hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 設立荃灣祈德尊新村巴士轉乘站 , 並進行重組 ...
開啟左側

[建議] 設立荃灣祈德尊新村巴士轉乘站 , 並進行重組

tonychow 發表於 2018-6-20 10:59 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-6-19 21:19
所以先要區內做到好密車,否則連轉車果程都輸埋

資源唔夠又唔會天降資源,唯有靠洗牌

利申先 住荃灣
通常一個地方搭鐵有兩個可能存在嘅好處:一個係快,另一個係平
好不幸地荃灣係兩個因素都有嘅地方,所以鐵先會贏巴士。
快方面,荃灣出旺角 21 分鐘,如果 30X 啱啱走車,我上下一班車嘅時候搭鐵都到咗荃灣。
平方面,荃灣過海先 $14.2,呢個價錢東至柴灣、南至海怡都唔變,無錯之後會加價,但我唔信九巴會唔加。以荃景圍為例,$14.2 + $3.5 (39M) 仲平過 $780/44 少少,如果仲要轉車落山搭 934,你架 934 同鐵鬥密鬥平定鬥快?
唔好唔記得仲有 $2 機大包圍,愉景又有,沙咀道又有,仲有荃灣東熊貓去大窩口。
於是巴士要贏得兩個方向:一係遠遠平過鐵,一係一程過,一係鐵要兜路嘅位(荃灣市中心去新東、大西北),一係去遠離鐵嘅位執餅碎。
第三個因素依家幾成功(城隧、屯轉、大欖),唔討論住。
第一個因素嘅例子係 40。依家鐵去九龍東(黃大仙、觀塘)要 $10.1,而計埋 -$4.2 駁腳,40 收緊 $8.8 - $4.2=$4.6,一半都唔使。
至於一程過,有 30X 234X 同 930X 做例子。本身 30X 234X 係貴價線,如果計埋 $2 機深、長收 $6.2(巴士 $8.9),仲有半條命嘅原因係一程過。當然有位坐都係一個原因,但荃灣一來係鐵嘅頭站(單向有位),二來企嘅時間唔耐(20 分鐘),三來我相信唔少人會喺荃灣市中心逗留一陣(買野、食飯),對呢批人喺一個非市中心轉車站轉車或者一程過都係無吸引力。
至於 930X 就擺明俾 $2 機圍插(愉景總站、沙咀道兩個站之間嘅英皇、沙咀道東嘅熊貓),仲未死得除咗有一程過優勢(其實都有問題,等陣講)、餅碎位(轉乘網絡下西區、灣仔南流水線)、老銅客倉(仲要同紅隧轉西鐵班客打)。至於一程過,荃灣西部畢竟只係到愉景,西約太遠,荃景圍要上山,福來邨都係單向停滿樂。況且城巴要做轉乘就要跨公司,又係問題。
結論:你開咗個轉車站,除咗巴迷之外唔會吸多咗客。
Ricky403 發表於 2018-6-21 00:06 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-6-20 10:59
利申先 住荃灣
通常一個地方搭鐵有兩個可能存在嘅好處:一個係快,另一個係平
好不幸地荃灣係兩個因素都 ...

基本上你都講哂我想回嘅野

不過我有個補充
其實30X、234X式一程過都有弱點
一程過點解好?勝在方便嘛,一上車涼冷氣,一落搭到屋企樓下落車
但如果班次太疏,客都係會走,因為時間更難就
例如你執好哂野,跟住發現,哦,原來仲要等成十幾分鐘,咁就上咗小巴/M線啦
當然30X早幾年衰埋碌車,班碌神支支綠都碌到紅,搞到比平時用多5-10分鐘先行完,轉個頭又甩班,有班客就可能一去無回頭
.
 樓主| 天空之神 發表於 2018-6-26 20:37 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-6-21 00:06
基本上你都講哂我想回嘅野

不過我有個補充

所以 30x 呢個名無用架啦,交低比 230x 好過啦
順手做尖咀快車
.
Ricky403 發表於 2018-6-28 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-6-26 20:37
所以 30x 呢個名無用架啦,交低比 230x 好過啦
順手做尖咀快車

如果有較大改動,或者都有機會唔洗改冧巴而洗到底

其實唔係碌得太離譜嘅話,好多客都係睇坐位、荷包同個錶做人姐
不過荃景圍就做爛咗,基本上得番39M正正常常