hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 為何「節約能源 暫停使用」的電梯不開放乘客當樓梯使用 ...
開啟左側

為何「節約能源 暫停使用」的電梯不開放乘客當樓梯使用

kei_hk 發表於 2017-9-9 10:39 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2017-9-9 08:28
但部份月台電梯附近沒有樓梯, 往往乘客要客好遠先有樓梯
開放停駛既電梯可以方便乘客, 而且也是零成本, 只 ...

有沒有例子?

PS. 在有選擇的情況下﹐我寧可行樓梯 或 行多幾步用其他自動梯﹐都唔願意行自動梯。

hong28828 發表於 2017-9-9 14:33 | 顯示全部樓層

點會零成本?
好似樓上師兄咁講,比你行電梯係會加重組件負擔, 令其更易壞
即係間接增加維修成本
bam1a 發表於 2017-9-9 17:19 | 顯示全部樓層

正常亦唔會方便乘客,因爲咁做真係冇必要
請諗吓,有無實際情況會因爲唔係要維修呢D機件原因而要停機俾乘客行電梯?
非維修爲由嘅停機都係節能爲主,目的係減少長時間運空氣所浪費嘅電量,以及減低不必要嘅機件負荷(制動系統就算冇人用都會有損耗,唔好唔記得摩打要承載幾百公斤嘅金屬碌)

而大部分有多過一個相同方向電梯都係係低客量時段暫停其中一兩個,唔會熄曬所有,大部分月台亦係有樓梯同升降機作另類選擇,因此唔會存在開放停機電梯作樓梯用呢個古怪情況.
(就算係亦會係緊急情況,即係連非緊急用途嘅代替品都冇任何選擇先會咁做,之前講嘅鑽石山C出口=>荷里活廣場條電梯就係咁)

咁講真,大部分係個個時段嘅乘客其實都係會唔介意花幾秒同幾十卡路里行去另一個電梯或者行樓梯,就算係突然一波人流,幾分鐘之後亦會消化曬,咁開完幾分鐘又停意義何在?
假如係博覽館個種做完expo/節目就一堆人湧過來都會事先察覺然後全開電梯,而唔會途中放隻停咗機嘅叫人當樓梯用,因爲真係冇咁嘅必要.

你覺得係零成本?不如話浪費維護成本
PS:香港鐵路系統,大部分高空/地下車站已經唔算空曠到要行幾十分鐘先見另一部電梯/樓梯,大部分都係十幾秒距離以內,甚至係隔離就有另一部
所以第一句邏輯已經total fail.

AlexanderOscar 發表於 2017-9-9 19:51 | 顯示全部樓層

又唔係冇樓梯
天蒼蒼 雨茫茫
053h4 發表於 2017-9-9 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-9-9 20:15 | 顯示全部樓層

你不如喺中環站港島線嗰邊揾條樓梯俾我落荃灣線月台俾我睇啦
進智公交
dogdog002 發表於 2017-9-9 22:23 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2017-9-7 18:57
電梯其實唔suppose被人當樓梯行,如果有人行梯級連同入面啲驅動組件會受到好大壓力,條電梯會好易壞,所以 ...

OT少少:

其實點解唔係機器就人,而係人就機件?

唔可以加強番左邊既承托力?

clivetock 發表於 2017-9-9 22:33 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-9-9 22:23
OT少少:

其實點解唔係機器就人,而係人就機件?

純粹估計:扶手電梯係由兩邊平行嘅驅動鏈帶動,是但一邊成日有人行都會造成不平衡損耗,同樣地加強其中一邊會令嗰邊承受更大壓力,所以唔會咁做,之前亦有報道提及過如果啲人淨係企一邊而另一邊就算無人行都會加速電梯損耗
lsc04d11 發表於 2017-9-10 16:10 | 顯示全部樓層
重點,一開放左啲客就兩個方向同時上落。

其實如果你有咁既idea,其實所有扶手都應關閉俾你行。反正港人都成日開住都要行。
dogdog002 發表於 2017-9-10 22:50 | 顯示全部樓層

bam1a 發表於 2017-9-9 17:19
正常亦唔會方便乘客,因爲咁做真係冇必要
請諗吓,有無實際情況會因爲唔係要維修呢D機件原因而要停機俾乘客 ...

不過咁
呢個問題其實涉及個站幾時起,消防就愈黎愈嚴

新站電梯附近會有樓梯

舊站咪就係好似以前咁整停一條雙向行囉