hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018年回望過去(抒情長文)
開啟左側

[其他] 2018年回望過去(抒情長文)

樓主| ahken 發表於 2018-4-11 14:43 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-4-10 21:10
成日為118去柴灣飛起北角呢件事不斷糾纏
我真係參唔透102 112英皇道落車行入電氣道有幾咁困難
仲要係一個手 ...

我都覺得煩架其實, 君不見舊18大減班然後到118事件之後舊18冇埋, 今日割五城明日割十城未聽過唔怪你

其實我重想表達的其中一種不滿就係肉隨砧板上果種無力感, 如果唔係都唔會出現果幅Banner "謀殺巴士事件簿"啦係唔係?

而且千萬不要忘記, 102/112真係絕對比舊118慢係鐵一般的事實(唔係要118落番地, 唔係要118落番地, 唔係要118落番地, 重要的事情又要講三次, 如果咁到睇唔到我諗要搵心光學校幫下手, 唔係講笑), 所以而家有咗九巴月票的確幫咗我唔少(重申, 無意為呢樣嘢大讚九巴, 只係另外果啲巴士公司根本唔理人啫, 咁九巴食咗呢個頭啖湯在所難免, 情況同110北角特冇分別, 都唔會話九巴好波之類...)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| ahken 發表於 2018-4-11 14:45 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-4-10 21:15
樓主成篇文係可以直接放入回收筒, 因為樓主最大的錯, 係枉作小人、自大狂妄、不自量力。

樓主講到北角無晒 ...

你呢種態度正正同巴士公司相近, 意見差不多要全部直入回收筒嘛係唔係?

第一頁都講明唔啱睇請返上上一頁, 請問要唔要埋心光學校電話幫幫你 (無惡意, 真係想幫你)?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
pklaw + 1 + 9 精闢見解

查看全部評分

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Charon1999 發表於 2018-4-11 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-4-11 14:45
你呢種態度正正同巴士公司相近, 意見差不多要全部直入回收筒嘛係唔係?

第一頁都講明唔啱睇請返上上一頁,  ...

不如你都係快D翻彼岸啦
人間太危險啦(冇惡意,純粹想幫你
Kitkit1120 發表於 2018-4-11 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

其實有無板友知道,由旺角番北角既話,舊 118 同而家 102 時間差幾多?
Kitkit1120 發表於 2018-4-11 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-4-10 20:33
北角有一條快嘅 110,兩條半特快嘅 102 106,兩條慢嘅 112 116
鰂魚涌至筲箕灣連一條全日快線都冇,得一條 ...

同意,作為鰂魚涌居民,我一路見住鰂魚涌 d 巴士奄下少一部,奄下又少一部咁。新巴 694 西灣河出入東隧, 8 仔飛左上東區走廊,舊 19 縮短到北角,110 飛走鰂魚涌,99 因為南港島線減班,2A / 82 又因為 8H 減班,2 仔因為條廢既 18X 減班。近年多左 d 區外線,不過係比其他區 d 人番工同放工既,對鰂魚涌居民黎講真係無乜用。
10598C 發表於 2018-4-11 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-4-11 14:45

第一頁都講明唔啱睇請返上上一頁,  ...

啫係你淨系想聽一啲啱你心意嘅回覆,係咪?
Sorry,你嚟錯地方
Charon1999 發表於 2018-4-11 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2018-4-11 16:35
同意,作為鰂魚涌居民,我一路見住鰂魚涌 d 巴士奄下少一部,奄下又少一部咁。新巴 694 西灣河出入東隧, ...

694同8仔某程度上都係合理嘅,但係2A 99 110依D呢
其實當年我都有建議110可以改喺北角消防局上落橋,就得順便可以服務埋鰂魚涌,北角自己坐102就OK
奈何呢個世界有北角大帝嘅存在,為咗能夠令118順利撥亂反正,結果就犧牲咗110 So sad
RE508@41 發表於 2018-4-11 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-4-11 01:03
我地荃灣區,葵青區要948全日,930x全日,樓主幾時出篇抒情文?因為我地去北角都要金鐘轉車! ...

同意。我講荃葵青區苦況留主都避而不談……
Kitkit1120 發表於 2018-4-11 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-11 17:23
694同8仔某程度上都係合理嘅,但係2A 99 110依D呢
其實當年我都有建議110可以改喺北角消防局上落橋,就得 ...

110 照跟而家咁樣 serve 北角都得既,話晒係 118 飛走左北角內街之後既替補路線。先唔講車源,我真係希望 102P 可以全日到,跟 722 上落東區走廊,班次疏少少都無所謂,起碼唔洗塞興發街同皇室堡。102 縮去北角碼頭,撥 d 車過 102P 到,咁我就心滿意足了。
kmb71k 發表於 2018-4-11 19:50 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2018-4-11 14:43
而且千萬不要忘記, 102/112真係絕對比舊118慢係鐵一般的事實(唔係要118落番地, 唔係要118落番地, 唔係要118落番地, 重要的事情又要講三次, 如果咁到睇唔到我諗要搵心光學校幫下手, 唔係講笑), 所以而家有咗九巴月票的確幫咗我唔少(重申, 無意為呢樣嘢大讚九巴, 只係另外果啲巴士公司根本唔理人啫, 咁九巴食咗呢個頭啖湯在所難免, 情況同110北角特冇分別, 都唔會話九巴好波之類...)

有幾慢?
我唔同你比112
同你比102
港島方向
舊118比102只係多咗個維園
最多用多你十分鐘
咁樣好慢咩?
回程出九龍更加一直只有行英皇道既102 112
甚至俾埋地鐵你揀喇
你搭佢地咪始終一樣要行出英皇道搭車
港島方向冇車搭就大有問題
九龍方向行去英皇道搭車就冇問題?
定係你而家誓不行出英皇道搭車
搭110返筲箕灣再搭102出九龍?

以上回應,是否可行?是否合適?