hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往九龍東路線重組建議
開啟左側

沙田往九龍東路線重組建議

expertuser2004 發表於 2017-9-24 05:25 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-9-22 04:10
版友你呢句我真係唔知你想講乜,唔識應
意思是看運吉出左D 什麼 RIP 建議人地用, 新建議肯定有少數人反對的
好似 89D, 83X 嘈左咁多年不上黃泥頭, 最終政治壓力下要開 89S 短線特車全日解決

係同一車數相同情況, 行走路段不同, 得出班次結果也會有改善, 不是硬性固定

再看返康翠條 798A, 只有平日上下繁各一班車(全日2班), 星期六日假期 = 全日沒車, 基本上對九巴其他時段, 開寶翠沙線沒太大影響
由新城做返就煩好多, 如有轉乘問題, 聯合派車也可以(隧巴做緊)
而且寶琳坑口尚德有大型商場, 不似山上只有純住宅區, 不計車源問題的話, 班次有機會比山上線更佳, 做到樂華彩盈區更好

反而本人沒諗過九巴整條 290 系出黎分流轉車客, 但不做好配套, 選擇另開新線解決

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2017-9-24 12:10 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-21 22:54
咁你要問下議員點解要求88係四順有站啦 除非你想直接延長現有88去順利啦
其實係咪編號令到你地唔明發生咩 ...

班次同票價, 沒直接對等關系, 有不少平車一樣全日密車, eg: 211, 3D, 213M
更何況四順所有總站都沒位, 要撇走一條先擺到, 除非玩循環

官塘法院塞車近年有大幅惡化跡像, 因為開左燈位可右轉去翠屏, 直接倒塞 T 字燈位
回旋處塞 + 塞燈位, 仲大把車 CUT 返埋去不塞就有鬼, 而官塘法院去偉發道更可 U Turn 塞黃格塞上加塞
個人覺得巴士不適宜再增加經過呢路段, 巴士例塞是不知點死, 足以影響成個九龍東巴士線正常運作, 要罵請罵運吉
向東走再向西走有特快, 88X 已單向做緊並沒大問題
起碼好過塞 15 分鐘都出不到支燈(基本上塞燈過15分鐘以上, 點快法都沒可能追得返晒d 時間)

編號我覺得用 88 沒問題, 但要看二邊

先看 214 解碼
市區線 = (1-29)
214 = 200 + 14
200 = 全豪華空調 (由於香港所有巴士線, 已完全空調化, 此意義已失去, 變成三个數字分隔編號), 原因同 14 重疊
14 = 油塘線, 包括 14S

再看 88 解碼
80-89 = 沙田線, 本線終站屬沙田區, 符合定義
80-89 = 東九龍線, 中秀茂坪也屬東九龍區, 也符合定義
8 = 市區線編號, 換句話說即是沙田 <-> 市區線
所以正解 88 = 80+8
8 = 同時代表一個符號 = (無限循環) 可無視

10598C 發表於 2017-9-24 12:58 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-24 12:10
班次同票價, 沒直接對等關系, 有不少平車一樣全日密車, eg: 211, 3D, 213M
更何況四順所有總站都沒位, 要 ...

你都係繼續誤解我講既野 不過算 冇乜興趣討論埋啲九唔搭八既野 反正你打咗半篇廢話出嚟

仲有請問你係邊一句見到我話平車冇密車?

再者四順其實唔係冇位囉 至少順天有一條吉坑 再唔係喺順利同42共用又得 亦都可以直程延長29M去順天 一舉多得

同埋呢 依我所見 鯉魚門道、茶果嶺道同觀塘道交界之所以塞車 係因為入觀塘工業中心嘅車龍倒塞翻轉頭 塞住條路

仲有呢 唔行呢條路行邊啫 唔通屈咗入觀塘碼頭再轉出離?定係上山再落山啫

不過關於編號呢 (大致上啦 K尾M尾除外)
80系係大圍/沙田南↔觀塘市
81/281/87/287系係沙田↔油尖旺
83系係來往黃泥頭嘅線
85系係沙田↔九龍城
86/286系係去深水埗
88系係去觀塘山
89系係沙田市/馬鞍山↔觀塘市
當然都有啲exceptional case嘅 例如80X vs 89B
流星☆雨 發表於 2017-9-25 03:41 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-9-24 05:25
意思是看運吉出左D 什麼 RIP 建議人地用, 新建議肯定有少數人反對的
好似 89D, 83X 嘈左咁多年不上黃泥頭,  ...

康翠有果兩班車梗住已經難搞架啦,君不見荃景圍同屯門過海線咩情況?
九巴線落寶琳呢個真係唔使諗,新巴有咩理由俾你踩入去,除非運吉又亂點鴛鴦啦

至於樂華三彩,就真係踢返去轉車好過,搞好轉車配套好啲,去荃灣無車都要開多條盞捉蟲
果區需要既反而係A車
趕客路上 理_得你
10598C 發表於 2017-9-25 08:44 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-25 03:41
康翠有果兩班車梗住已經難搞架啦,君不見荃景圍同屯門過海線咩情況?
九巴線落寶琳呢個真係唔使諗,新巴 ...

好認同樂華三彩推好少少轉乘比較實際
其實而家三彩同樂華啲轉乘其實好垃圾,一係搭條23M向東落到觀塘再轉車出去,三彩就直程上山再落山先有得轉,仲要條轉乘線晨咁早收車

真係要搞嘅,樂華至少整返2A, 28↔新界同西九龍線,叫啲人係啟業啟泰/淘大九龍灣站轉車好過

而三彩,最理想係先拆9+9X,然後2X同9X聯合15分鐘一班落淘大啟業比人轉車

講真,既然樂華三彩本身都可以用轉乘打發,康翠又係咪真係有咁大需求要有直達沙田線?

其實而家我都比較習慣290↔88/89去沙田,再唔係怕新清塞車就落去寶琳搭798,其實問題真係唔太大

如果九巴肯做好啲轉乘,要啲人轉投佢地絕對冇問題囉,譬如至少唔應該下下落觀塘陪塞轉車 做好少少接駁去彩虹嘅路線,即使駁去安達臣亦都係理想嘅做法(接駁88同214甚至213X),亦都唔應該繼續用290呢種貴價線去叫人轉車

當然,如果可以執走啲冇用嘅短途線,去換有用嘅短/長途線,就一定好過原地踏步。康翠手揸一堆線,雖然廢,但起碼有本錢去換線。反而樂華三彩唔多,下下想要有用啲嘅線都要新資源,呢個無可否認係康翠同樂華三彩最大嘅分別
kmb71k 發表於 2017-9-25 18:55 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-24 12:10
再看 88 解碼
80-89 = 沙田線, 本線終站屬沙田區, 符合定義
80-89 = 東九龍線, 中秀茂坪也屬東九龍區, 也符合定義
8 = 市區線編號, 換句話說即是沙田 <-> 市區線
所以正解 88 = 80+8
8 = 同時代表一個符號 = (無限循環) 可無視

乜嘢80+8, 諗得咁複雜

當初另一個觀塘山既平田果邊要經大老山去沙田既路線, 補償無咗277X
沙田觀塘80X編號又用咗, 89X編號又用咗, 而89X係來往沙中至觀塘, 所以沙中至藍田新路線就鄰近89X既編號, 即88X
然後沙田安達臣招標線, 既然另一邊觀塘山用咗88X, 另一邊山頭就用88, 88系定位為沙田觀塘山路線, 就係咁簡單

以上回應,是否可行?是否合適?
expertuser2004 發表於 2017-9-25 22:11 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-24 12:58
你都係繼續誤解我講既野 不過算 冇乜興趣討論埋啲九唔搭八既野 反正你打咗半篇廢話出嚟

仲有請問你係邊一 ...
不過關於編號呢 (大致上啦 K尾M尾除外)
80系係大圍/沙田南↔觀塘市
81/281/87/287系係沙田↔油尖旺
83系係來往黃泥頭嘅線
85系係沙田↔九龍城
86/286系係去深水埗
88系係去觀塘山
89系係沙田市/馬鞍山↔觀塘市
當然都有啲exceptional case嘅 例如80X vs 89B

用 "沙田區路線" 形容全部最適合, 去邊個總站其實也可用數字看得出少少(基本沒大影響), 西貢區總站編號是 90-99
當然有exceptional case, 例: 279X, 89X = 特快線同時具備 K尾 M尾性質(這些路線同時接通地鐵站及火車站)
巴士路線編號方式又知幾多?
expertuser2004 發表於 2017-9-25 22:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-24 12:58

仲有請問你係邊一 ...

請問誤會什麼?

仲有呢 唔行呢條路行邊啫 唔通屈咗入觀塘碼頭再轉出離?定係上山再落山啫
唔知樓主說緊什麼?? 樓上只討論路線編號, 並沒討論條線點行法?
做乜要入觀塘碼頭再轉出離? 仲要上山再落山啫?

仲有請問你係邊一句見到我話平車冇密車?
再者四順其實唔係冇位囉 至少順天有一條吉坑 再唔係喺順利同42共用又得 亦都可以直程延長29M去順天 一舉多得
同埋呢 依我所見 鯉魚門道、茶果嶺道同觀塘道交界之所以塞車 係因為入觀塘工業中心嘅車龍倒塞翻轉頭 塞住條路

四順即使全部巴總沒位, 不代表架車不可擺街, 搵到有直線段岩擺車不阻到人 + 巴士又走到, 其實又點會有問題?
更何況可利用雙坑/多坑巴總優勢, 設計聯合開車(即類似藍田站 277X + 277E 一个站同時開二架頭車)
中秀總站只由原本 1A 單線+中途站, 進化到 1A+213D+88+中途站

至於塞車問題, 是成業街 + 開源道倒塞才有這令官工出面塞, 四條線有二條塞左, 一條排燈, 剩返一條通車
唔難理解.

不用偷改啦, 行得正企得正就不好怕比人插, 改完仲有痕跡
眼明人會看得明呢段

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
流星☆雨 發表於 2017-9-25 03:41
九巴線落寶琳呢個真係唔使諗,新巴 ...

其實由新巴自己做返就得, 不一定要九巴做, 感覺康寶沙線應有需求

荃景圍其實同三彩差不多, 都是一條路落山出, 只不過出的位不盡相同
並沒替代路線可選擇, 不同安達安泰咁有得二邊直出上公路

屯門過海線其實最好拆線做, 過海段車站太密集

其實開左個條 290 系之後, 基本上除左新界之外, 九龍區至荃灣都去到有大進步
可八爪魚轉其他新界線, 不過山上有位是 290 系覆蓋不到
雖然我不敢話條線好廢, 但巴士公司一次開晒二條線出黎應有慎重考慮過客源, 其中主因可用密車優勢作 "中途強力清客" 線
未開線之前, 山上去荃灣多數會落官塘轉官荃紅小或轉40, 三彩條轉乘線要15-25 一班看見都不開囧, 以我所知40轉特快後
290 系有分流部份客源, 官荃紅小客源仍相當穩定, 而且有增長

expertuser2004 發表於 2017-9-25 22:12 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-9-25 18:55
乜嘢80+8, 諗得咁複雜

當初另一個觀塘山既平田果邊要經大老山去沙田既路線, 補償無咗277X

多左條 277E, 依家 277X 同前者性質其實差不多, 已不再是一個編號玩晒
細心研究下, 其實堆數字有類似數獨玩法, 英文編號被巴士公司精心設計過 (包括埋 K 尾同 M 尾路線)
E = Express
X = Express

88X 其實自己覺得 x = 代表超特快(即200+X尾的用法), 同之前原因一樣 200 系已被廢武功, 即使不用也可以
理解返做沙田線較好, 因沙田區有條 288 同 88 並沒任何關連, 也不是豪華巴士線
88X 應不關 89X 事, 89X 本身可通市中心(火車站), 官塘總站跟 89 相同, 可理解做替身
88X 同 88 問題 -> (其實可用 88E / 288X / 289(X) / 89A, 什至 P/S 尾全日線)
另一邊山頭就用88, 可理解成同近似組合的路線, 但我自己沒太深入研究過所有編號, 可能有部份編號不能用常理去理解.