hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 尖東站啟用13年以來首次列車入錯月台? ...
開啟左側

尖東站啟用13年以來首次列車入錯月台?

groom1002 發表於 2017-10-30 15:33 | 顯示全部樓層

根據維典,2002年9月3日早上約十時許,觀塘綫原本一列回廠列車,因控制室沒有通知車長將列車回廠,使車長在調景嶺站至牛頭角站間繼續接載乘客往油麻地。當列車離開牛頭角站後,錯誤駛進一條往九龍灣車廠的路軌。車長發現入錯路軌後隨即煞停列車,其後將列車反方向倒車駛出約30公尺,待路軌修正後,列車才成功進入九龍灣站。
dogdog002 發表於 2017-10-30 23:44 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-30 15:06
有無想過背後要處理好多野?
單是成個控制中心的職員﹐所有司機﹐所有車站職員﹐全部要重新培訓考核﹐要花 ...

都估到你呢個磚家講野

時代會變,你咁講東鐵都唔洗換車啦,

唔洗換信號系統啦

protocol都會Update啦

便利乘客本身就係一個宗旨

可惜而家係慳錢既大前題下好多都無晒

timewater 發表於 2017-10-31 10:17 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-30 15:06
有無想過背後要處理好多野?
單是成個控制中心的職員﹐所有司機﹐所有車站職員﹐全部要重新培訓考核﹐要花 ...

為甚麼改美孚同九龍塘 月台編號有咁大困難?

重新印製月台編號指示牌, 小冊子, 幕門編號, 廣播都咁困難咩?
我覺得完全只係印刷同重新錄音問題, 港鐵咁多唔捨得花錢, 定係環保問題?
kei_hk 發表於 2017-10-31 11:27 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2017-10-31 10:17

重新印製月台編號指示牌, 小冊子, 幕門編號, 廣播都咁困難咩 ...

攪一大堆指示牌﹐貼紙...... 根本唔需要好多錢﹐反正有些野到某個時期﹐都要更換/更新。
但背後內部野(例如站內的訊號系統-備用車站管理模式)﹐一環扣一環﹐在唔影響安全的情況下﹐咪無更改的動力囉。

油麻地係少數更改月台的例子﹐因為在延長的時間﹐背後一大堆野本身都要更新更改﹐所以一鑊過處理。

hkaiw 發表於 2017-10-31 12:38 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-31 11:27
攪一大堆指示牌﹐貼紙...... 根本唔需要好多錢﹐反正有些野到某個時期﹐都要更換/更新。
但背後內部野(例 ...

鰂魚涌站3號及4號月台於延長至北角站當天也是對調了月台編號。
喵...
s3n370 發表於 2017-10-31 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-31 11:27
但背後內部野(例 ...

嚴格黎講唔可以話你錯。
換月台號碼係多野搞,但全部都係手板眼見功夫,
煩但無乜難度。

核心問題係磚家往往將繁複但唔難嘅工夫吹到大一大。
而真係難好多嘅野呢,一句無心做輕描淡寫。
好難怪呢度眾多板友封閣下做磚家大大
mckhgc 發表於 2017-10-31 17:59 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2017-10-31 10:17

重新印製月台編號指示牌, 小冊子, 幕門編號, 廣播都咁困難咩 ...
長文注意

其實真係唔明,次次講九龍塘站同美孚站既月台問題,梗係有一班磚家仆出黎話轉月台編號幾麻煩幾大工程,但之前尖東站(歸西)、油麻地站(觀塘線延長黃埔站)、鰂魚涌站(將線/觀塘線延長北角站)都改過月台編號,點解唯獨九龍塘站美孚站就改唔到?一直冇人答到,又或者答左等如冇答。

上面話咩油麻地站改月台編號,因為延長時「背後一大堆野本身都要更新更改﹐所以一鑊過處理」,咁唔通2009年西鐵延長紅磡站/東鐵縮回紅磡站時,又唔係「背後一大堆野本身都要更新更改」?咁點解當時唔「一鑊過處理」?

大膽推測(可能是錯的):因為尖東站、油麻地站、鰂魚涌站改月台編號,改法係現有號碼1/2之間或3/4之間對調,即係「現有號碼對調」,但九龍塘站、美孚站既玩法,係要將其中一邊既1/2改成3/4,即係「開新number」,而背後既電腦系統,「開新number」比「現有號碼對調」複雜,所以除非增加月台,否則盡量避免去做。

不過咁,有D野,大家睇到好大,但港/地/九鐵眼中,可能只係沙塵一粒 ,hea得就hea懶得去理,根本就冇得解。

就好似港島線未西延時,對「點解冇四字或以上站名(除左輕鐵)」夠諸多猜測,夠有人估話咩四個字太長又咩技術困難,但之後堅尼地城、香港大學、海洋公園、海怡半島一個接一個出現;

又好似東鐵九龍站改名紅磡站後,東鐵旺角至羅湖各站既指示牌,就仲係「往九龍」(直到尖東站啟用至改「往尖東」),夠好多討論點解唔寫「往紅磡」,有人又話咩「九龍」唔係站名,係指往九龍「區」,但又解釋唔到點解反方向唔用同一標準寫「往新界」,而寫站名「往羅湖」,同埋尖東站啟用後點解要改「往尖東」。

題外話,個人認為港鐵要改要統一既,仲有呢D:

南昌站同油塘站都有需要改月台編號,此兩站既月台編號分佈:

南昌站
2.往紅磡 1.往屯門 4.往香港 3.往東涌

油塘站
2.往黃埔 3.往寶琳/康城
1.往調景嶺  4.往北角

予人不太整齊之感,如果改成
南昌站
4.往紅磡 3.往屯門 2.往香港 1.往東涌

油塘站
2.往黃埔 1.往寶琳/康城
3.往調景嶺  4.往北角

咁就順眼,整齊得多!

另一樣係香港站同中環站既出口代號,應該統一作為一站處理。

香港站同中環站出口代號,各自為政有所重覆,各自由A開始,中環站有ABC出口,香港站又有ABC出口,對生客、遊客易生混淆,尤尤其所謂香港站C出口,同中環站太近。
香港站出口代號,應接中環站後,例如中環站出口去到L,咁香港站出口就應該由M開始,即係中環站出口去到T了。

呢樣又真係唔明,兩尖昔日唔同公司,都做到統一出口代號冇重覆,尖東站出口代號由J開始,緊接尖沙咀站既H,合併後仲進一步改善,o係尖沙咀站指示牌增設尖東站出口直接指示(反之亦然),反而一直同屬地/港鐵既香港站中環站,就各自為政得咁緊要。

當然最好係合併「兩個站」,成為有4線8月台既中環站

最差配套 狗也不D
groom1002 發表於 2017-10-31 22:22 | 顯示全部樓層
海怡半島可簡短為海怡,因為半島只是裝飾,無意義
hokachung 發表於 2017-11-1 00:47 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-10-31 17:59
長文注意

其實真係唔明,次次講九龍塘站同美孚站既月台問題,梗係有一班磚家仆出黎話轉月台編號幾麻煩幾大 ...

其實我覺得太子站、金鐘站先至奇怪,啲冧把唔係編曬畀一條綫先再編畀另一條綫
太子站:
1:荃灣綫;2, 3:觀塘綫;4:荃灣綫
金鐘站:
1:荃灣綫;2, 3:港島綫;4:荃灣綫;5, 6:南港島綫

mckhgc 發表於 2017-11-1 07:34 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-11-1 00:47
其實我覺得太子站、金鐘站先至奇怪,啲冧把唔係編曬畀一條綫先再編畀另一條綫
太子站:
1:荃灣綫;2, 3: ...

呢樣野好多年前,地鐵只有3條線既年代,我已經留意到。

唔知點解,荃灣綫同其它綫交匯時,「往荃灣」永遠係1號月台(中環站有兩個「往荃灣」就冇得好講啦),但「往中環」就有時2有時4。
尤其係旺角站,明明係觀塘線有先,但都係荃灣綫用細號碼月台。

荃灣綫仲有一樣特別,就係唯一永遠不變,永不加站永不延長永不縮短,過去冇將來計劃都冇,最多只係幾個站改過名。
最差配套 狗也不D