hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善荃威、麗城至荃灣西站交通服務

Ricky403 發表於 2018-5-6 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-5-6 15:19
無爬曬堆文

我自己就唔係好buy荃景圍兜麗城上公路,然後架空荃灣市

如果想唔轉車,其實30X/234X講黎講去可行嘅方案就係荃景圍兜麗城
荃景圍兜麗城再行大涌道,頭站荃威的確兜到世界級,但從30X荃景圍上客量睇落,兜荃鐵大河道同兜麗城比,似乎一樣世界級;因為而家咁樣行荃景圍都唔多客上,即係相當多客見愉城對出唔係右轉直出,都轉軚去荃灣站了
荃鐵大河道去程,鍾意坐30X嘅死硬粉都唔多,留30X繼續兜大河道,都冇咩作為
你話西約有紅小粉,快線做西約未必吸到客;咁我會話你知,荃灣市紅小粉仲多;同時荃灣市有行人天橋網絡,全城滙商場開之後由大大小小商場直通荃灣兩個鐵路站,吸引力最唔確定嗰區,應該係荃灣市先啱喎
而二拆三方案,不論「一快兩慢」還是「兩快一慢」,荃景圍都只係去一個區要食世界級走線而已,去另一個區可以直出,其實明顯見到有改善服務的
至於三寶、熊貓呢邊,其實238S嘅失敗或者俾到一啲啟示我地,佢地始終都只係兩三幢嘅私樓,要指望一個唔錯嘅客量並唔容易 (至少佢地唔鍾意有限班次);所以我建議快線回程經楊屋道,其實屬「搭單」性質:與其行祈德尊再屈入力生整個S型走線,不如行楊屋道,順路得黎街市個站又近啲大商場同街市,去程就大涌道出,一黎通常出去搭客感覺會想快啲走,二黎去程本來唔駛入大河道,停埋祈德尊直出就係啦

BTW, 如果話大涌道234X做哂就會加班嘅,首先要有一條線可以抽車
Ricky403 發表於 2018-5-6 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-5-6 15:36
我就唔係咁支持任何轉車方案
如果係得既早幾年30X幾快都搞到啦
要轉車d客就會覺得直接搭返鐵轉接駁車仲好, ...

我又咁睇
姑勿論數字準唔準確
2012 RDP係確實寫咗30X深長荔同油尖旺客量比唔係1:1,係1:4 (14% vs 56%)
我坐開234X,見到深長荔比油尖旺多客嘅時段就只得上繁前去程同埋繁時逆向 (但加埋都係每日每方向3小時),通常下午至晚上入荃灣一半一半或者深長荔四:油尖旺六 (但油尖旺已經比紅小食咁啲貪快客!)
所以如果二拆三,我覺得「兩快一慢」比「兩慢一快」更有條件,亦更貼合客量分佈,同時限制佐荃/旺荃/長沙街麗城/佐麗紅小發展空間,亦啱哂運輸署心意,相信可與增加尖沙咀巴士流量副作用相抵
clivetock 發表於 2018-5-6 22:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-5-6 15:19
無爬曬堆文

我自己就唔係好buy荃景圍兜麗城上公路,然後架空荃灣市

30個問題係孭住一大堆區內獨市位,要拉直補荃景圍長深荔應該相當困難,例如荃景圍要車去瑪嘉烈醫院,麗瑤祖堯又要車去荃灣,仲有各種流水客...

我諗有人提出荃景圍兜麗城係因為單靠30X 11架車其實做唔到啲乜,而基於30又冇乜可能拉直到,唯一可以做嘅就係兜麗城用埋234X嗰12架車做重組,但代價就係要放棄荃灣市

當然30X個情況明顯比234X惡劣,所以我其實認同好似你咁講分拆30/30X,不過個問題係點樣解決30
S3BL100 發表於 2018-5-6 22:48 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-5-6 11:29
如果荃景圍麗城都接受到慢線非繁晚間大家各自30聯合15嘅話,咁一快兩慢quota處理上會好過一慢兩快
暫時睇 ...

其實如果一快兩慢,而兩條慢線基本班次分別 15-20 分的話,quota 上都唔會有問題

以我的一快兩慢方案(230X 荃威麗城尖咀、30X 荃威荃灣東黃埔、234X 灣景大角咀)計,
尖沙咀重組前後都係一條線,重組後仲要 234X 15 分班變 230X 15-20;
亞皆老街以南至油麻地一段,30X+234X 變 30X+234X;
旺角道以北,30X+234X,當中 234X 由 15 變 20,兩繁繼續 15。
多左車既係基榮三角到旺角道口一段彌敦道南行,但果段仔就算把啦,
必要時直頭可以長沙灣道->南昌街->荔枝角道->上海街咁入大角咀

另外,其實當年 RPP 30X 改快同時係入埋尖沙咀,我相信
至少以當時情況計,加多條 15-20 入尖沙咀,只要唔係太過份,問題應該都唔太大。
但當時有版友提過之後 234X 計劃縮短(過唔過到係另一件事),
而且總唔可以太過份,變成兩條都密過 15 分一班,而其他區
亦等住要尖咀車,又無乜理由要剝削其他區的訴求

而 30X 做埋 QE 黃埔流水的宿命好難打破,同時兩快一慢
雖然最理想應該要油尖旺段平行,但又無咩可能由黃埔抽走荃葵線的情況下,
兩快一慢的話,好可能要 30X 走線上做下少少功夫,例如來回改行衞理道,
回程衞理道->公主道->窩打老道->太子道西,去程長沙灣道->界限街->窩打老道->衞理道咁去,
避開旺角,應該就過到骨。
咁行雖然未必慢,但真係有少少不倫不類

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-5-6 22:49 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-5-6 15:36
我就唔係咁支持任何轉車方案
如果係得既早幾年30X幾快都搞到啦
要轉車d客就會覺得直接搭返鐵轉接駁車仲好, ...

如果搞到其中一條油尖旺線要跌落非繁 30 分一班,我覺得係非常唔理想,吸客能力亦成疑

S3BL100 發表於 2018-5-6 22:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-5-6 16:38
我話荃景圍group西約效果差,係講緊快線

但慢線咁行一樣係唔理想

其實如果二拆三既話,係避免唔到其中一條一定要荃景圍麗城 share,
結果一定係荃景圍兜麗城,因為麗城而家有直出,山下兜上山再落山觀感亦較差

況且咁兜法,荃景圍時間其實同兜荃灣巿差唔多,兜多左果段路其實唔算慢

荃景圍本身無尖咀車既情況下,慢線兜麗城,滿足佢地要求保留基本深長荔服務,
或者快線兜麗城,再跑西九廊做特快,其實亦好難話不能接受

反而你話荃灣東用 237A 逆走去做埋,走線對葵盛甚至新區就真係世界級喇

S3BL100 發表於 2018-5-6 22:59 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-5-6 21:21
如果想唔轉車,其實30X/234X講黎講去可行嘅方案就係荃景圍兜麗城
荃景圍兜麗城再行大涌道,頭站荃威的確兜 ...
至於三寶、熊貓呢邊,其實238S嘅失敗或者俾到一啲啟示我地,佢地始終都只係兩三幢嘅私樓,要指望一個唔錯嘅客量並唔容易 (至少佢地唔鍾意有限班次);所以我建議快線回程經楊屋道,其實屬「搭單」性質:與其行祈德尊再屈入力生整個S型走線,不如行楊屋道,順路得黎街市個站又近啲大商場同街市,去程就大涌道出,一黎通常出去搭客感覺會想快啲走,二黎去程本來唔駛入大河道,停埋祈德尊直出就係啦

其實荃富街、熊貓果頭,全日都有人流,搭地鐵亦唔就腳。
238S 失敗,一來得一班車,二來當時未有尚翠苑。
今日再做全日線,結果可能會唔同

當然,荃富街同楊屋道,邊度比較值得做,好難估,亦好難取捨,
但二拆三前提下,一定只能二選一

不過如果揀楊屋道,我寧願你來回都做埋,而唔係得單向

S3BL100 發表於 2018-5-6 23:09 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2018-5-6 22:01
30個問題係孭住一大堆區內獨市位,要拉直補荃景圍長深荔應該相當困難,例如荃景圍要車去瑪嘉烈醫院,麗瑤 ...

我同意 30 太多既得利益者,好難處理,最多只能陰乾抽車,無可能成條拉直

我先前諗緊一個方案,30 縮落愉城,一來騰出荃威一條車坑,
二來減行車時間。然後另一邊做循環線,葵芳後直去美孚,然後轉返上荔景山路返原線

咁做的話,可以 70-75 分跑完全程,3 部車做到 30 分一班

至於 GW 兄提出減到 60 分一班方案,一來我相信要縮落荔枝角先夠跑,
二來 60 分一班應該好難過到。
除非同 32H 一齊重組,32H 改埋路,來回棄葵盛圍但加經祖堯麗瑤,
30 再加經大窩口同新區,實行 30 32H 仁濟(甚至改埋 32H 行大河道天橋,由沙咀道起)至荔枝角一段
做 30 分一班聯合班次,就應該過到骨。不過要睇埋葵盛反應

但 32H 情況咁差,又好難完全唔改

clivetock 發表於 2018-5-6 23:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-6 23:09
我同意 30 太多既得利益者,好難處理,最多只能陰乾抽車,無可能成條拉直

我先前諗緊一個方案,30 縮落 ...

30啲獨市位基本上好多都可以用小巴代替,但奈何既得利益者太多,唔會有邊個肯放棄巴士

就算好似你咁講30縮落愉城,林婉濱都可能會反對;更不用說麗瑤祖堯肯唔肯變單邊服務(雖然有小巴),例如荃灣、葵芳去麗瑤要兜一圈荔景山等等

依家開咗32H就製造咗更多冇客獨市位,基本上呢啲位都係小巴玩晒但係巴士做開又冇得唔做先麻煩
S3BL100 發表於 2018-5-6 23:35 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2018-5-6 23:23
30啲獨市位基本上好多都可以用小巴代替,但奈何既得利益者太多,唔會有邊個肯放棄巴士

就算好似你咁講30 ...

其實就算係我呢度講緊 26 部車將 30X 234X 二拆三,不論兩快一慢,定一快兩慢,
都係 assume 要 30 34M 39A 減三架車先做到,
而上面已經有版友指出 34M 減車可能遇到麻煩,事實亦係 30X 234X 重組後荃景圍得益較麗城大

所以好可能要 30 減兩架,39A 減一架兼改做荃灣站後經大河道直入西站,做無限循環

麗瑤得返單邊,但保住基本服務重要性較高,而且仲有 265M 幫拖,雖然入唔到沙咀道,
但必要時可以考慮加經葵芳站

至於祖堯,好似回程無論經麗瑤定經美孚入都差唔多時間

32H 係難搞,但一粒鐘一班兼客量更差,而且只係岩岩開無耐,處理難度應該低過 30。
加上我暫時只係打算棄葵盛圍,只要唔係去到葵盛圍上段,其實就算去石圍角定瑪嘉烈都有替代品

我亦諗緊可唔可以同 32M 重組,不過暫時搵唔到方法。
而且亦無理由因為荃景圍麗城而要一次過捆綁晒咁多條線