hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆九巴 88 及 93K
開啟左側

建議分拆九巴 88 及 93K

樓主| S3BL100 發表於 2017-12-24 23:35 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-24 23:29
咁但係98P坑口開嘅目的係...?

方便車務調動,同 98D 共用車隊

同埋留意 98P 出去一程係唔入坑口圈的…

fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2017-12-24 23:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-24 22:44
你搞得掂寶達班友先算

就算班客差唔多過晒檔去 213X 同 98D 都好,佢地應該都唔會放 13X,

區內流水?  仲有條213X喺度

中秀無位? 仲簡單, 你拉咗條11X上安達, 13X改上秀, 入去中秀兜個圈再落番曉麗苑

一條寶達後直去觀繞直過啟德隧道, 一條經埋牛頭角同啟業先至去啟德隧道
乘客身體最誠實, 有快唔搭走去搭慢? 真係貪鐘意遊車河?
特快線比正線收貴幾元一樣大把人過檔, 大把人用錢買時間

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2017-12-24 23:40 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-12-24 22:55
13X比你縮落中秀慳到幾多部車?係都為左眼紅寶達而不擇手段,又唔諗下中上秀都已經爆曬 ...

我無話慳咩車
只不過唔該諗下寶達駛唔駛三條啟德隧道線往返尖沙咀

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2017-12-24 23:44 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-12-24 23:40
區內流水?  仲有條213X喺度

中秀無位? 仲簡單, 你拉咗條11X上安達, 13X改上秀, 入去中秀兜個圈再落番曉 ...

都係果句,過到寶達先算,如果寶達唔俾縮 13X,咁係咪就唔好做康翠尖咀啊?

有得唔好搞人,梗係唔搞

13X 擺上秀,入中秀兜圈,行車時間就會同而家一樣,一架車都慳唔到,
你諗到呢條橋,我唔寫個服字都唔得

仲有留意我建議 98P 出尖咀方向係入九龍灣的,唔係直去

10598C 發表於 2017-12-24 23:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-24 23:35
方便車務調動,同 98D 共用車隊

同埋留意 98P 出去一程係唔入坑口圈的…

其實尖沙咀都做得嘅啫...與其98P係坑口載空氣,不如攞嚟做其他野好過,即使慳得一架都係咁話...
 樓主| S3BL100 發表於 2017-12-24 23:48 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-24 23:45
其實尖沙咀都做得嘅啫...與其98P係坑口載空氣,不如攞嚟做其他野好過,即使慳得一架都係咁話...
...

坑口載空氣最多係非繁出去果程姐,回程會係另一個景象

仲有留意我係要同 98D 共用車隊先做到中午打後雙向 20 分一班,
因為 98D 會因此微調班次,所以 98P 做埋坑口亦不為過

10598C 發表於 2017-12-25 00:05 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-24 23:48
坑口載空氣最多係非繁出去果程姐,回程會係另一個景象

仲有留意我係要同 98D 共用車隊先做到中午打後雙 ...

雖然共用車隊+減逆向班次,繼續做返坑口係無可厚非,但係唔係好理解到點解回程會係另一個景象
98P依家回程亦都唔多人搭到落坑口,九商半身亦都有297,唔係好理解到啲人會轉投98P落坑口,最多只係做到少少執雞客

同埋另一個問題,88A沙市仲有位咩...?
 樓主| S3BL100 發表於 2017-12-25 23:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-25 00:05
雖然共用車隊+減逆向班次,繼續做返坑口係無可厚非,但係唔係好理解到點解回程會係另一個景象
98P依家回程 ...

其實而家 98D 甩班果陣,都會有部份人見 98P 就上

反正 88A 得 20 分一班,沙田巿中心總站問題,有好多解決方法,
例如可以去 N170 或 249X 的站位落客停泊,夠鐘再去 88 站位上客

castanopsis 發表於 2017-12-26 07:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-25 23:01
其實而家 98D 甩班果陣,都會有部份人見 98P 就上

反正 88A 得 20 分一班,沙田巿中心總站問題,有好多 ...

98D甩班應該係要加車落98D身上
而唔係要指望98P分流

之前人地講98D甩到完全無影我都唔係太信
最近平日下繁數車,個班次真係唔掂
繁時最多人時段都係得9-10分鐘一班
好多班次都爆到九彩

而到週末夜晚十點幾
開10分鐘一班個結果係尖沙咀已經頂到貼曬玻璃
佐敦有條人龍,但無車埋到站
後面就自己想象啦

尤其你成日想用98D去做低296D部分時段
要成事,98D真係唔可以咁既服務質素
否則唔好話搭98D去將隧轉296A,會反而變成一大堆人搭296D去將隧轉坑寶線
castanopsis 發表於 2017-12-26 07:20 | 顯示全部樓層

講返個建議

88開到咁密係有原因
要知道,88對安達臣而言唔單純係一條沙田線,亦係一條轉乘線
88同214,本身係肩負緊98A/296A個角色
轉乘線開15/20,係唔可以接受
甚至我一直都覺得88假日應該至少加返落12

當然你問我,用88/214去處理轉乘客好唔好,我會覺得有問題
尤其214,西九段根本就無咁多客
安達落山爆廠然後吉車行龍翔道,係另類既浪費資源
亦由於走線太長,條線根本係黑洞,你加幾多架車落去,班次都係落唔到去
呢個問題我打從組線招標開始已經講緊
甚至之前都建議過開95A(康翠<>安達<>彩虹)去處理
但成事之前,214/88班次只應該加唔應該減