hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

樓主| AV385 發表於 2018-2-22 00:56 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-21 08:10
蘇屋去美孚,我打算用 2P 去代,呢段路唔值得開咁密車;
而 2A 唔縮落蘇屋的話,好難減夠車去開 2P

根本就唔需要搞咁多野出黎,從來重組就係有人要犧牲
只要得益既比犧牲既多兩倍甚至三倍,我認為重組就已經算係成功
至於最後落唔落實到,如果只係小修小改,無傷大雅既,滿足一下搞屎棍亦無妨
但如果影響到大剛既,就應該交俾有權力之人去處理,而唔係向到搞一D不倫不類
表面就討好每人,實際就每人都得唔到想要既野既建議出黎
唔好將一D高官既不為視之為不能,唔好為通過而通過,唔臭既屎都係屎

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 01:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-21 07:58
2A縮短到蘇屋到時蘇屋又會話樓下冇車去美孚站,9拆線減班黃大仙又會走出嚟投訴,係延長9嘅時候有議員要求 ...

唔好雞蛋裡挑骨頭,蘇屋去美孚明顯係小眾,而且都係單向
轉乘可以解決問題既野,大家要理智D,
一個大型重組,係冇可能做完之後完全照顧到原先所有乘客
必定會有D犧牲

黃大仙個條搞屎棍,我唔認為需要再理會,只要拋得出可觀既受益人數,
咁高官就應該運用佢既權力,比個權佢,佢又唔用,咁同白出糧有咩分別
kmb71k 發表於 2018-2-22 01:30 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-21 23:39
本身2A就已經用緊18部車,即係會多左10部車向樂華但我將3條線都擺同一個總站,目的就係要令到車隊容易調配
...

除非擴大樂華總站, 或者踢走23M 28是但一條, 否則我覺得你個諗法只會係痴人說夢話

當遇上車手或者碌神甚至係行經道路上遇上塞車, 搞到好幾部車一齊塞住2A條坑, 已經可以癱瘓成個樂華總站

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 01:39 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-2-21 09:30
除非擴大樂華總站, 或者踢走23M 28是但一條, 否則我覺得你個諗法只會係痴人說夢話

當遇上車手或者碌神甚 ...

完全冇咁既必要,車手、碌神、塞車,呢D問題向大部分經過繁忙路段既路線都會面對三條線加埋最密時段都只係每5分鐘開一班車,你認為一條正常長度既雙坑
隔離條28單坑曾經最密開過6分鐘一班車,你覺得2A條雙坑容納唔到5分鐘開出一班車嗎?

再者,我已經講過,邊條線開先,就用最前個部車,車長站長都唔需要考慮泊車既安排
可以最大化咁利用巴士總站可使用既面積,似乎係你想象得太複雜

10598C 發表於 2018-2-22 01:40 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 01:01
唔好雞蛋裡挑骨頭,蘇屋去美孚明顯係小眾,而且都係單向
轉乘可以解決問題既野,大家要理智D,
一個大型重組, ...

你咪唔好理黃大仙同蘇屋囉,佢地冇錯係小眾,但過唔到佢地嗰關,你成個plan就死左so sad

唔通蘇屋去美孚咁短距離都要做轉乘??
10598C 發表於 2018-2-22 01:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-22 00:10
蘇屋去美孚,我打算用 2P 去代,呢段路唔值得開咁密車;
而 2A 唔縮落蘇屋的話,好難減夠車去開 2P

但其實2P係咪有能力改做樂華開,然後上彩霞道、彩霞道天橋(有人check過係冇限制)出啟業邨,順手加班到15-20分鐘一班?

與其2X、2P各自30分鐘一班,倒不如合拼一條線做曬,樂華三彩齊齊15分鐘一班或許更理想,反正彩福行落去彩盈其實都算方便,彩德就更加方便

至於9,其實我比較傾向於做流水多啲,甚或乎可以用嚟做轉乘線,始終佢經黃大仙/彩虹,同埋出旺角搭9時間上可以接受,真正慢嘅係去尖沙咀

與其係咁,不如224X非繁拉上去彩福順手轉雙向好過
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 02:51 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-21 09:40
你咪唔好理黃大仙同蘇屋囉,佢地冇錯係小眾,但過唔到佢地嗰關,你成個plan就死左so sad

唔通蘇屋去美孚 ...

咁究竟你要一個好plan定要一個過plan呢?
我個plan死,我唔會sad wo,如果為左要個plan過,搞左一D不倫不類,
不可逆轉既方案出黎, 咁就真係so sad la
就好似你講既蘇屋去美孚,本來就唔存在呢樣野,
斬條6B搞到9又離唔開黃大仙,你又出黎話蘇屋去美孚
一個為過而過既建議就搞成今日咁既後果,
我唔會講我既建議一定係最好,但好明顯如果因為要照顧蘇屋去美孚咁既問題而浪費資源就唔係一個好既建議

仲有,唔好講到短距離轉乘好似好大問題,大部分路線既轉乘,
其中既一段都係短距離,難道短轉短就唔可以接受,短轉長就可以接受?!
只要兩線提供一個頻密既班次同合理既收費,我唔知有D咩問題

樓主| AV385 發表於 2018-2-22 02:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-21 09:54
但其實2P係咪有能力改做樂華開,然後上彩霞道、彩霞道天橋(有人check過係冇限制)出啟業邨,順手加班到15- ...

你咁搞,淘大雙向都要減班,2A同2X由於班次不均,會出現同時或相隔不遠開車,樂華客亦未必肯比多1蚊坐所謂快線

AV296 發表於 2018-2-22 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 00:56
根本就唔需要搞咁多野出黎,從來重組就係有人要犧牲
只要得益既比犧牲既多兩倍甚至三倍,我認為重組就已經 ...

樓主一句"重組一定有犧牲者"就想將反對聲音收聲
如果好似樓主咁既態度
我都可以日日生產大量重組建議
然後一句"重組一定有犧牲者"搞掂,F1版真係FF版了

(得,唔使駁)

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +6 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 1 英雄所見略同
10598C + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

10598C 發表於 2018-2-22 10:47 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-22 02:51
咁究竟你要一個好plan定要一個過plan呢?
我個plan死,我唔會sad wo,如果為左要個plan過,搞左一D不倫不類,
...

你打份plan出嚟無非都係想有日佢會變成現實,但事實係你個plan肯定唔會work囉
你有一個所謂“好plan”又如何?佢都冇可能come to reality,咁就點都唔係一個好plan

你想繼續活係你嘅幻想世界裡面我都阻止唔到你嘅

至於轉乘,你有冇見過落地鐵站都要轉乘?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
AV296 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分