hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 東九龍A線重組
開啟左側

[舊瓶新酒] 東九龍A線重組

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-2 11:38 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-11-30 00:57
慈竹獨立成A線,客量隨時少過A29P..

難在九龍A線係老城,

以慈竹地理位置同道路網絡
無理由叫其他A線兜上去

不過你無講錯,慈竹獨立成線客量真係會衰過A29P

————————————————————

我自己就覺得
慈竹最逼切要做既,其實係拆E23
之前曾經提過一個E線重組,再回看,仍然適用——

E23A     (富山)<>慈雲山<>竹園<>橫頭磡<>九龍塘<>機場
E23       縮短至黃大仙/東頭
E22       飛走橫頭磡九龍塘
E22A     往機場方向,加停觀塘道大站,飛走龍翔道各站

如此

1. 慈雲山會有合理機場線
2. E22唔使再經橫頭磡九龍塘
3. 觀塘道多咗E22A呢個直飛東涌既特快選擇

相信有助吸引返東涌後勤客從港鐵回流巴士

————————————————————

當然,成個重組前提係城巴肯開新E線/改快現有E線

我自己就覺得,未必唔可能,尤其對機場員工而言A線唔係食水深過E線好多
最多喺機場入面兜多幾個圈先返客運大樓,拉返開E/A個時間差距

如果城巴真係企硬唔肯執E線,都唔係無辦法
慈竹本身可以考慮同白田甚至長深荔共享A線
有港珠澳頂住,客量未必太差
但九龍段就真係會慢
 樓主| castanopsis 發表於 2017-12-2 12:06 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2017-11-30 18:52
慈竹要連埋樂富九龍塘一齊做先得

反而建議

藍田站問題你打算點解決?
 樓主| castanopsis 發表於 2017-12-2 12:12 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-30 19:41
其實唔算迂迴,尤其如果A29拉上嚟變20分鐘一班,多10分鐘車程我地絕對唔mind,起碼易等過A29P好多
講到底 ...

就康翠而言
如果走咗A29P,290去黃大仙轉A29/P絕對可以考慮
貴就係貴,但至少的士走線
問題純粹係飛機客攞行李上九巴可能會有問題

當然如果A29拉上康翠,肯定係直接坐A29好
10598C 發表於 2017-12-2 12:33 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-2 12:12
就康翠而言
如果走咗A29P,290去黃大仙轉A29/P絕對可以考慮
貴就係貴,但至少的士走線

第一,康翠客miss咗A29P嘅機會真係好細,因為知道一粒鐘一班,所以點都一定早好多到個站,而就算miss咗,我會傾向等下一班E22A多啲290轉A29P真係未諗過
如果睇住佢走左而又有290即刻嚟嘅話,我唔排除都會搭佢追A29P嘅
siupy 發表於 2017-12-3 00:39 | 顯示全部樓層

要康翠唔行山,A29又變番30分鐘好難得到支持
多一事不如少一事
油塘聯合班次30分鐘一班係好建議
不過暫時唔需要住

根據你的建議改一改

A26 油塘 - 機場

走線概覽:油塘<>碧雲道<>秀明道<>四順<>彩虹至黃大仙<>機場
班次:60分鐘一班
走線:https://goo.gl/maps/hkheVLST65q

A29A 翠林 - 機場

走線概覽:康翠<>寶達<>安達臣<>彩虹至黃大仙<>機場
班次:60分鐘一班
走線:https://goo.gl/maps/4kWJShbqnN62

A29 寶林 - 機場
走線/班次:維持現狀

A29P 將軍澳站 - 機場
走線概覽:將軍澳站<>調景嶺<>啟田藍田站<>法院+定富街+牛下<>不停站<>機場
班次:30分鐘一班
走線:https://goo.gl/maps/kpEbVusEoMu

A22 啟業 - 機場
走線概覽:啟業<>啟德<>原線至機場
班次:20分鐘一班
走線:https://goo.gl/maps/U9uNBatwm7k
(劃唔到宏照道右轉沐翠街,自行想象)

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-8 03:59 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2017-12-3 00:39
要康翠唔行山,A29又變番30分鐘好難得到支持
多一事不如少一事
油塘聯合班次30分鐘一班係好建議

你個建議都唔係差
但我一直都唔係好鍾意機場線開到上一粒鐘一班
如果唔係有既得利益者問題,我恨不得將A26/P合返做一條半粒鐘一班既機場線

講真,A29之前半粒鐘一班,好多時我已經有一種坐前車太早、後車太遲既感覺
開都一粒鐘一班,真係太難就時間
對通勤客而言就更加係毫無吸引力
唔信可以比較下A29同A29P條隊
A29條隊,就算走咗車,班客都會肯等下一班
A29P條隊,班飛機客個個見到要等四五十分鐘,就即刻掉頭走

我會覺得,油塘同康翠有半粒鐘一班車,係好重要

——————————————————————

康翠唔行山

其實上面都講咗
A29P變A29,車程上其實無點增加
但一粒鐘一班/早繁無車,變成半粒鐘一班,長時間服務
係好大進步

A29又變番30分鐘

宜家係加站換加班,我個建議係減班換減站
我覺得未必過唔到,至少我作為坑口居民我唔覺得有問題

而個方案真係推既時候可以取巧少少,維持兩繁一粒鐘開20
咁牌面上A29少咗站既同時,仍然有20分鐘時段
區議員分分鐘唔反對之餘,仲可以話自己成功爭取A29減站不減班

siupy 發表於 2017-12-10 10:13 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-8 03:59
你個建議都唔係差
但我一直都唔係好鍾意機場線開到上一粒鐘一班
如果唔係有既得利益者問題,我恨不得將A2 ...

我都明白一個鐘一班有啲疏
不過客量唔夠又唔想兜得太多
有無到有一個鐘一班都係一個好開始
你的方案解決到油塘/碧雲道半個鐘一班
但寶達/安達臣/四順/秀明道都係一個一班

其實上面都講咗
A29P變A29,車程上其實無點增加
但一粒鐘一班/早繁無車,變成半粒鐘一班,長時間服務
係好大進步

我認同行車時間分別不大,但隧道塞車機會大好多
但巴士公司又未必認為康翠客量值得拉A29上去
否則開線時做左

宜家係加站換加班,我個建議係減班換減站
我覺得未必過唔到,至少我作為坑口居民我唔覺得有問題

而個方案真係推既時候可以取巧少少,維持兩繁一粒鐘開20
咁牌面上A29少咗站既同時,仍然有20分鐘時段
區議員分分鐘唔反對之餘,仲可以話自己成功爭取A29減站不減班

居民未必唔肯,我諗運輸署同巴士公司唔肯多
佢地角度架巴士通常有位淨,經又無理由唔停
無謂浪費資源,觀塘道又唔洗咁多巴士,又可以收多幾元
開頭唔停有各種原因,但回程停已經係伏筆
預左日後都會停,最主要原因A29客量唔係太夠
如果出將軍澳前已經上到好滿
都無籍口停觀塘,現在要走回頭路好難
所以我諗的方案唔搞A29
另外開新A29P 30分鐘一班行觀塘道"補A22位"兼玩梅花間竹
A29停三大站,A29P就不停三大站,停其餘站+藍田
咁A22就可以縮短
你的方案應該有兩三個站變左完全無車(當然行過去最近的站都可接受步程)
我的方案唔洗拉個喼行,最多疏左車

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-17 04:11 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2017-12-10 10:13
我都明白一個鐘一班有啲疏
不過客量唔夠又唔想兜得太多
有無到有一個鐘一班都係一個好開始

究竟係客量唔夠,定班次太疏搞到無人肯等?
唔好以為香港個個都係巴士迷,大部分香港人,知道樓下有條A線已經好好
識得計時間搭車既,始終係少數
半粒鐘一班,仲勉強可以唔參考時間表等車
一粒鐘一班,唔好搞我

我個方案至少康盛、翠林、油塘、碧雲道、彩雲都有半粒鐘一班車

至於安達臣同秀明道
我都想合二為一,但已成定局就無計
而考慮到回程大部分乘客都可以叫兩飛
其實又唔係太差

點都會好過你個方案,將軍澳山藍田山觀塘山通通一粒鐘一班

我認同行車時間分別不大,但隧道塞車機會大好多
但巴士公司又未必認為康翠客量值得拉A29上去
否則開線時做左

隧道塞車本身有限度
A29一日基本上得四五班車會撞正塞車
而塞極一般都只係多10分鐘行車時間
加上A29P新清落山都係例塞位,唔見得康翠服務有倒退

另外,A29拉上去仲有一個好重要既原因,就係寶林覆蓋
要知道,寶林總站對大半個寶林而言,好唔就腳
A29如果可以拉上康翠跟290落山,怡心園同寶林邨站位會好好多
尤其宜家有A29P做緊怡心園,抽走唔補償佢地有機會會嘈

居民未必唔肯,我諗運輸署同巴士公司唔肯多
佢地角度架巴士通常有位淨,經又無理由唔停
無謂浪費資源,觀塘道又唔洗咁多巴士,又可以收多幾元
開頭唔停有各種原因,但回程停已經係伏筆
預左日後都會停,最主要原因A29客量唔係太夠
如果出將軍澳前已經上到好滿
都無籍口停觀塘,現在要走回頭路好難
所以我諗的方案唔搞A29
另外開新A29P 30分鐘一班行觀塘道"補A22位"兼玩梅花間竹
A29停三大站,A29P就不停三大站,停其餘站+藍田
咁A22就可以縮短
你的方案應該有兩三個站變左完全無車(當然行過去最近的站都可接受步程)
我的方案唔洗拉個喼行,最多疏左車

黃大仙班客本身唔上A29,會上A26/P
唔見得A29/X停埋會吸多咗客或者收多咗錢

至於觀塘道站位問題
我都係prefer兩條線一齊停三大站
最多搵A29X停多一兩個站
觀塘道本身A車開得相當密
你搞到每一個站都只有30分鐘一班車,其實仲衰過要班客行幾分鐘路去搭車
kay 發表於 2017-12-17 09:42 | 顯示全部樓層
聽講城巴出年會再開多一條A線
又多一個NUMBER有A同E
世界很簡單 人類很複雜
ATEU15 發表於 2017-12-17 11:08 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-12-17 09:42
聽講城巴出年會再開多一條A線
又多一個NUMBER有A同E

A23做慈雲山北,經彩虹道,上路,佐敦?