hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務

Handsome 發表於 2018-5-1 01:47 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-4-30 12:51
如果連轉車都唔俾咁大家咪繼續搭垃圾線囉

30x, 234x 絕對唔係垃圾線,客源好平均,而且覆蓋西九大部份地區。
Ricky403 發表於 2018-5-1 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-4-30 12:57
結果而家 30X 同 234X 未一樣維持咁樣行,有咩問題?

而家其實西約係冇咩點開聲話過 234X 太慢,

西約其實係覺得234X疏車多過慢
我諗重組想玩30X/234X二拆三/四嘅人要留意呢點

講到轉車,去程出九龍基本上任何轉車方案都難過㗎啦,要出荃灣市轉車點解唔坐多兩個站入去荃灣站坐鐵?
但回程力生對出荃威/麗城各自都有四飛或以上揀,如果回程一部分人轉車 (當然有得唔轉車都要世界級走線先返到去) 換取班次密一級 (30>20 20>15 15>12 12>10) 班客又會點揀呢?
值得一提係做呢個動議嘅林議員好似要求過整234X>39M
AVD1 發表於 2018-5-1 12:13 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-1 10:41
西約其實係覺得234X疏車多過慢
我諗重組想玩30X/234X二拆三/四嘅人要留意呢點

234X > 39M 個原意係荃景圍班人可以有方法去尖沙咀而已,
而唔係無啦啦整返個重組出黎。

不過姓林個位都係廢,
最叻未就係大維修 ……

其實如果佢真係有心,當初就唔係就咁 ban 左個 30X 西九龍走廊方案,
而係要求九記加強配套先。

田二少衰極都叫講過下 30X/230X 兩線一齊全日先,
姓林個位真係完全唔知做過乜 ……

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
ATENU877 + 10 多謝分享
ben1985623 + 1 + 10 精闢見解,仲有DAISY YU

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
tonychow 發表於 2018-5-1 12:32 | 顯示全部樓層

Handsome 發表於 2018-5-1 01:47
30x, 234x 絕對唔係垃圾線,客源好平均,而且覆蓋西九大部份地區。

認同。本身九龍西落地底返荃灣唔係耐,長沙灣道地底返荃灣都係三個幾字。
30X 同 234X 無必要一條改快然後加轉乘。咁樣肯定快唔過鐵轉巴士 (富華街 n 飛)。
所以與其同鐵鬥快,好多人真係寧願一程過舒舒服服返屋企。
當然仲有另一個改法:一條荃威開經西約上公路,一條灣景開經荃景圍上公路。一條經長深茘太子,總站甚至可以拉去何文田或者經何文田去黃埔。另一條經西廊去旺角,彌敦道直落。
但西約變咗要兜荃景圍就會反檯,而九記都唔會肯,反正九記會偏心西約,條條線直上公路,荃景圍就要死兜爛兜。934/934A 係另一例子。

Ricky403 發表於 2018-5-1 13:32 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-5-1 12:32
認同。本身九龍西落地底返荃灣唔係耐,長沙灣道地底返荃灣都係三個幾字。
30X 同 234X 無必要一條改快然 ...

30X同234X最大問題係荃灣市經常互相搶客,班次又亂
30X去程自從大河道天橋啟用、觀塘線延伸至黃埔之後仲經常唔夠客

改快重點係分工,加快車程係連帶落黎嘅好處
回程其實30X/234X有幾多人係弼街打後直接返荃景圍/麗城?我觀察就只得一半左右

我唔認同灣景兜上荃景圍即ban呢個觀點
有一個情況係東九40兜到去美孚先上公路,跟住下年rpp就建議開油荃擺西站,冇西約份,西約兩位議員居然都無反應
40P同兜山234C一齊加班,直出234D冇份,議員都冇意見
所以九龍段改快,荃灣段改慢,喺美孚至尖沙咀都仲有直車下,我唔覺得會有幾大反彈
當然荃景圍嘅路日間係咪適合一條區外線逆走可以再討論

當然一程過有其好處,但麗城234X唔係唯一一個一程過嘅選擇呢
長沙街/佐敦道紅小都係一程過,回程走線仲更加直接添
呢度幾年來都倒走一部分客落紅小了
.
Ricky403 發表於 2018-5-1 13:58 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-5-1 12:13
234X > 39M 個原意係荃景圍班人可以有方法去尖沙咀而已,

照你咁講,234X>39M原意係尖沙咀>荃景圍,咁尖沙咀>荃景圍就實會搭234X>39M?同時雖然原意只係尖沙咀>荃景圍,但係咪代表油麻地-美孚>荃景圍唔用得呢個轉乘?

雖然個轉乘原意係A,但只要佢有B嘅效用,呢個效用冇人會拒絕㗎?
如果有234X>39M而荃景圍人會用,30X伊院以北咪變咗雞肋?
同樣道理,如果有30X>48X而麗城灣景會用,同樣234X都會分客比30X
咁樣兩線回程疊埋一齊嘅感覺就更加強烈 (因為唔駛再死等 - 某程度上都方便搭客),唔同總站開出嘅線疊埋一齊,其實幾浪費

所以我先通過回程力生轉車海去諗重組 (原本我都冇諗過)
30X/234X本來車就唔係多,再大家15/20加尖碼同漆咸道撞埋一齊,跟尾就成日去到深水埗都大把位剩
但衰在班次不穩,又好難做大
當然有一個前提係夾埋23部車冇少,大家都提供表列更密班次 (其實表列班次都會影響觀感 - 一條15加一條20同一條12比,邊條密啲?我諗大部分人不假思索都會揀後者)

而去程轉乘我係反對,一黎難搵同站組合,二黎出去通常多啲人住宅區上車 (至少西約234X係咁 - 唔知荃景圍30X有冇類似情況),行荃市不如行第二個山頭做大客源
.
AVD1 發表於 2018-5-1 14:13 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-5-1 13:32
30X同234X最大問題係荃灣市經常互相搶客,班次又亂30X去程自從大河道天橋啟用、觀塘線延伸至黃埔之後仲經 ...

冇錯,根本一直以黎都係咁。

如果講重組,根本我認為有幾樣野需要針對性去改善,否則重組都係哂氣:
1)兩區現時路線網路係唔可以比現有窄
2)兩線走線需重新理順
3)從九巴競爭對手爭客返黎(而唔係起九巴自己路線中互搶)

要一次過解決上面三點,方案選擇其實唔多,
1)30X 及 234X 兩線合併並重新分拆。即之前好多人建議係一條做荃景圍+西約,經西九龍走廊,直接去九龍中部 + 荃景圍 + 西約去旺角。
2)兩區再搵(或者借用)荃灣其他細區路線重組。

除左上面意見之外,我又有些少建議就係:
西約部份:
去九龍南路線由屯門公路轉車站開,經青龍頭、深井、汀九、西約後直接上荃灣路經西九龍走廊去旺角以南嘅九龍地區。[暫稱叫 X234]
同時將 234X 改至大角咀,或將路線拉去九龍塘等地。

荃景圍部份:
去九龍南路線由荃景圍開、經大涌道、沙咀道、楊屋道、後上荃灣路直出九龍。[暫稱叫 X230]
深水埔路段由 30 拉直走線代替,繞經荃灣後即出九龍,放棄葵涌及荔景一帶,並將路線延伸去九龍灣/啟德新區。並提高收費至現有 30X 水平。
荔景一帶由 32H 取代。

兩個方案個目的就係其實回應最初個三點問題而已。
另外,改 30 去九龍灣而唔係搵 234X 去係因為西約已經有條 40 到;而我建議下嘅 30 完全同 40 serve 緊唔同地區,即我個諗法係 30、40、234X、X230、X234 五線都唔會有地方重疊之處,絕對係可以改變到九巴路線之間互搶客嘅問題。

如果資源唔夠咁樣拆的話,
就唯有將 X230 + X234 實行之後,再將本來 30X + 234X 剩低嘅資源去搞荃景圍 + 西約 > 太子嘅線。
AVD1 發表於 2018-5-1 14:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-1 13:58
照你咁講,234X>39M原意係尖沙咀>荃景圍,咁尖沙咀>荃景圍就實會搭234X>39M?同時雖然原意只係尖沙咀>荃 ...

我上個篇回文係講緊佢個轉乘優惠個原意而已。

講真,其實而家未有 234X > 39M BBI 嘅時候,以我所知根本就有唔少人做緊呢樣野,
只係一直以黎冇人出聲而已。

不過我只係想講一樣野係,而家呢個情況下所謂浪費資源就真係浪費資源,
而唔係代表因為浪費資源就去搞重組而搞到一邊下下玩轉車,
而玩轉車個原因其實唔係該區冇需求,而係九巴自己做得差搞到啲人寧願轉車都唔去坐佢九巴路線而已。

荃景圍而家埋線除左 39M 叫似樣之外,搞到而家咁嘅死樣根本九巴自己係有責任。
有咩可能荃景圍有西約相近嘅人口而撐唔到一條對外路線,咁多人谷死哂起條 39M 到?

啦,我係完全同意唔做荃灣市而去做另一邊山頭去做大佢。
荃灣市我根本向來都講比港鐵做算數,何況九巴本身都唔會夠港鐵切(尤其港鐵起荃灣係頭站),
反之回程就真係可以同港鐵匹敵。934A 回程其實已經係一例,呢個走線其實我覺得算係唔錯。
clivetock 發表於 2018-5-1 15:50 | 顯示全部樓層

嗱,你咁話姓林嗰位廢就唔啱啦,人哋開心大發現39A加咗3.5分段,印海報叫荃威居民行路落去港安醫院搭39A落荃灣慳返八毫子,幫到居民慳錢仲唔係好有貢獻?#曲

講真,荃威有四條全日線、兩條繁時特別線、一條村巴、一條深宵線加一條小巴,數量上已經好過唔少山頭,區議員揸住咁多條線喺手,有心做絕對可以fight到更好服務,最起碼爭取39A同埋30加BBI等人唔使一定39M轉地鐵都好吖
dominic023 發表於 2018-5-1 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層

加234x轉乘39M除左俾人由尖沙咀返荃景圍多個選擇外,仲可以俾人去到站見到條30x又脫班個時可以跳上234x,唔駛係條街等廿分鐘至半個鐘頭都無車⋯