hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍西隧過海線分析
開啟左側

[其他] 九龍西隧過海線分析

Charon1999 發表於 2018-4-15 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-4-15 14:22
西隧線個問題我唔逐條講;整體黎講係九龍區無好好用到每一個出口;

油麻地果欄出口:

其實九龍西邊幾條公路嘅出入口都好有問題。
就算出到,去入唔返比較中心嘅部分,一樣都係冇用。
如果出咗去之後仲要兜一大個圈先去到中心嘅部分,咁我倒不如早少少出定,食多兩個客仲好過。

904/905之所以直接出大角咀,係因為停大角咀兼且塞完之後都比佐敦出快少少,而且大角咀有客,所以先至咁做。但係油麻地,其實嗰個出口唔係想像中咁舒服。

至於欽州街嗰個出口,一來我諗單係長沙灣同深水埗未必足以支持到一條路線,再加上你都講出咗個好重要嘅問題,就係嗰堆紅綠燈。如果係咁嘅話,不如保險小小大角咀出嚟,仲可以食埋旺角同埋太子嗰邊嘅人
ky927 發表於 2018-4-15 16:35 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-15 15:50
其實九龍西邊幾條公路嘅出入口都好有問題。
就算出到,去入唔返比較中心嘅部分,一樣都係冇用。
如果出咗 ...

宜家914條走線,去到渡船街仲要屈返截廣東道先入隧道,我覺得倒不如九龍站開,屈返上去港灣豪庭用聚魚道上西隧,班次穩定啲,就算減到30分鐘一班都無宜家咁難等;至於海麗至富昌個段,留俾936或者用914原線開去都係去到聚魚道上西隧便可。
kay 發表於 2018-4-15 17:24 | 顯示全部樓層
基本盤細左,又有好多獨市位,根本無得改
世界很簡單 人類很複雜
marcolam205 發表於 2018-4-15 17:47 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2018-4-15 13:47
973 day one 已經開30分一班,係繁忙時間有20, 現在基本上同以前班次分別不大

咁都叫陰?! 唔好見到30就係又 ...

973全日30分係19:05尾車時期一拉到22:05尾車已經全日大部份時間20,間中15,20:10後先開25/30,維持咗十幾年
係最近先改大部分時間30分一班,平日下繁20
點解會話佢陰乾,係因為呢條線有好幾個獨市位或者執雞位係明明仲有得打,但都唔理照減。
1.大學>尖沙咀
呢個位大部份時間都快過地鐵,順燈嘅20分到文化中心唔難,重要收緊位位9.2,好啦有緣人班次送晒落地底。
2.海洋公園站>赤柱
每日下繁至2300, 6X/73/973呢個站可以打爆一部大9,以前20分一部都好預啲,走咗973都會等下部而唔上小巴。而家?送車尾呀?小巴見啦!
3.尖沙咀>華富/田灣/置富
放工時間,呢幾個位落車嘅人佔咗5成以上,位位13.6, 客流由3點幾去到7點幾都仲有,好啦,1805就開30一班,又倒哂客落地底/天星船。
我地落...落鵝頸橋打小...小人
hadboy5 發表於 2018-4-15 18:13 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-4-15 15:38
大大條鐵係隔離,想唔廢都難

914就話受東涌線影響姐,971點解咁差,莫非不經核心範圍的地方先搞成咁
hadboy5 發表於 2018-4-15 18:19 | 顯示全部樓層
西隧線個問題我唔逐條講;整體黎講係九龍區無好好用到每一個出口;

油麻地果欄出口:

果欄出口好似不可以自由進出彌敦道,有錯請指正,長沙灣深水埗美孚應該唔夠客支持一條線
ky927 發表於 2018-4-15 21:05 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2018-4-15 18:19
果欄出口好似不可以自由進出彌敦道,有錯請指正,長沙灣深水埗美孚應該唔夠客支持一條線
...

係唔轉得,但係直去窩打老道/廣華,其實去女人街唔遠
hadboy5 發表於 2018-4-15 21:13 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-4-15 21:05
係唔轉得,但係直去窩打老道/廣華,其實去女人街唔遠

其實可以玩盡D直去亞皆老街後左轉旺角道出去的,會不會遠左D,又或者穿過到界限街去深水埗
tunghang 發表於 2018-4-15 23:09 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2018-4-15 21:13
其實可以玩盡D直去亞皆老街後左轉旺角道出去的,會不會遠左D,又或者穿過到界限街去深水埗
...

除非有心做窩打老道客,咁行法極兜路
hokachung 發表於 2018-4-16 01:26 | 顯示全部樓層

欽州街出口:
呢個都係少巴士用嘅,不過真心欽州街啲燈位真係超唔順

我諗你係想講東京街西出口,連翔道北行係轉唔到出欽州街西