hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務

053h4 發表於 2018-5-18 16:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dominic023 發表於 2018-5-18 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-17 19:29
阿張生,明顯你曲解咗我後面嗰段嘅意思

30X就算比到你改快,都起碼會減走兩部車

自從觀塘延線開左,30x 都減左一車,兩部全日車變左特別車,
黎緊再減,話唔定就會減走特別車,
就會同變特快版嘅用車數一樣啦

以下係馬後炮想法:
如果個時變特快版嘅30x計劃改好啲,
俾如要求將多出嘅車俾返同荃景圍線
或者
係30未減車前抽車改道縮短到美孚甚至變循環
再加多出嘅30x車組成開設荃威至深水埗行荃灣路全日20-30分鐘一班,非繁可能仲會疏少少,又得唔得?
留意新線同特快版可能都要放棄大河道。

dominic023 發表於 2018-5-18 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2018-5-18 15:52
99... 行路同搭車時間差唔多我做乜要益佢,有MTR轉乘優惠同埋唔駛係海皮聞到醒腦提神都係咁講
講番巴士, ...

近半年238x已經係同30x同級,我講脫班情況,我以前都叫等30x 會見到兩班238x
而家好多時都係1:1咁

荃灣3條x 係晚繁6-7點個時
30x總是5點幾到6點幾會開密車仲密過234X,去到7點幾就會拉疏到20-25分鐘一班
而234x呢個時間就開20分鐘一班,去到7點就密返好多
反而238X就通常15分鐘先有一班

Ricky403 發表於 2018-5-19 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-18 16:10
41A, 63X 有無多左客啊?
巴士營運目標唔係服務到更多人, 而係只係睇重組後有無用多到車, 係唔係應該諗下效 ...

以我所知,41A自己係冇
但係同44夾埋係多咗客
問題在於你建議深長荔客轉車,呢頭荃景圍油尖旺可能加一堆客,深長荔就肯定減一堆客,客量變化完全冇得預測

講效率
用少咗車做到更多人就係更有效率
但30X個情況,改美孚上西廊落旺角係咪可以用少咗車又做到更多人呢?我有保留
如果用少咗車換黎少咗乘客,嗰啲叫陰乾,或者度縮
悲觀去睇,30X改特快應該同63X差唔多,吸到客就好似41A咁,其實唔見得好好 (不過齋講效率就可以嘅),吸唔到客大條道理黃埔通車後陰乾
AVD1 發表於 2018-5-19 15:45 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-19 08:06
以我所知,41A自己係冇
但係同44夾埋係多咗客
問題在於你建議深長荔客轉車,呢頭荃景圍油尖旺可能加一堆 ...

最重要個 point 係 41A 係成個青衣唯一一條入到尖沙咀嘅線,
反之當初 30X 轉行西九龍走廊入尖沙咀之後都仲有條 234X 起到,
連所謂「獨市」個 point 都冇埋,真係好難想象埋客起邊到爆出黎,
連呢樣野都保障唔到,我都好難想信當初咁改可以幫到 30X 幾多。

就算我真係當堆客咁神心,就算有 234X 埋站都唔坐,真係非 30X 唔坐嘅情況,
咁 30X 都係一樣冇左堆太子以北嘅客仔,到頭黎客量未一樣咁上下。

所以我當初都係認為,
就算真係要改特快都應該搵 234X 去改,
而 30X 要改就係九龍方向轉行大涌道算數,一係就做埋沙咀道堆客先出九龍。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2018-5-19 16:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leo_ku 發表於 2018-5-19 21:09 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-19 21:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-20 01:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-19 16:07
一次過回樓上兩個POST

長荔點會流失客, 先唔講客唔多, 有轉乘美孚多條路線都會流失客? 流失去港鐵? 話流失 ...

荃灣巿同荃景圍西約情況唔同,荃灣巿去深長荔係唔值得做,
但荃景圍同西約來往深長荔,尤其是荃景圍,除左巴士就無其他選擇

而佢地係要求要照顧返呢班數目話多唔多,話少唔少既小眾

仲有,柴灣角往來深長荔,係有雙向客源,兩繁逆向係好多返放工客,九巴亦無誘因完全唔做

如果有方法,可以同時照顧到往來深長荔乘客,而往來油尖旺又可以提速,點解唔做?
根本上幾版都已經係講緊,30X 234X 有無方法二拆三(或者至少兩繁二拆三),
爭議只係兩快一慢,定係一快兩慢,其中一條荃景圍經麗城上公路

而無其他版友建議過要搞到有直車乘客要轉車

旺角經深水步要多 30 分?咪玩啦,
旺角到美孚,正常係 20-25 分行完,比起跑西廊慢 15 分,但絕對唔會係 30 分咁多

如果為左做轉乘而落美孚,來回會各用多 5 分鐘,特快時間優勢即刻唔見至少三分之一,
咁點解唔係二拆三,做到深長荔同油尖旺各自都可以一程直達?

落美孚咁好既話,點解九巴 RPP 要建議將 63X 拉返上葵涌道天橋?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-5-20 01:57 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-19 21:09
唔好亂吹水, 為左盲反咩都講得出好喎。

41A 2013年未改道前,最繁忙一小時載客率係60%。

人地講既野同你講既野無矛盾,你睇都唔睇清楚就亂入

41A 總客量無增加但 41A 44 加埋多左客,好正常,
因為 41A 堆深長荔客去晒 44,但 41A 油尖旺客增加,填補返流失左去 44 既客

Ricky403 版友無講過話 41A 油尖旺客無增長

載客率增加?睇下全日客數會準確少少,
而且如果拉疏左班次,同樣客數,載客率唔增加先奇

fb.com/scientisthk2usa/