hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票將改為一周期 30 日,另建議設大專院校優惠等 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴月票將改為一周期 30 日,另建議設大專院校優惠等

JX9097 發表於 2018-7-19 12:23 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2018-7-19 08:14
樹仁都有唔少人係搭108出紅磡轉車 使用率應該還好吧..

九龍中/ 部份新界東就會坐108
不過若果唔係鐵路沿線的話, 可能會prefer坐小巴落天后/ 銅鑼灣轉車都唔出奇

另外, 若果唔可以駁腳再坐九巴的話
平時放學想行陣街先搭九巴都一樣用唔著
lsc04d11 發表於 2018-7-19 20:47 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2018-7-19 08:29
MTR都會票正正就係呢種玩法,40日有效期,出閘時會顯示邊日到期,唔使記日子咖喎
我覺得咁樣不知幾方便, ...

第一段你沒說錯,但你沒考慮實際情況及港鐵VS巴士之分別

用得港鐵都會票,梗係會出現O係港鐵站,見剩番1程或已用完最後一程,都仍然O係港鐵站範圍,去客務中心排隊即買唔難
九巴?你要咁O岩O係指定總站/轉車站先買到。 今晚放工見到用完,但又要搭番程車出去買,或者返工早十幾分鐘去指定地方買
(解決︰app內買,但佢開始分幾種月票,kmb shop想唔想賣,都係一件事,仲要o係八達通app開放權限)

都會票係一張新買既票,九巴月票(原意)係想你放o係一張你常用既八達通。所以前者在到期前預購好易,仲可以擺14日,第一次用先開始計。
但八達通?當你上一張30號到期,你放工去買,就由30日計到下個月29日(assume  呢個月得30日) 要返工前買先係真正買30日
(解決︰部月票機揀生效日期,用機時的出錯比率升高了,等候時間又會長d,雖然少有買九巴月票要排隊……)

港鐵查閱機易找,九巴都係靠個月票機。
(解決?八達通app都未必會為你加呢個功能)
hokachung 發表於 2018-7-21 03:53 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2018-7-19 01:39
部機只限學生八達通就搞掂啦不過老九就唔知會唔會算死草, 長途線回程半價就唔減比你, 但睇怕都係

...

如果係咁嘅話,連教職員同非全日制學生都唔用得,到時實畀人插
paul2357paul 發表於 2018-7-21 04:16 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2018-7-19 08:29
MTR都會票正正就係呢種玩法,40日有效期,出閘時會顯示邊日到期,唔使記日子咖喎
我覺得咁樣不知幾方便, ...

但港鐵既衰在只能買當期既但不能預買下期既。
horsedog83 發表於 2018-7-22 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2018-7-19 01:39
部機只限學生八達通就搞掂啦不過老九就唔知會唔會算死草, 長途線回程半價就唔減比你, 但睇怕都係

...

不如你建議政府索性將二元乘車優惠不適用於過海綫,宜家二元乘車優惠搞到公公婆婆唔肯上平價綫。我揸九巴106,每朝有公公婆婆係柴灣搭車去筲箕灣北角當短途用。班公公婆婆有82唔搭走去搭106,搞到行車時間超出預期。之前九巴搞五綫全日通,因為包任搭B1,結果搞到B1變水貨客貨車。日日有乘客同我地伙計嘈交打交報警。結果B1好多九巴車長鋤假。因為咁樣搞到計劃取消。學生優惠我都怕,有部分學生會搭長途車當短途搭。
HV7025 發表於 2018-7-22 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-7-21 04:16
但港鐵既衰在只能買當期既但不能預買下期既。

樓上版友已經講咗,MTR都會票買後係可以留14日,由第一次使用該日先起跳,實際上係可以預購
九巴月票只要改良介面,喺選購時讓買家自選生效日期(可以同樣係購買當日嘅14天內),已經可以俾人早幾日預購,彈性比而家跟calendar month計大大增加
miklcct 發表於 2018-7-22 16:53 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2018-7-22 14:19
不如你建議政府索性將二元乘車優惠不適用於過海綫,宜家二元乘車優惠搞到公公婆婆唔肯上平價綫。我揸九巴 ...

106少啲站,同埋有啲位82唔到要106先得,咁梗係唔上82
進智公交
poohpter 發表於 2018-7-22 17:23 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2018-7-22 14:19
不如你建議政府索性將二元乘車優惠不適用於過海綫,宜家二元乘車優惠搞到公公婆婆唔肯上平價綫。我揸九巴 ...

如果82出現頻率係高過106的話,咁大家咪會走去搭82而唔坐106囉!
倒返轉由電車路出中環,我無見過老人家會上西區長途車18X坐短途,而係死等720/722。

與其你計住人邊度上車邊度落,咁你又知唔知停站係你職責所在?
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
kei_hk 發表於 2018-7-23 09:55 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-7-19 20:47
第一段你沒說錯,但你沒考慮實際情況及港鐵VS巴士之分別

用得港鐵都會票,梗係會出現O係港鐵站,見剩番1 ...

只要九巴做多少少野﹐已經解決唔少問題。

1. 巴士收費機會顯示有效日期。

2. 使用中的月票未夠期﹐已經可以預購下一張。下一張月票會在使用第一程車時﹐自動生效。

例子 :
上一張月票最後一天為 10號﹐5號已經買了新月票。
用家11號無坐車﹐新月票唔會生效﹐12號才坐九巴﹐12號第一程車就自動生效﹐12號計起30天有效。

假如﹐八達通公司如果想吸引用家﹐就好應該由八達通公司做起﹐可以經 OePay 去買不同交通工具的月票(包括KMB 及MTR﹐甚至新渡輪)。
按理﹐技術上係做到的﹐最難地方只係八達通公司&交通機構點去交換出售紀錄。
註: OePay 可以用其他方法增值﹐可儲的金額又高﹐借 OePay平台會較理想。

八達通面對新的市場對手﹐根本都唔識得用本身高度佔有率去保持優勢﹐真係放長雙眼﹐睇下八達通幾時失去 "非交通類別交易" 的市場領導地位。

053h4 發表於 2018-7-23 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層