hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線
開啟左側

93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線

AV385 發表於 2018-2-3 05:01 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-2-2 04:11
有錯字, 是 "搶", 不是 "槍"

個人對車程不太感興趣, 數字問題留返比 10598C 師兄答, 就算有1A/95 有數字 ...

如果你話我錯,應該"鎗",我勉強都忍你
"搶"?你邊間學校畢業嫁?你睇邊本字典教你?
你知唔知咩叫面係人地俾,架係自己拎黎丟?

我邊隻字講過95冇用?
10598C話秀茂坪唔會咁易放過95油佐段,
我拎數字同回應出黎係指出對秀茂坪黎講,
95既油佐後段並無10598C所想咁重要

另外,唔係回覆緊我既說話
一係你就QUOTE翻人地段說話
一係就開過個回覆啦
唔會有人因為咁話你呃POST的

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
expertuser2004 + 10 大師級作品, 真比個 LIKE

查看全部評分

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
castanopsis 發表於 2018-2-3 09:05 | 顯示全部樓層
亂入

講返樓主個方案
我覺得既然298C已經做緊坑口,293C無必要再擺坑口北
擺寶林鬆多一兩部車出來好過
反正298C絕大部分時間都會快293C成15-20分鐘
就算只係兜半圈,都有足夠理由換走293C唔入坑口

另外山上將尖
與其中間做一個已經有好多條線(215X/14X/98D/296D/28/13X/213X)做緊既九工
不如飛觀繞做土瓜灣上路特快好過
行世運天橋不停站直飛木廠街,好大機會仲會快過行九龍灣
又可以做返93K寶達上秀去上路個獨市位,再搶埋105客

expertuser2004 發表於 2018-2-3 18:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-2 20:58
麻煩下次睇清楚其他人真係講過咩先出post

第一,我係話95M冇可能唔加價延長,九巴唔會比乘客由$7.2~$8.9 ...

沒看原文我就不覆您啦, 等埋其他師兄覆左先回也不遲
PS: 本人用不到流動版功能回覆post, 要先 say sorry

我會相信時間可 SUREWIN 您的反駁, 只回第三點, 本站有功能幫到手, 請先做功課, 93C / 93D 原由 = 有 LINK 有真相
搞錯左個 post 不是樓主出 93C
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... wthread&tid=1033491

印像中沒邊幾位版友有用 93D, 95C, 93C, 89A ... 呢D 騎呢編號做 suggestion, 說到呢到就咁先, 樓主自己會明白
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1029420-1-1.html
93D = 康翠版的 219X
93C = (98C)
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1037166-1-1.html
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1012761-1-1.html
引證 93D = 康翠版的 219X

本人不會再覆此文, 已有人另開戰場, 歡迎加入
但拜託反駁前先清楚山上去上路是怎一回事
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1049109-1-1.html

老實反駁別人唔係得个 "快" 字就得, 都沒power, 人家抓到錯處又是事實, 死定 = 提供彈藥比人反擊
選擇放棄是正確決定

忠告: 本站有 automation 功能可關註舊主題 + 回覆, 要拎回好 easy, 請善用~

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2018-2-3 19:20 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-3 05:01
如果你話我錯,應該"鎗",我勉強都忍你
"搶"?你邊間學校畢業嫁?你睇邊本字典教你?
你知唔知咩叫面係人地俾, ...

我會考0分喎, 咁點? 學校名我不開名費時影衰我人格, 我中五是修業的, 不是畢業的, 我點解要比面您?
出黎做下野, 對下世事自然明白什麼是 "人地俾面你"
向來我回文也有自己一套方式, 基本不可能影響本人寫CA3JD2, 字典留返比你用黎找錯處, 不要曲解 "鎗" 的意思

不回文沒人覺得有事, 不用忍, 要 QUOTE 清楚嗎? 得
我邊隻字講過95冇用?
#24 呢句
當然,我咁舉例子法實比人話我搬龍門,所以我就當我錯,真係差成12分鐘
ans:
我邊洗 "鎗" 你? 請解釋下相差行車分鐘, 怎同重組 95 有用 = 拉上關系? 不是 = 用 95 沒用形容適合
版友 10598C 話秀茂坪唔會咁易放過95油佐段我完全理解, 並不足以成為 1A or 本文建議的改線理由, #20 你已爆左沒坐過 1A, 咁又點止是搬龍門咁簡單?
點 GET 都知有下文, 之前已覆左請版友給數字, 根本我不當數字是什麼一回事, 不留返比樓主解, 唔通我解 ?! 真要比個 LIKE 您
不發火當人沒到, 真是萌(明)不如嘆茶看下其他 post 好過
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%90%8C

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2018-2-3 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-2-3 18:39
沒看原文我就不覆您啦, 等埋其他師兄覆左先回也不遲
PS: 本人用不到流動版功能回覆post, 要先 say sorry

你打嘅文字有九成我都睇唔明,唔識覆你

我只係講一點,我用93C、93D係跟返將軍澳巴士路線編號嘅傳統去改名,寶林開用93系,A字尾線去觀塘,C尾線去旺角深水埗,D尾線去尖沙咀
AV385 發表於 2018-2-4 01:29 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-2-3 03:20
我會考0分喎, 咁點? 學校名我不開名費時影衰我人格, 我中五是修業的, 不是畢業的, 我點解要比面您?
出黎 ...

嘩,真攞命,各位,真係唔好放成隻雞入飯煲煮,我而家先知原來係好恐怖
冇咩點既,得個知字者,我原本諗住通知D親戚朋友唔好比D仔女去讀
做人冇學識唔緊要,最緊要知分寸,錯咪認,打咪企定囉
但而家睇到你既再一篇回覆,我明白我錯了,這完全不是你學校的錯
你唔開學校名都岩既,因為對於你學校黎講,呢D咁既污點最好都係盡量少人知

入正題,你識得維基個萌字,點解你唔識查吓明刀明槍四個字先黎話我錯?!

定"明刀明"先係你做人既座右銘?
"面係人地俾,架係自己丟"係叫你俾面我嗎?你D中文咁既程度都夠膽出黎話人地錯?!
你D勇氣向邊到黎嫁?我真係要好好向你學習
我就出黎做左野廿幾年,不過我開始理解到我面對既世界可能真係同你既有D唔同,你個世界比較特殊

QUOTE得好清楚
所以我都話QUOTE文好重要,我錯了,我竟然自己打左呢句"我邊隻字講過95冇用"
我應該QUOTE返你個句"如何代表成條95沒用"黎回覆你
我知呢個世界有人有腦退化症,我只係唔知到原來有腦退化症又唔識睇返自己講過D咩既人係識上網

至於之後你打既個D海皇星文字........反正你打既每隻字我都睇得明,但連埋一齊就睇唔明
都係一種成就黎既,如果你有日可以打到連字我都睇唔明,我一定比個like你

PS:10598C,做人有厚道係好岩,但都要反映事實既真相,九成???你打少左個九字,九成九啊MA?!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
10598C + 1 + 5 多謝提醒打漏數字 btw佢唔係第一日係咁.

查看全部評分

10598C 發表於 2018-2-4 01:58 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-4 01:29
嘩,真攞命,各位,真係唔好放成隻雞入飯煲煮,我而家先知原來係好恐怖
冇咩點既,得個知字者,我原本諗住通知D ...

呢度有位版友曾經表示秀茂坪住咗50萬人
AV385 發表於 2018-2-4 03:50 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-3 09:58
呢度有位版友曾經表示秀茂坪住咗50萬人

岩岩查完2016中期人口統計,
成個觀塘區先得648,541人
如果只計J11至J15選區
即係曉麗、寶達、秀茂坪南、中同北,總共先得92,505人
就算計埋J08至J10
即係雙順、安利同順天,都只係得143,523人
一個爆石區可以容納356,477人?D樓睇怕要起到二百層高wo
定係佢連以前埋向地下個d都計埋?
我聽過秀茂坪猛鬼,我唔知原來真係猛成咁wo

10598C 發表於 2018-2-4 09:31 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-4 03:50
岩岩查完2016中期人口統計,
成個觀塘區先得648,541人
如果只計J11至J15選區

啱啱睇返,原來係寶達10w,秀茂坪30w,安達臣唔計石礦場有50w

換句話講,到時候安達臣寶達秀茂坪會有過百萬人口

btw該位版友極度雞啄唔斷,勸你都係當佢發癲吹水,避免浪費自己時間
AV385 發表於 2018-2-4 10:27 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-3 17:31
啱啱睇返,原來係寶達10w,秀茂坪30w,安達臣唔計石礦場有50w

換句話講,到時候安達臣寶達秀茂坪 ...

我又無聊咁維基一下安達臣道發展計劃上面會起16,100個公屋單位,8000個私樓單位,
當然我明白維基d野不可盡信
所以我當佢總共會起多一倍,48,000個單位
如果最後真係容納500,000人,咁一個單位咪要住超過10個人?
呢d唔係住宅wo,呢d係難民營wo
起難民營都起到四十幾層樓高,香港果然係一個傳奇既地方

都唔緊要既,我既時間我自己安排
反正「菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃。」
佢發癲唔緊要,你當佢唔存在就可以