hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 探討於東涌線設立機場特車
開啟左側

探討於東涌線設立機場特車

樓主| ky26042008 發表於 2018-1-4 02:19 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2018-1-4 01:25
見你講R-Train就講多少少東鐵綫,宜家東鐵綫列車喺紅磡站停站時間係相當短
唔好話請個人較凳,根本連基本 ...

而家應該係因為唔夠車先會咁, 批SP1900去哂東西線, R-Train又未行得, 淨返批MLR, 點會夠車用,
日後東鐵過海之後, 應該會有改善, 而家香港站/ 東涌站既列車掉頭都有成個字比你舞架
qunow 發表於 2018-1-4 03:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2018-1-3 21:17
受限於現有既軌道, 如果要咁做只有以下做法,

一, 起新軌道連接東涌同機場, 二, 東涌開出後係小蠔灣掉頭, ...

Related: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1011934&extra=page%3D1&page=1
 樓主| ky26042008 發表於 2018-1-4 04:39 | 顯示全部樓層

其實呢個就係類似我方案四既辦法, 基本上係治標唔治本, 東涌線乘客仍然要轉車, 只係由青衣變左做東涌東,
當然, 如果地鐵可以做到東涌線 - 機場快線跨月台轉乘的話, 咁樣係叫做有改善既, 亦唔難做到, 島式月台中間起閘機即可

咁樣乘車模式會係東涌線往東涌西 > 東涌東 - 博覽館穿梭列車,

根據資料, 機場快線訊號系統最密為4.5分鐘一班, 係10分鐘一班機鐵既情況下,
可以提供1:1既東涌東 - 博覽館列車服務, 不過東涌東就要起側線供穿梭列車掉頭同待避啦
JC3987 發表於 2018-1-4 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層

機鐵機場站只提供優等列車服務,固然係最符合 MTR 利潤最大化 (俗稱 “賺到盡”) 嘅原則,同埋縮短回本期啦…

但係鐵路坐擁咁大嘅運載力,理應分擔更多嘅旅客。
依家將中低端客推晒巴士做,又係咪公平、合理呢?機場 GTC 巴士總站都已擴建過 N 次,再不斷加開機場巴士,無論道路容量,司機數量都難以負荷… 再咁落去將會窒礙機場嘅持續發展!

我當之前二十年係為咗令機鐵回本,而只提供優等服務。依家都 2018 年,係時候檢討啦。

相信機管局係意識到呢個問題,所以樓上嘅舊文連結都話機管局搵緊顧問研究開辦機場-東涌東嘅普通等列車服務喇~
kei_hk 發表於 2018-1-4 11:51 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2018-1-4 10:57
機鐵機場站只提供優等列車服務,固然係最符合 MTR 利潤最大化 (俗稱 “賺到盡”) 嘅原則,同埋縮短回本期啦 ...

當旅客得悉有平價的東涌線列車入機場﹐自然有人選用。

到時就會一大批行李客用東涌線直入機埸﹐這於通勤線的東涌線﹐會唔會成為東鐵線的翻版﹐被行李攻佔?

如果真係為香港人有平車坐﹐直接減機場快線車費好過。
或者﹐坐夠某個程數後自動有優惠。

ps. 實情現時機場員工係有優惠價坐機鐵的﹐其他人...... 外出坐飛機都係一次半次﹐咪豪比mtr囉。

053h4 發表於 2018-1-4 12:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
qunow 發表於 2018-1-4 12:28 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-1-4 11:51
當旅客得悉有平價的東涌線列車入機場﹐自然有人選用。

到時就會一大批行李客用東涌線直入機埸﹐這於通勤 ...

- 機鐵而家嘅收費,喺高鐵通車後,分分會仲貴過(西九龍>福田>深圳機場)坐一等座/商務車卡- 亦都會仲貴過某啲LCC嘅機票促銷價
kei_hk 發表於 2018-1-4 12:34 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-1-4 12:28
- 機鐵而家嘅收費,喺高鐵通車後,分分會仲貴過(西九龍>福田>深圳機場)坐一等座/商務車卡- 亦都會仲貴過 ...

乘客自己選擇合適的方法

真係無客﹐你估mtr真係唔識在不同方面作出調整咩

JC3987 發表於 2018-1-4 22:04 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2018-1-4 04:39
其實呢個就係類似我方案四既辦法, 基本上係治標唔治本, 東涌線乘客仍然要轉車, 只係由青衣變左做東涌東,
...

東涌東站其實可以做到好似新加坡樟宜機場前嘅 Tanah Merah 站咁,三軌雙島式格局,外側停主線列車,中間停機場穿梭車 (普通列車) 開晒兩邊門,已經做到 東涌<>機場、市區<>機場 四個方向嘅對面月台轉乘啦。

如果做到咁樣我覺得可以收貨喇!
提供普通車服務得來,又唔會太直接搶機快生意。
 樓主| ky26042008 發表於 2018-1-4 23:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-4 12:20
搞清楚機快做緊咩客
1) 機鐵站附近或就近坐的士去的週邊乘客(特別係青衣島內及半山)
2) 有提早寄行李需求

而家就係講緊咁大條機場鐵路淨係服務呢兩類人是否公平? 機場係服務全香港人, 唔係得青衣/ 九龍站班人有資格搭飛機,
反而機場鐵路就淨係服務"一小撮人", 班東九/ 西九/ 港島東既"低端人口"就要慢慢迫巴士, 幾乎成個青衣都有機場巴士經, 邊個會同你搭的士去轉機鐵?

半山班有錢佬點會搭機鐵? 唔係有預辦登機就全程搭的士/ 自己部七人車/ Benz啦, 舒服咁多, 講到尾機鐵咪係服務呢三類人,

1. 青衣站方圓300米以內既"高端人口" (青衣站500米外既長安已經有A31入機場, 盛惠$18.9)
2. 九龍站圓方上面堆豪宅既"高端人口"
3. 要用市區預辦登機既人

對其他人黎講機鐵根本唔會係去機場既選擇黎