hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [新手系列] 上葵—西九 概念式重組
開啟左側

[新手系列] 上葵—西九 概念式重組

樓主| 10598C 發表於 2018-1-25 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-1-25 20:07
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1049957&extra=page%3D2&mobile=2

936 ...

真係落實延長先算啦,如果936延長成功,就證明石圍角可以再擺多一條線入去

同埋鬧你冇做功課嘅係唔係我

版友你知唔知自己講緊乜?

32A/X關城隧線咩事?又關36咩事?
36對於石圍角嚟講落荃灣慢過32X,麻煩分返清楚我講嘅野同 AV296 版友所講嘅野

35A延長要加多唔少車,同樣嘅野40P只要搞個雙向分段已經得
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-25 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-25 19:46
49X兜沙中,是不是半條總站線?

7B兜何文田總站,是不是半條總站線?

起碼佢地唔駛過馬路出去搭車囉...
LF6277 發表於 2018-1-25 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-25 16:57
32X行大埔道其實都唔係差,而家35X都係行緊大埔道

32A亦都冇乜必要延長去奧運站,沿路有替代品,本身亦 ...

青山上路行呈祥道比較順路 認同
但行得葵涌道的話 西九龍走廊會比較快
kmb71k 發表於 2018-1-26 00:05 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-25 20:17
真係落實延長先算啦,如果936延長成功,就證明石圍角可以再擺多一條線入去

同埋鬧你冇做功課嘅係唔係我

都係果句
936搬去石圍角估計會係用74D模式
即係可能係梨木樹等差唔多夠鐘私去石圍角總站
回程就石圍角私番去梨木樹休息
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-26 00:11 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-1-25 23:28
青山上路行呈祥道比較順路 認同
但行得葵涌道的話 西九龍走廊會比較快

多謝提議,或會將38A延長至深旺道,32A延長至石圍角↺太子站(花園街),32X來回程改經西九龍走廊,35X行大埔道
註:考慮到38A班次與36A懸殊,最終修訂為32X直接改經西九龍走廊,與35X看齊

樓主| 10598C 發表於 2018-1-26 00:12 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-1-26 00:05
都係果句

謝謝解釋,咁其實建議中嘅32A都可以咁做?
384047x 發表於 2018-1-26 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-26 00:12
謝謝解釋,咁其實建議中嘅32A都可以咁做?

本身32已經用左個坑,32a唔系取代32咩,936加埋入石圍角就話要跟74d的做法。btw樓主在重組計劃唔明32a在石菊樓清客咩意思(計劃當時不包括936以石圍角做總站),仲要荃灣泊車?即係邊度,會唔會32a延長至如心仲好?
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-26 01:07 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-1-26 00:54
本身32已經用左個坑,32a唔系取代32咩,936加埋入石圍角就話要跟74d的做法。btw樓主在重組計劃唔明32a在石 ...

石菊樓係我打錯,應該係石葵樓

40P將會使用石圍角巴士總站,32A容許車長係荃灣泊車係因應唔同情況決定泊車位,詳細泊車位未決定,亦都冇所謂
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-26 01:44 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-24 22:51
1、某版友很關注的荔枝角道獨市,怎樣處理?

2、32X不用去紅磡站,麼地道已經夠

4. 已增加32A班次及大幅加密35A
GW4866 發表於 2018-1-26 04:01 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-1-26 00:05
都係果句

936個服務時間模式係應該直接私來/私走
唔會擺返落梨木樹(亦無位),早咗到未夠鐘埋站開車會擺前一個站多
打開門,行出去,去遠啲!