hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議復辦275,取消教大校巴
開啟左側

建議復辦275,取消教大校巴

深圳比亚迪 發表於 2018-4-17 14:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
HB00610 發表於 2018-4-17 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
點解要九巴資源去做人地校巴線? 兩回事嚟
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-17 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-4-17 20:25 | 顯示全部樓層

唔理有冇校巴存在
閒日單靠教大既客量根本撐唔起條線
所以先至拉埋74K做埋兼全日
而家74K靠晒教大同三門仔做起咗
亦討好咗三門仔有全日巴士又討好咗教院有全日車往返大埔墟
實在唔應該阿茂整餅將佢地拆番開
將74K還原半小時一班更加博俾人抦
仲有而家74K單靠三門仔根本唔支持到全日
靠得到就唔駛拖埋教大落水
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-17 20:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2018-4-17 21:00 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-4-17 20:41
74k入廣福道及大埔中心經常因塞車增加行車時間。
但要照顧三門仔人也不能不入。
三門仔現在有小巴,巴士只是輔助角色。
以我的建議,275X一轉來回時間20分鐘,夜間剛剛好一部車就足夠,日間兩部。
74K大約要20分鐘才能走半轉,需要兩部車

你冇睇我講乜嘢?
閒日單靠教大既客量根本撐唔起條線

而家74K開20分鐘一班車都叫剛剛好做得晒兩邊客
單靠一個教大反而可以加強到10-15分鐘一班
真係痴人說夢話
仲有仲話開條特快線
夜間有幾多人入教院?
真係貪九巴車多嚟拎去運空氣?
與其同74K空氣鬥運空氣
點解唔一條線做晒佢?
仲有我肯定你對教大既客源唔清楚
佢地鐘意去大埔中心轉車多過廣福邨轉車囉
真係貪鐘意喺廣福邨望住條條線架架車都無位坐?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-18 01:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HB00610 發表於 2018-4-18 08:41 | 顯示全部樓層

問題係係搞人校巴教大學生會一定唔會放過你,FF大哂?
開校巴就係要分開,唔應該當公共處理,你就攞走人架車逼人去逼巴士,博停板唔駛咁上位架。

仲有轉車大埔中心一定安全過廣福,你諗諗配套啦。
dcyw 發表於 2018-4-18 09:40 | 顯示全部樓層
20分鐘完成可以來回運頭塘邨與香港教育大學一次兼停站
上落客?我只能笑而不語……

實際嘗試過不少次的時間給你參考:
租用客貨車或乘的士或乘同事駕駛的私家車由運頭塘邨往香
港教育大學(或是回程),最順暢沿途都是綠燈的一次都需
要10-12分鐘才到埗,通常都是約需15分鐘。

假如連同停站上落客及繞經廣福邨迴旋處,20分鐘可以由運
頭塘邨到達香港教育大學已是超額完成(其實近乎是不可能
任務),更遑論是20分鐘來回運頭塘邨與香港教育大學一次

至於你說在學生放學時間看見各大埔區X線在廣福邨仍有空位
,倒想問問你所述的放學時間是甚麼時候呢?假設是以往大學
站校巴下午班次最頻密的時段計,以73X作例,在相若時段班
次正常沒脫班情況下,在廣福道登車都隨時只有企位,當上
「閘長」也試過不少次。
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-18 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層