hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 31M, 39M, 235M, 248M, 249M 客量如此高企,九巴有冇檢 ...
開啟左側

[問題] 31M, 39M, 235M, 248M, 249M 客量如此高企,九巴有冇檢討

dominic023 發表於 2018-7-18 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-7-18 12:12
30X荃景圍唔太buy,而家好多時靠執雞,盤數唔得預咗
234X轉咗大車,仲間唔中出少一架,都仲係唔得就有啲 ...

30x 同 234x 互搶九龍返荃灣市嘅客
30x要搞嘅係諗辦法上繁出九龍經常失班、下繁返荃灣成日失班嘅問題,
久唔久就出現遲5-10分鐘開車嘅情況
返放工嘅客仔就唔再等佢
前個排無失班個陣,上繁都成日坐滿出九龍啦

搞得掂佢失班,或者同234x 一樣直出九龍,都可能執返晒啲客返黎
Snoopy@FB8617 發表於 2018-7-18 12:38 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-7-18 12:24
你講開 30X 荃景圍唔太 buy,帶出咗點解巴士公司淨係做到區內線有高收入。
原因好簡單:只要巴士定線唔係 ...

其實針對荃葵(唔包青衣)既問題來講
荃灣線本身殺傷力就已經好高
基本上成個香港最旺既位置都係覆蓋範圍之內
巴士單用一程車去做賣點已經唔夠競爭力

退一步諗既係
既然主力做接駁既
倒不如學238X咁
一區直出美孚收一堆轉車客落肚先

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ricky403 發表於 2018-7-18 12:39 | 顯示全部樓層
你講開 30X 荃景圍唔太 buy,帶出咗點解巴士公司淨係做到區內線有高收入。

我諗係30X隻行法轉太多彎,加上荃灣站對出、大河道南行、沙咀道西行路窄車多,經常食燈其實比起直接右轉大涌道出通常都只係慢3-7分鐘,唔算太多

234X 934荃灣行法對西約黎講都唔係最直接,不過好彩愉城出面東行比較順燈,青公同大涌道又係大路黎
所以感覺都唔錯
.
peterkwan 發表於 2018-7-18 13:52 | 顯示全部樓層

30X 唔係主要死o係走線上(雖然都有關係),反而無定向班次先係主要死因。減左班 cut 左車,雖然有加返 934 同 936 柯打,但周不時連續 4 班開 25 分一班 (20 分一班時段, 甚至係返工繁忙時間 16/17 分一班時段開 25 分一班),有時更 35 - 45 分先有車,咩客都被趕走啦。

maomao000 發表於 2018-7-18 13:56 | 顯示全部樓層

個圈仲兜得大過個青衣島
最後結論都系呢樣

樓主| kingprowm 發表於 2018-7-18 14:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-7-18 12:39
我諗係30X隻行法轉太多彎,加上荃灣站對出、大河道南行、沙咀道西行路窄車多,經常食燈其實比起直接右轉 ...

30X 可唔可以直行做埋大窩口,之後不停葵涌,上橋直飛美孚
 樓主| kingprowm 發表於 2018-7-18 14:08 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-7-18 12:20
所以咪話香港嘅公交收費係垃圾,人哋上面深圳點轉都好都有0.4 BBI,重要短途線本身拍卡折後只收0.8,扣埋 ...

深圳搭車平好多,好多只係兩蚊,香港地,好似現在荃葵青情況,搭 M 線咁短車程已經屈四蚊,仲要轉鐵,又冇優惠,結果搞出不合理總車資
s3n370 發表於 2018-7-18 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-7-18 12:38
其實針對荃葵(唔包青衣)既問題來講
荃灣線本身殺傷力就已經好高
基本上成個香港最旺既位置都係覆蓋範圍之 ...

238X美孚接駁呢一套,30X同234X係做唔到

海濱經荃灣、甚至係較直接嘅大窩口出九龍,都有少少走回頭路。
再加上一離開海濱就上公路咁滯,出美孚轉係有著數。

而西約同荃景圍經荃灣係順住咁去。直出美孚無著數。

去到早繁,呢個差距會拉得更遠。原因係屯門公路至晉昇一段荃灣路交通較繁忙。連帶大涌道上荃灣路一段都塞。30X/234X食到應一應。
一過晉昇就好番D,238X以至934A都避開佐。

見過麗城直出九龍嘅校巴,好多時唔行海興路上公路,
而係行象鼻山路、德士古道上公路避塞車
Snoopy@FB8617 發表於 2018-7-18 15:30 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2018-7-18 14:13
238X美孚接駁呢一套,30X同234X係做唔到

海濱經荃灣、甚至係較直接嘅大窩口出九龍,都有少少走回頭路。

海濱仲有404M既

的確本身西約荃景圍轉荃灣線係順住去
但如果做到盡快入荃灣路直出既
感覺上快之餘實際都有一定既時間差
當然唔係差好遠但起碼有個理由會有人咁搭

啱啱睇左條234P行車紀錄
祁德尊大約10-11分鐘出到美孚
對比而家荃灣轉鐵冇咩優勢但未至於慢過

某D組合價錢上亦都有優勢
油麻地>荃景圍
39M+荃灣線=13.9
30X+荃灣線=13.3
如果肯做雙向分段既更好

當然要吸引到人轉車既
班次要去返咁上下

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
香港黃毛小子 發表於 2018-7-18 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-7-18 14:08
深圳搭車平好多,好多只係兩蚊,香港地,好似現在荃葵青情況,搭 M 線咁短車程已經屈四蚊,仲要轉鐵,又 ...

政府老早應該批個「客運營業證」畀港鐵,搞收費K巴/M巴。

依家畀巴士公司搞,結果造成利益衝突問題。

如果接駁線好搵啲,就冇心做長途線。相反如果長途線好搵啲,就冇心做接駁線。

最好嘅處理辦法係,

政府興建更多中型鐵路系統,將小眾地區串連一齊,連接市中心重鐵站。

即係好似「南港島綫」咁,以3-4卡列車運行。

其實香港仲有好多地方未被鐵路網覆蓋,例如東北葵、大窩坪、慈雲山。

呢啲地方正正可以考慮興建中型鐵路系統,連接市區四綫。

咁樣巴士公司堆接駁線應該會重傷,

然後迫使巴士公司窮則思變,考慮開拓長途線市場,改善服務質素。