hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [新手系列] 上葵—西九 概念式重組
開啟左側

[新手系列] 上葵—西九 概念式重組

GW4866 發表於 2018-1-26 04:10 | 顯示全部樓層

LF6277 發表於 2018-1-25 23:28
青山上路行呈祥道比較順路 認同
但行得葵涌道的話 西九龍走廊會比較快

望落就順路,其實就搵笨
根本唔會快得過行長沙灣道幾多,尤其早繁
塞起車上黎仲要倒蝕,仲未計佢大埔道停埋站
去程行西廊就做到真特快,最多話落橋支燈塞等耐少少
要去太子係雅蘭街停站一樣得

早排都聽到有街坊話35X慢,搭返35A好過咁話

回程要駁返上路既話就無辦法唯有行返大埔道(要唔停站)
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-1-26 05:40 | 顯示全部樓層
上葵(即係安石三區)得返35A+35X一定反哂台兼冧檔
條35A仲要食埋31B行青山道出深水埗變特慢
仲有31B回程分段收費問題,總無可能叫成棚人落車拍卡回水

宜家上葵有4條線出西九,最廢果條32繁時都可以企人
上葵雖然要一條特快線,但都唔可以忽視宜家出長沙灣深水埗客流
至少要留有一快(35X)一慢(35A縮奧運,經旺角)一輔助線(31B)
同埋逆向大減班唔可行,係有一班係九龍去上葵工商貿返工

而象石同梨木樹,前者只要足夠既基本服務就得
一個近地鐵一個老柴邨,有無必要整條全日特快線?
梨木樹由3條線變一快一慢無問題,唯獨快條做咩回程走咗去行大埔道
如果上葵果邊真係唔再需要36B/X(前提係要35A同X有足夠班次),
真係可以諗下梨木樹開逆走,經石圍角,關門口街+聯仁街,楊屋道出九龍
食埋熊貓一帶/尚翠苑/楊屋道三寶特快出九龍

另外石圍角梨木樹至青公之間流水40P可完全取代
(順帶一提綠小94只會單向往石圍角繞經上葵)

証明你真係好唔熟上葵呢邊
比你參考下我出過既其中兩個方案
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ead&tid=1032253
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... read&tid=906908
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-26 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-1-26 05:40
上葵(即係安石三區)得返35A+35X一定反哂台兼冧檔
條35A仲要食埋31B行青山道出深水埗變特慢
仲有31B回程分段 ...

哈哈,終於等到真上葵專家啦多謝意見

講返正題,35A行青山道係咪真係慢左咁多?以我認識嘅青山道,除左站位問題之外,唔輸蝕過長沙灣道好多

31B分段收費問題我的確冇諗過,賣大包全世界一齊4.9又得唔得?

雖然32繁時都可以企人,但我個計劃裡面基本上條條深水埗線都加左班,而且新開嘅旺角特快亦都分流走咗班旺角客

我唔係好明你口中提及嘅慢線落旺角嘅意義係邊,純粹泊車?

留意返嘅話其實我減班嘅線全部都係油尖旺快線,深水埗線我係冇減班

逆走方面稍後再諗諗

相反我而家考慮32走線少修改(飛走石籬+回程經長沙灣道),36A身份變成類似32嘅區間車,縮短嘅35A同31B同理,35X同36X就聯合班次服務石籬

最尾會變成象石梨去深水埗搭32/36A,安石籬就可以搭新35A/31B,梨木樹同安蔭出油尖旺就搭35/6X,石籬就可以叫兩飛落油尖旺
dcyw 發表於 2018-1-26 14:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-26 13:02

講返正題,35A行青山道係咪真係慢左咁多?以我認識嘅青 ...

因為時間問題,未能細閱全文只能簡單一回,希望沒有對你的建議有很多誤解。

青山道與長沙灣道問題:
以平常間中由大隴街往北河街街市作例,撇除候車時間,31B(經青山道)
通常比36B(經長沙灣道)慢5-10分鐘,假如青山道工業區兩旁較多貨車停
泊上落貨或/及長沙灣保安道街市一帶較多乘客買餸完畢返大角咀,再慢5
分鐘也不是奇怪。其實時間上可能未算太大差異,也終究青山道的車站、燈
位比長沙灣道多及車流始終相對是沒那麼順暢,有時親身感覺上其實不只慢
這麼少。

31B分段收費問題:
由$5.80變成$4.90,乘客固然歡迎之至,但恐怕九巴絕不接受,終究九龍一
段來回方向的流水客全日來說都不少。

慢線經旺角問題:
個人覺得是會有補足旺角服務的效用,始終以現時情況作例,始終油麻地、
尖沙咀的客量已經不少,旺角、太子一帶只有企位已是頗普遍的情況,以建
議中的班次計旺角、太子一帶的候車情況應會與現時相若,但假如轉為快線
後能吸引現時M線轉乘港鐵的乘客回流改乘巴士,恐怕快線在旺角前的滿載
情況比現時更常出現。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
10598C + 1 + 5 多謝解釋

查看全部評分

LF6277 發表於 2018-1-26 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-1-26 04:10
望落就順路,其實就搵笨
根本唔會快得過行長沙灣道幾多,尤其早繁
塞起車上黎仲要倒蝕,仲未計佢大埔道停埋 ...

回程行美孚調頭都可以接受
GW4866 發表於 2018-1-27 07:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-26 13:02

講返正題,35A行青山道係咪真係慢左咁多?以我認識嘅青 ...

專家就唔敢講,磚家就可能有份既

行青山道正如樓上所講慢5-10分鐘,平日日間就一定10分鐘
(用相遇位長沙灣道與欽州街交界相比)
仲有作為僅餘一條深水埗線無可能唔行長沙灣道方便最多客吧

回程深水埗全部$4.9基本上無可能九巴會肯
除咗31B個$4.9之外宜家係收緊$5.6(35A麗閣分段),$6.8(36B),$7.7(35A)
係各方面因素下留底31B作輔助係最佳選擇(等於似你果邊條95)

雖然32繁時都可以企人,但我個計劃裡面基本上條條深水埗線都加左班,而且新開嘅旺角特快亦都分流走咗班旺角客

我唔係好明你口中提及嘅慢線落旺角嘅意義係邊,純粹泊車?

留意返嘅話其實我減班嘅線全部都係油尖旺快線,深水埗線我係冇減班

計埋梨木樹果邊宜家有5條線出深水埗長沙灣,你個重組方案變到得返32A同35A
尤其上葵呢邊將原本3-4條線既深長客倒哂落一條線肯定供不應求
除返開油尖旺客都係咁話,而且搞到有d位無咗車搭/唔方便
集哂係同一條線又無咗宜家個分流效果,安蔭總站又擺唔落咁多車

或者同你計下數下繁長沙灣個情況參考下
35A本身爆滿,當無咗油尖旺客後少半車客,
但同時無哂32/36B分流,塞返班客係35A當岩岩好
都仲有31B成車客,佢繁時都會頂閘(係無35A咁爆)
計埋加咗班都唔夠載

而慢線經埋旺角原因樓上大致講咗
當然大前提深水埗唔係得返一條線先,咁先有條件補足旺角客

油尖旺逆向通勤去上葵亦有一定需求,減班係可以都唔可以多
尤其下繁本身宜家35A出去唔算密,除咗放工客外仲有居民搭出去
相反我而家考慮32走線少修改(飛走石籬+回程經長沙灣道),36A身份變成類似32嘅區間車,縮短嘅35A同31B同理,35X同36X就聯合班次服務石籬

最尾會變成象石梨去深水埗搭32/36A,安石籬就可以搭新35A/31B,梨木樹同安蔭出油尖旺就搭35/6X,石籬就可以叫兩飛落油尖旺

另一方案黎??

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
10598C + 1 + 5 多謝意見 最底嗰個係新方案嚟

查看全部評分

ricky 發表於 2018-1-27 16:20 | 顯示全部樓層

現實係做唔到將巴士線由梨木樹延長至石圍角來改特快。呢次936被建議延長至石圍角,梨木樹邨民都係反對,話石圍角「唔使點做嘢就搶到佢地資源」
前荃葵青區居民