hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) JR北海道與北海道政府同中央政府取得共識,先廢除五條路 ...
開啟左側

JR北海道與北海道政府同中央政府取得共識,先廢除五條路線

qunow 發表於 2018-7-23 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-7-23 12:55
其實當日分拆得衰, 東日本的利潤唔係用去補貼蝕線
當然, 好話唔好聽, 當日JR當日拆七間公司, 就係為左廢左 ...

2031年已經是提前了的。現在這情況即使單是札幌站那裡也不知道能不能趕及。當初分拆的時候有設立經營穩定基金變相補貼JR三島但是利率低於預期所以這筆錢也比預期少。JR東日本也有補貼着東北的路線。
 樓主| rickywk 發表於 2018-7-23 13:25 | 顯示全部樓層
札幌站要大執同埋札幌、小樽間隧道,趕到2031年已經還神
 樓主| rickywk 發表於 2018-7-23 13:27 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-7-23 12:59
應該不會。北海道政府那層面的研究裡面這幾條線也被放到戰略重要度較高的位置要爭取國家支持。 ...

數字上廢線機會好大,真係睇北海道政府同中央政府點處理,睇下佢想保留鐵路運作定借機會將道路高速化。

Hopuco 發表於 2018-7-23 13:51 | 顯示全部樓層

其實,運輸密度2000人都冇既路線,都係廢左佢吧啦。北海道甚至成個日本都少子化緊、都市化緊,北海道農村人口流失只會不斷惡化。上下分離絕對唔係咩野好政策,地方自治團體本黎已經稅收唔多,仲要保養鐵路,講緊係隨時已經起好近五六十年既隧道橋樑,保養費係好高昂,將唔多既稅收放入冇咩人用既鐵路,其實係好不負責任咁浪費稅收,拎D錢去做托兒鼓勵生育仲好啦。又唔係取消左鐵路就冇車搭,有巴士行(有D路段一日兩班巴士都嫌多)。但係偏偏地方政客為左選票,不負責任,一係推俾國家,一係債留子孫…就算係國家層面,幾百億維持條冇人用既鐵路,真係值得咩…
 樓主| rickywk 發表於 2018-7-23 14:15 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2018-7-23 13:51
其實,運輸密度2000人都冇既路線,都係廢左佢吧啦。北海道甚至成個日本都少子化緊、都市化緊,北海道農村人 ...

又唔可以咁講,好似富良野線咁,輪送密度近年受惠於觀光客增長下,確實漸見增長。
夏季果班慢車號三卡好多時都坐滿,日間普通列車亦好多時要企,換轉做巴士好困難

qunow 發表於 2018-7-23 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-7-23 13:27
數字上廢線機會好大,真係睇北海道政府同中央政府點處理,睇下佢想保留鐵路運作定借機會將道路高速化。

...

如果單是從數字上看的話,整個JR北海道可以直接破產關掉。所以不可能單從數字上看。就視乎中央政府放多少錢下去了。北海道道政府之前已經有個研究會基本上把想要保存的優先次序排了出來,但是北海道自己也沒錢
qunow 發表於 2018-7-23 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層

Hopuco 發表於 2018-7-23 13:51
其實,運輸密度2000人都冇既路線,都係廢左佢吧啦。北海道甚至成個日本都少子化緊、都市化緊,北海道農村人 ...

與其說選票不如直接說人。
其實對於同等輸送密度的路線來說,北海道的路線因為雪的關係還有對北海道國土維持的關係還有特急和貨物的關係,是會比其他閒散路線更有維持價值。但是就是因為JR北海道的財政狀況導致在相同輸送密度的情況下,北海道的路線最容易被關閉
cky 發表於 2018-7-23 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-7-23 08:22
廢完呢四段,下一水高危線應該係稚內至名寄,網走至釧路,同釧路至根室呢三段,一日乘客量唔過500人。

當 ...

跟據 JR北早一兩年做的調查報告
名寄以北係建議由開設子公司以第二 sector 模式營運
採用第三 sector 形式運作,銀河鐵路已經係失敗例子,道南漁火鐵道也似乎是時間問題
Hopuco 發表於 2018-7-24 02:03 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-7-23 14:15
又唔可以咁講,好似富良野線咁,輪送密度近年受惠於觀光客增長下,確實漸見增長。
夏季果班慢車號三卡好 ...

唔係好同意你既講法,根據返JR北海道對富良野線既調查(連結),H28財年既日均乘車量只係輕微上升左68人次,而沿線最大果兩個車站,富良野、美瑛分別只有542同454人次既乘車人員,以一個車站開十幾個鐘黎講,其實人次係好少。文件第4頁有乘車客量係唔同車次既分佈,除左朝早有美瑛前往旭川既通勤客比較多之外,其他時間可以載300人既列車100人都載唔夠,甚至日間一段長時間講緊連30人都冇。雖然話富良野係熱門旅遊點,但去北海道比較多遊客選擇自駕遊,而且大巴亦都方便,班次疏既JR似乎冇咩優勢…
雖然朝早有一班車人次去到196人,但係同前後車比,差唔多半個鐘至50分先有一班,客量相對多其實只係因為班次少。相反巴士其實有彈性得多,係多客既時段可以10分鐘一班,可以俾乘客選擇既班次比較多,以一架巴士50~60人去計,其實都幾容易載得哂…

不過巴士最大既優點都係佢唔需要負擔鐵路昂貴既維修費用,睇返第10頁起成個路段有成39%係80年以上既建築物,鐵路土木連埋車輛既維修費用已經差唔多等於運費收入,仲未計人工油費等等既直接支出…
 樓主| rickywk 發表於 2018-7-24 08:22 | 顯示全部樓層

Hopuco 發表於 2018-7-24 02:03
唔係好同意你既講法,根據返JR北海道對富良野線既調查(連結),H28財年既日均乘車量只係輕微上升左68人次 ...

JR北海道o既調查係特定日子調查,都幾明顯唔係旅遊旺季調查。

旅遊旺季連美馬牛站都有咁多人等車,同佢個調查對比都幾大

又好似圖下面中富良野站同慢車號客量

又睇下夏季余市至小樽間車內情況,熱狗都差唔多坐滿所有座位

鐵路準時性高過路面交通太多,地方政府同遊客鍾意坐鐵路原因唔難理解