hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2A改路消息
開啟左側

[路線消息] 九巴2A改路消息

expertuser2004 發表於 2018-2-18 20:06 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-2-18 15:06
296C 荔枝角道根本無咩人上車, 點解唔可以改走佢入番深水埗人流較多的地方?
荔枝角道係可以加番個42轉1A  ...

296C 荔枝角道沒人上車?
官美紅跑欽州街站可一站打爆 19 座, 仲未計美孚至欽州街站前D中途站, 後面有北河街+石硤尾街
也全日不經旺角, 由美孚至石硤尾街總數是有八站, 即是話一站只要2人上車, 小巴已賺緊一車客錢($10x19 = $190)
再加埋海皮獨市 + 美孚新客源, 絕對有條件試官深特快

官深特快主打是夠快 + 班次穩定, 做到深水埗人流較多當然好
但看不出有什麼需要用到 BBI
官美紅跑欽州街站到淘大只要 10-15分鐘, 直達官塘+速度快, 所以等30min 都上不到車+要轉車各停, 絕對不適合也羸不到港鐵.

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
leo_ku 發表於 2018-2-19 10:51 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-2-19 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-2-19 10:51
官青紅VAN仲多人上車, 要留位先有得上, 青山道人流點都多過你荔枝角道啦。

所以收十蚊,都有人搭。
觀塘去美孚紅Van,好多時都滿座。
gu9434@24 發表於 2018-2-19 12:24 | 顯示全部樓層

官青紅VAN仲多人上車, 要留位先有得上, 青山道人流點都多過你荔枝角道啦。

留你條毛咩..
我近一年搭左接近三十次官青紅Van(上/下繁同日間非繁都搭過) 沒一次要打電話留位(官美反而要)

這種九唔搭八既理論係你先講得出
expertuser2004 發表於 2018-2-19 20:26 | 顯示全部樓層

官美返官塘好多時都要電話留位, 仲有呢條線好似有長沙灣道直出(紗廠支線), 算 1拖2 成日沒位

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
tunghang 發表於 2018-2-19 21:34 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-2-18 20:06
296C 荔枝角道沒人上車?
官美紅跑欽州街站可一站打爆 19 座, 仲未計美孚至欽州街站前D中途站, 後面有北 ...

296C下繁可能比較多人上,但似乎荔枝角道一帶唔多人用296C
平時非繁296C去到彩虹,都係得十幾個客在車上
早繁得半滿,同其他去到觀塘既路線相距甚遠
KC6831 發表於 2018-2-20 09:52 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-12 19:11
好真實咁講一個案例比你聽,唔知你接唔接受到,就係啱啱大概1900往油塘方向嘅214,過左秀暉之後得10個客: ...

好真實咁講一多個案例比你聽 , 20:00 往油塘方向嘅214 , 鑽石山都打唔爆上山 , 但興田一個站都落 10 個客 , 希望您接受到 ...

OT: T 是要 O 的 , 19:00 班車收工點趕
謝謝您。
10598C 發表於 2018-2-20 09:58 | 顯示全部樓層
KC6831 發表於 2018-2-20 09:52
好真實咁講一多個案例比你聽 , 20:00 往油塘方向嘅214 , 鑽石山都打唔爆上山 , 但興田一個站都落 10 個客 ...

我都係嗰日咁啱見到講出嚟啫
EX-TL 發表於 2018-2-20 10:04 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2018-2-19 21:34
296C下繁可能比較多人上,但似乎荔枝角道一帶唔多人用296C
平時非繁296C去到彩虹,都係得十幾個客在車上
...

一至五同星期六似乎分別好大, 通常下晝回程高峯時段(四點前後), 麗閣邨已經有幾個人上, 過左欽州街之後, 個個站都有十個客以上, 桂林街唔駛講又係客倉.
stevechau 發表於 2018-2-21 15:35 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-2-16 13:57
2A + 6D 換總站已可甩到一條做官深線, 又不用加車, 維一要解決就是新葡崗同石硤尾段走線
再加上油塘同藍 ...

唔知你話2A+6D換總站係咩意思同點換法......但要記住一點, 兩條線兩邊總站係近/一樣, 不過兩條線係做緊幾唔同既野......

正如你唔會話296C係做緊2A/6D既工作掛??

條214基本上要佢做官深的話, 我當佢係死既, 佢既用途係呢點上可以話比起296C更無存在價值~
而就算要做石硤尾, 214都未必做得多客過6D.....
早上的確絕大部分紅頂係上晒老龍, 6P要同佢玩唔係贏速度, 如你所言玩速度根本無得同紅頂玩~
咁何必以己最弱, 攻它最強呢?? 6P最強既係佢有運載力, 適當提速佢根本就已經快過鐵, 再加上站位比鐵好得多~
變相其實6P係有好強既可塑性, 只係佢開個咁既開車時間, 難聽講句, 返工/學生客都唔會理佢~
我而家返九龍灣工, 你要我朝早坐6P尾車?? 算吧啦, 佢尾車開果陣我鬧鐘都未夠鐘要響呀~
退一步講, 我鬧鐘響完落街坐2A, 都唔使咁早坐6P就返到去九龍灣果陣, 請問6P尾車係開比咩人坐呢??

296C改701走線, 佢既好處我講左......不過行唔行得通好睇LCK道比到幾多客出黎~
而現實D講, 海皮出LCK道呢段, 有幾多客係車真係心照~
問題在於, 海皮同山果邊既青山道要切割開黎分開做......
而家中間無人無物, 你擺線係中間既LCK道真係點行都死~
你見2X/214/296C呢D係LCK道基本都係收晒皮系列黎......
214就叫做3條入面生存得最好果條黎~