沙將沙重組啦 我真係大帝嘅話唔係應該要擁護88嘅咩

總結 你唔講你自己個plan根本無法溝通 跟住就為咗遷就現時88走線唔變 而令到碧雲道同四順繼續冇沙田車 跟住產生康翠興沙呢啲怪胎出嚟 究竟邊個煩啲?究竟邊個邏輯要改下?

出少句聲當幫忙好唔好?因為呢到根本冇人睇得明你寫咩...

不過好似樓下話齋 當條798A整唔走 講再多野都係廢話 所以已經冇必要討論落去

又 其實你反對緊嘅點係邊到?
10598C 發表於 2017-9-21 22:54 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-9-21 21:25
咩彩雲大老山定四順大老山, 咪一樣要經新清水灣道同坪石走, 本身山上客量唔多好仲要拖多條88X落水, 客量必 ...

咁你要問下議員點解要求88係四順有站啦 除非你想直接延長現有88去順利啦
其實係咪編號令到你地唔明發生咩事?新88X係完全唔同嘅一條線 原本88X會係改做89A喎... 點樣拉88X落水?再者如果嫌慢嘅 你不如鬧埋214先啦

至於89A定現有88X 咁就取決於前者少於15嘅班次 收8.2 班次穩定好多好多倍 定係後者無定向班次再加10.2收費啦 轉89A比佢唔見得反對聲音好大

其實觀塘道用鯉魚門道出入非繁又唔係真係好塞車啫...

流星☆雨 發表於 2017-9-22 04:10 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-9-21 21:01
RIP 等今年齊料, 下年先再發炮, 機會好多反而不擔心, 年年也有新款
89D/83X 好似都有新動作改路
速度越快的直達路線於相同班次下能做到更密集班次

版友你呢句我真係唔知你想講乜,唔識應

到時大兜路 + 疏車未必仲可輕易再玩到

我所提88/88X二拆三建議,從來都唔建議山上兩線開疏車,
88已經行緊繁時6分鐘一班,拆線點疏俾盡都只可能疏到去8分鐘一班

又,公道咁講,88/88X二拆三確實係好難實現,呢個我都無得唔認,
因為牽涉緊半個觀塘區再加康翠,以選區計由坪石到油塘、康翠,都起碼23個,
呢個數字係咩意思,我諗一啲會考慮地區人士聲音嘅版友一定明白

而且康翠有798A呢個係好大嘅麻煩,同康城夾一條30分鐘嘅新巴線都仲大機會過九巴入到去爭客……

成個觀塘半山以至將軍澳半山嘅沙田線困局,
完全係運吉做總體嘅跨區線規劃時亂咁嚟所造成,
由大循環80X到疏車88X,都可以話係敷衍緊藍田
後來搞山上邊又只顧住安秀新區,求其俾新巴搞條798A做康翠就算,
88直頭為做新區連四順都唔行入去途經

要拆靚呢個局,基本上無得唔否定過去規劃
如果唔否定798A同88雙重錯誤(88X都叫錯唔晒),就惟有係碧雲道同油塘開條88X 2.0,
呢個亦係有關地區如果繼續爭取沙田線,其中一個都幾有機會出現嘅結果
除非九巴肯做大少少嘅動作,將火炭/沙田-觀塘客同藍田客分家

但係康翠同四順嘅全日沙田線,就唔使指意開得成啦,確實係不可能的任務
趕客路上 理_得你