hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務

Ricky403 發表於 2018-5-5 13:23 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-5-5 12:01
訓著咗無回到

點解留234X呢,隔離35X個post我都講過

如果俾着係我就會同你相反,兩個山頭一慢兩快
慢線深長荔其實平日8-14,同晚間係好少客,客量集中喺上繁8點前同下午2點起去到6-7點,拆兩條應該豬頭骨時段基本班次20都唔夠客開
油尖旺有客時段相對較長,尤其一至六
而油尖旺線一開二,班次疏咗,但起碼入荃灣車程快10分鐘就喺度嘅,學290/290A咁梅花間竹,俾人揀死等一條/荃灣市轉車都有更好理據

30X/230X荃威加麗城,30X全日,230X逆向/少客時段
234X麗城,一至五615-1000去,1510-2225返
239X荃威,一至五605-0954去,1500-2232返

其實如果計到最盡,30X/234X食飯/下午時段嘅234C/935柯打都可以計埋入用車,咁重組空間會多少少

.
Ricky403 發表於 2018-5-5 13:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-5 12:23
我諗我可能直頭選擇放棄尖沙咀返荃灣巿中心,加個 BBI 就算

但其實234X 15分鐘一班,尖沙咀下午起一車都上到20-30人,之後有時彌敦道長沙灣道俾前面30X吊住2-4分鐘,去到荃灣市都有相當數量嘅人落車 (大概都有三分之一去到一半)
呢班客好肯定係貪一程過坐入荃灣
BBI就會趕走咗佢地搭番紅線/西鐵

放棄唔係唔得,但好似唔多抵,少咗半個基本盤

.
AVD1 發表於 2018-5-5 15:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-5 13:31
但其實234X 15分鐘一班,尖沙咀下午起一車都上到20-30人,之後有時彌敦道長沙灣道俾前面30X吊住2-4分鐘, ...

其實回程經荃灣對於兩區黎講吸引力就唔會話差太遠,
頂多都係西約因為有紅小而已,但係紅小又去唔到尖沙咀,
反之由尖沙咀返荃灣者,取西鐵或港鐵又係要起荃灣駁車。

所以我認為假如條線一係經楊屋道,一係經荃灣東再返入兩區都唔係唔可以諗。
假如真係快線兩區都有,咁就可以考慮回程一條用 934A 走線,一條經楊屋道直入西約。(德士古道 >  馬頭霸道 > 楊屋道 > 荃灣西站 > 大涌道出口 > 西約)。

咁就荃灣區內分工明確,兩線都唔會有機會重疊。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
天空之神 發表於 2018-5-5 19:38 | 顯示全部樓層

hihihi 發表於 2018-5-5 09:45
234A好少人搭?又做乜無啦啦抽深井資源?34飛滿樂大廈直入經祈德尊入西鐵站,真係好好笑,你係坐監太耐定 ...

咁唔抽 234A 34M 又點會從天而降一條 234D 呢當然,最終會變 234B+53 唔夠載啦
但個人認為佢地會支持一條直達九東線

.
S3BL100 發表於 2018-5-5 22:33 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-5-5 13:23
如果俾着係我就會同你相反,兩個山頭一慢兩快
慢線深長荔其實平日8-14,同晚間係好少客,客量集中喺上繁8 ...

但係得深長荔線先會有雙向客源

同埋而家 234X 基本班次做緊 15,上繁一粒鐘 12,再加埋 230X 果三班車,
如果重組後變成一慢兩快,上繁兩條齊齊做 15 再加下繁少量 15 分一班應該都無難度,
但其他時間如果密過 20,就會令尖咀巴士流量顯著增加,唔知過唔過到骨
(而我承認我之前提出另一個一慢兩快方案時,無充份考慮過呢點)
相比之下,如果一快兩慢,快線較長時段可以做 15,其實唔太差

另一個問題係,雖然荃威麗城併埋一條線做,只能夠荃威兜麗城走人,
但如果全日線得兩條,灣景無左總站線,亦可能係問題,所以我覺得點都要全日二拆三

而無論一快兩慢定一慢兩快都好,荃威併麗城果條,回程都無理由再兜荃灣巿,
否則定線對荃景圍唔合理,所以尖沙咀->荃灣巿客,同埋深長荔->荃灣巿客,
點睇都要二選一,要有所取捨

而我上面 #35 提到既一快兩慢方案,某程度上係
參考左你呢度既意見,
尤其「長沙灣道入荃灣都唔野少」、「快線不如慢線密,無法養客」一點

一快兩慢,但兩條慢線都入旺角的話,其實都可以分流到快線的需求,
同時透過定線(例如入大角咀)或班次(30X 基本班次開 20),令到夠客之餘亦唔會搶走太多快線的乘客

如果玩一慢兩快,即係返到我之前提出的方案,
234X 直接改快,230X 全日尖咀止步但考慮加經楊屋道或荃灣東,
30X 荃威併麗城做深長荔再去黃埔,回程經紅磡站平台避塞車,
到時 230X 234X 基本班次開 20,部分繁忙時間 15,
30X 順向較長時段開 15,應該都可以做到三線瓜分 26 部車,
唔計尖咀到底仲可以塞多幾多車落去既問題,技術上應該都可行

fb.com/scientisthk2usa/
Ricky403 發表於 2018-5-6 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-5 22:33

同埋而家 234X 基本班次做緊 15,上繁一粒鐘 12,再加埋 230X 果三班車, ...

如果荃景圍麗城都接受到慢線非繁晚間大家各自30聯合15嘅話,咁一快兩慢quota處理上會好過一慢兩快
暫時睇到田二少ok,但麗城過到機會唔高
因為議員都反映15分鐘一班略疏,就算有埋力生轉車,都要等多過15分鐘
仲有就係荃景圍嘅30X可以繼續處理QE<>黃埔流水
除此以外都冇太多特別優點

聽聞其實外來柯打係唔計落quota
即係如果好似我方案咁一慢兩快
234X名義上削兩三部掛牌,230X/239X主要由30X抽調,加啲234C/934/935柯打,咁樣或者可以以部分234X蛇車早收形式,偷到晚間最密15分鐘聯合班次入荃灣

就算兩慢一快,我覺得快線回程可以繼續經荃灣市
但唔好好似而家U型咁祈德尊>力生>愉景新城,改用楊屋道入,咁樣雖然入麗城一段都係U型走線,但係都係一個U咁多
貪快客可以230X免費轉30/30X/39A/39M,咁樣重組應該比佐尖入荃灣市要轉車好
castanopsis 發表於 2018-5-6 15:19 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-5 22:33

同埋而家 234X 基本班次做緊 15,上繁一粒鐘 12,再加埋 230X 果三班車, ...

無爬曬堆文

我自己就唔係好buy荃景圍兜麗城上公路,然後架空荃灣市
荃景圍兜麗城,兜圈感覺好重
實際做出來個速度,亦唔係快過經荃市+楊屋道好多

西約出旺角固然係有客
但有一部分本身已經搭緊234X,有一部分係紅小死忠
變咗新客就算有,都唔係話好多

倒走曬大河道僅餘既客,然後楊屋道特快唔做,去博西約新客,我覺得唔值得

——————————

講真,234X問題其實無30X咁嚴重
觀延、屯馬線相繼通車,30X重組既必要性大過234X好多

俾我做,我會先處理咗荃景圍先

最簡單
將30X改做楊屋道旺角特快,落埋尖沙咀,推返個班次落合理水平
再拉直條得一日得2900個客既30,補荃景圍長深荔
成個局已經好樣好多

而重組完之後
大涌道班客全部倒曬落234X身上
234X客量班次都會有改善,西約都有得益
甚至可以借住呢點,plan下一步拆234X

詳細方案可以好有創意

例如,西約兜梨木樹然後葵涌道飛橋上西廊,去到美孚只係比234X慢5分鐘
做旺角特快,西約出發只係快得5分鐘,固然無甚效益
但如果學260X直飛尖沙咀,可能會有出其不意既效果
尤其象石梨木樹本身無車去尖沙咀

GW4866 發表於 2018-5-6 15:36 | 顯示全部樓層
我就唔係咁支持任何轉車方案
如果係得既早幾年30X幾快都搞到啦
要轉車d客就會覺得直接搭返鐵轉接駁車仲好,班次又密

係唔影響現有各區網絡下我都係支持一快兩慢
班次及車數分配可以咁:
30直情減3部車全日行60分鐘一班,另加BBI比荃景圍唔使死等30去葵芳
30X全日20分鐘一班,用8部車
230X非繁30分鐘一班,用6部車;繁時20分鐘,加多兩部車
234X全日20分鐘一班,減兩部車
各線(唔計30)互相聯合班次

如果係兩快一慢,快線有可能唔夠客
又總無可能叫慢線一線走天涯,最大機會要放棄荃灣市
到時荃灣市又會嘈,又利用唔到30X幫楊屋道提速出九龍

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 唔支持任何轉車方案

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-5-6 16:03 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-5-6 15:19
無爬曬堆文

我自己就唔係好buy荃景圍兜麗城上公路,然後架空荃灣市

頭一段唔知你講緊邊一個方案,快線定慢線?

第二段,如果西約(暫時)真係無需要快線既我都講過
可以將230X改為同荃富街/熊貓搭埋一齊,走線同我之前建議既934一樣走法
即係:荃威-愉城-荃錦-左轉入大河道,西樓角路-綠楊-熊貓-沙咀道(名逸居)-上公路
回程同934A一樣

儘管梨木樹點玩都係同上葵玩多
你西約搭石圍角梨木樹之後點快都好兜山都嚇走西約d客
好似234C vs 234D,就算前者龍翔道直飛後者停站,普遍都揀後者234D啦
梨木樹亦無咩需要玩到直達尖沙咀
打開門,行出去,去遠啲!
castanopsis 發表於 2018-5-6 16:38 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-5-6 16:03
頭一段唔知你講緊邊一個方案,快線定慢線?

第二段,如果西約(暫時)真係無需要快線既我都講過

我話荃景圍group西約效果差,係講緊快線

但慢線咁行一樣係唔理想
大涌道無咗長深荔線,就算深水埗俾你過九巴都唔會肯
一係就荃景圍兜西約再屈返落大涌道上公路,但咁樣個走線就真係世界級

第二段,如果西約(暫時)真係無需要快線既我都講過" t3 f3 [/ B& @/ z- l
可以將230X改為同荃富街/熊貓搭埋一齊,走線同我之前建議既934一樣走法, C& V, v8 U9 i  L
即係:荃威-愉城-荃錦-左轉入大河道,西樓角路-綠楊-熊貓-沙咀道(名逸居)-上公路% T& C% y: m; V/ T
回程同934A一樣

熊貓酒店一帶,我有其他打算
我想用237A全日化做埋(葵盛<>新區<>荃灣東<>西廊旺角特快)

本身230X行楊屋道唔會慢過兜荃灣東
但用我個方案,成個覆蓋會更加完善

當然,我知大家驚影響238X
個人就覺得影響有限
反正230X只做旺角以南,又唔入海濱
兩條線客源並不重疊

儘管梨木樹點玩都係同上葵玩多# g: H- _* d: B/ n
你西約搭石圍角梨木樹之後點快都好兜山都嚇走西約d客8 L# D+ V$ P( I" _$ V
好似234C vs 234D,就算前者龍翔道直飛後者停站,普遍都揀後者234D啦
梨木樹亦無咩需要玩到直達尖沙咀

我又覺得個情況同234C/D唔同

234D本身九龍走線同234C相差不遠
變咗兜石圍角梨木樹,總車程係多咗5分鐘

我條尖咀特快,兜山固然用多咗5分鐘
但九龍走線會比起現有234X快15分鐘甚至更多
變咗埋單仲快到10分鐘,效果其實相當唔錯

當然回程最快都要跟280X上公路,然後又無得象鼻山路直落,會慢過去程
但回程尖沙咀彌敦道客倉從來都不愁無客
就算西約客搭返234X,石圍角梨木樹班客都會同你打爆架車佢

你話梨木樹無需要尖咀線,我唔係好同意
宜家堆線無論點重組,梨木樹出尖咀會慢
繼續將班客倒曬落36M轉鐵唔係辦法

更加唔好話石圍角,無論巴士公司定本版版友
都無打算做佢地生意