hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務

Ricky403 發表於 2018-5-1 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-5-1 14:13
冇錯,根本一直以黎都係咁。

如果講重組,根本我認為有幾樣野需要針對性去改善,否則重組都係哂氣:

主要觀點大致都認同
不過
講到針對性1) 路線網絡不變
我考慮緊一個問題:轉乘 (第二程) 車海同一程過分別有幾大?
路線網絡不變,當你嘅意思係荃景圍至少有直車去而家30X九龍沿線,西約至少有直車去234X沿線
回程轉車海是否同回程直車價值相等,呢個係可以探討嘅問題 (可能一部分人覺得係,一部分人覺得唔係)

當然兩個山頭各自兜哂其實係可以,但回程加入荃灣市,其實其中一個山頭都會係世界級走線,當然回程都可以兜哂再加埋轉乘,但班次相對會較疏

而2) 個方法見到都有唔少版友用,但我覺得牽涉較多持分者,較難落手
荃景圍+楊屋道西廓快線或多或少會影響到海濱238X生意,海濱好難獨善其身,但呢條線食埋海濱,荃景圍又兜太耐,海濱同樣唔夠客自成一條西廊特快
深井+麗城+大涌道西廊快線變相扼殺261B擴展服務空間,深井落旺角亦未必快得過尾站52X
呢啲影響都要評估

而牽涉其他區,就要抽調資源,呢方面或引起其他區反對聲音
就連二拆三(西廊特快一開二),到底需要嘅車輛幾多由荃景圍出,幾多由西約出,都可能拗到沒完沒了
btw, 澄清番如果回程力生轉車,將會係類似30X縮短、234X改快方式,荃景圍同西約各自會喺深長荔或油尖旺一大區回程要轉車,大家轉乘大致均等 (不過西約本身有密車48X,荃景圍暫時冇密車對外線,可能西約會容易啲接受)
GW4866 發表於 2018-5-4 13:41 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-4-30 12:57
結果而家 30X 同 234X 未一樣維持咁樣行,有咩問題?

而家其實西約係冇咩點開聲話過 234X 太慢,

咁其實西約果邊係咪無需要特快線?

各方下要維持返現有網絡(去到既地方)我都認同
隔離35X個post講到離哂題我都有講過下,可以:

30X改行楊屋道(預留條件撤33A),縮旺角柏景灣
30縮短減班減車,30X+234X減車開新230X
230X荃威-麗城/灣景-直出旺角至尖沙咀,經紅磡繞道過黃埔
234X因尖沙咀無巴士替代返荃灣市中心(要做既都唔夠地鐵/西鐵快)而留底

QE<>黃埔問題交比小巴(果時唔係有間想做?),深水埗就交比6F/118

如果西約無需要快線既230X就改搭市中心同荃富街果邊
早繁就跟返宜家直出(改叫230P),同時唔會減234X班/車
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2018-5-4 19:32 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-5-4 13:41
咁其實西約果邊係咪無需要特快線?

各方下要維持返現有網絡(去到既地方)我都認同

你呢個方案我會擔心30X/230X班次
簡單計一計數:

30X而家荃威去太子都要36分鐘,回程弼街返荃威41分鐘
當太子/弼街來回柏景灣可以18分鐘完成,一轉至少135分鐘連兩邊休息
由於下繁要兩方向都再加10分鐘,20分鐘一班需要用8部車,30分鐘一班都需要用5-6部車

230X比起234X,來回入黃埔用5/10分鐘,荃灣段用多5分鐘,跑西廊減10分鐘,一轉至少155分鐘連兩邊休息
下繁兩方向都再加10分鐘,20分鐘一班需要用9部車,30分鐘一班都需要用6部車

但30X自己都只係得11部車......30兩邊斬短,減埋到60同32H聯合班次,再減39A 1車改特快,可以抽出4部車,但4部車又幫到幾多呀?
加埋都係15部車,連30X/230X各自20都拆唔到
點同68X/268X自己拆前都接近30部車,可以油尖旺加深長荔對分後都仲有合理班次

30X好難唔同其他大線一齊做重組
因為本身荃景圍個pool都唔夠大,30加埋39A都少過30X車數
.
Ricky403 發表於 2018-5-4 19:45 | 顯示全部樓層

啱啱計過數
油尖旺特快其實可以活用290/290A快慢線模式,整234X/239X死等直車/見車上荃灣轉車嘅模式
如果允許兩線各自最疏20,234X/239X可以去開6-10;返1500-2230,梅花間竹開車,就一班肯死等直車同一班送車尾唔介意轉車嘅客,回程荃灣市客都可以享受更好嘅聯合班次

其他時段就30X食234X拆230X,兩條都先荃威後麗城,30X太子折返,基本班次15,8點前同14-19時9-12,晚間20時後拉疏至20,勉強可以一單連休唔過兩粒鐘
咁樣或者係一個就到最多人嘅方案 (有直車,肯轉車其實班次唔差)
.
S3BL100 發表於 2018-5-4 22:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-4 19:32
簡單計一計數:

同埋我會覺得,GW 兄的方案,如果 230X 兜麗城,
咁 234X 實在無必要再落尖沙咀,呢段比起縮落旺角/大角咀,一來一回,起碼要用多兩部車,
而彌敦道返荃灣巿慢線,其實未必好值得做

基於 GW 兄的方案,如果 234X 唔改,30X 230X 其中一條大涌道直出、西廊線尖咀止步唔去黃埔的話,
應該都勉強可以做到 14 部車拆兩條(30 兩邊縮短兼改循環抽兩架、39A 改快抽一架),
但一條應該要全日 20,另一條都係基本班次 20 分班

至低限度,大涌道直出果條,無論係旺角大角咀止步,或者做西廊特快,
非繁都仲可以做到 60 分跑完一單連休,繁忙時間再俾多 10-15 分,而我傾向直出線跑西廊

我覺得無話唔可以咁做,但 234X 又未至於完全唔值得俾條特快,除非真係諗住
好需要留返一千零一條美孚碌到尖咀既流水線,而我亦認同 35A 比起 234X 更值得改快

===

我而家諗緊二拆三(其實呢幾日既 idea,本來應該回你 F1 個建議,不過鎖左)
234X 直接縮落維港灣,非繁減落 20,兩繁繼續開 15
30X 經荃灣東或楊屋道,偏好前者,然後返原線去黃埔,回程兜紅磡站平台避死亡交叉,全日 20
230X 荃威、麗城、大涌道、西廊、旺角、尖東麼地道,
早繁同 234P 分家,234P 加幾班,基本班次 20,下繁及晚間回程 15,上繁回程 30

咁就可以確保彌敦道唔會因為慢線班次密,而推唔到客上快線,亦唔會增加彌敦道巴士流量。
而初步估算,30 39A 抽三部車,26 部車應該夠跑,各線上下繁出車數目會有少少分別

fb.com/scientisthk2usa/
GW4866 發表於 2018-5-4 23:11 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-4 19:32
簡單計一計數:

以你個數,我會:
30X 20分鐘一班,用8部車
230X 30分鐘一班,用6部車
呢到夾埋要14部車,我就係30抽兩部,39A唔搞,爭一部應該係234X拎

30我係改做愉城-荃景圍-原線-荔園,60分鐘一班
天空之神 發表於 2018-5-5 08:06 | 顯示全部樓層

其實應該係祈德尊做轉乘站,同日削減 234A 34M 比 234D 全日途經
30x 234x 234D 934 相互轉乘出港島 / 九龍西 / 九龍東
34 同日起來回經祈德尊新村,39A 單向途經

至於 34 應該飛起滿樂大廈,直入荃灣西站(今年年頭已做)
39A 延長至葵芳開出之循環線,經荃灣西站,楊屋道,葵福路,不經青山公路及荃灣站
39M 往荃灣地鐵站改經美環街
.
hihihi 發表於 2018-5-5 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-5-5 12:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-4 22:49
同埋我會覺得,GW 兄的方案,如果 230X 兜麗城,
咁 234X 實在無必要再落尖沙咀,呢段比起縮落旺角/大角咀 ...

訓著咗無回到

點解留234X呢,隔離35X個post我都講過
首先荃威灣景市中心各邊要保留返巴士去到既地方
(即各區去深水埗同旺角,尖沙咀返荃灣市中心)
之後荃威同灣景要快車(市中心就算吧啦,有地鐵同西鐵)
灣景果邊宜家出去都算直接,快線要兜埋其他區先走既就唔搞好過
所以快線(230X)就由荃威開經灣景麗城直出,區內路程短亦用最少資源做到
之後就30X縮旺角慳些少車同避漆咸道加士居道塞車

最後係保留返234X做各項沿線本身既需求

長沙灣道流水唔係留底既主因
主要係尖沙咀返荃灣市,用快車兜埋佢又顯得對荃威慢
230X變咗荃市>西約>荃威,除非荃威唔介意啦

當然可以話快慢線都各自夾埋一條
但兜埋荃灣市就點都對荃景圍/西約是但一邊都拖慢咗
所以基本上建議係兩慢一快而唔係一快一慢
S3BL100 發表於 2018-5-5 12:23 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-5-5 12:01
訓著咗無回到

點解留234X呢,隔離35X個post我都講過

我諗我可能直頭選擇放棄尖沙咀返荃灣巿中心,加個 BBI 就算

fb.com/scientisthk2usa/