hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【沙咀,到!】九巴6C、6F、30系、234系大重組(+開辦全新 ...
開啟左側

【沙咀,到!】九巴6C、6F、30系、234系大重組(+開辦全新九巴32X)

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-28 12:14 | 顯示全部樓層

daniel0429 發表於 2018-7-28 10:51
除咗掠水以外,仲有咩因素要 234 同 30X 要收 $8.9 ?

叫九巴減價?傻啦

當日68X縮短有冇減過價?
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-28 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-7-28 01:48
暫時有以下問題
第1,唔糸沙咀 (topic),另一個post講42a既同理
第2 ,iii既 234x已經開辦

1 第一次用「沙咀」,沙係沙田,(沙)咀亦同時指尖沙咀;第二次純指尖沙咀;今次除咗指尖沙咀,份建議的確涉及沙咀道

2 編號問題,我最初諗住234用返234X,而條油尖旺特快就另開新編號;奈何234系編號俾九巴用得七七八八,連234E都要留返俾條深井線,而唔用234系,又好似唔太適合,所以有咁嘅決定

3 睇過街景,都幾肯定夠

4 如果cut多部車,你會好嬲咁發現,係做唔到60分鐘一班嘅班次嘅;而如果保留3部但60分鐘一班,一嚟可能造成碌車問題,二嚟我會問點解唔開番密啲呢?

5 我plan份嘢嗰陣,好快就落咗個結論:238系搞唔到。試問當海濱連238X加經楊屋道都ban嘅時候,佢點會buy你嗰啲咩改總站/取消238X嘅建議?你想大執?等佢哋位區議員落台之後,或者有可能嘅。而叫32X改經環宇海灣,就更加冇可能-是關楊屋道三寶爭取咗238P/X經佢哋樓下咁多年,宜家好難得有條32X俾佢哋,但竟然仲要俾環宇納走埋,實在點都講唔過去

6 根據巴典,奧運站有三條吉坑

7 30X嗰度,我都幾企硬要佢行沙咀道,是關宜家大河道以東、德士古道以西一帶去西九嘅巴士,除咗遠在德士古道嘅238X,就剩返三條頹線:疏到嘔嘅30、38A同要慢碌大窩口、葵涌嘅33A,基本上你都唔會揀;反觀另一邊嘅福來邨,唔計30,仲可以左擁234X右抱30X,實在係未能好好善用資源。比現行走線慢1-3分鐘係我根據唔同時段嘅eta同google map資料計算所得,歡迎提出客觀數據質疑。至於話234E,我其實有個諗法嘅,假如32X開線後廣受歡迎,可以考慮全日,咁234E即日起就可以改行青公,喺大窩口站/荃富街上落德士古道,但現階段為求方便所有人,就點都要行中間嘅沙咀道架啦。

8 234B加班嘅建議唔錯,不過我都堅持234E用10部車架啦,要加班就要搵其他線抽車

洗手、洗手、洗手!
daniel0429 發表於 2018-7-28 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-28 12:14
叫九巴減價?傻啦

當日68X縮短有冇減過價?

呢個我認錯,不過如果照你嘅道理及 41A 提速加價嘅例子,點解新 234X 唔加價 ?
(個人認為份建議冇咩大問題,亦睇得出樓主好用心整呢份建議)
ATENU135 發表於 2018-7-28 18:01 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-28 13:19
1 第一次用「沙咀」,沙係沙田,(沙)咀亦同時指尖沙咀;第二次純指尖沙咀;今次除咗指尖沙咀,份建議的 ...

第七點認同,現時沙咀道的確冇特快車出美孚至尖沙咀,有些不便
YY487 發表於 2018-7-28 21:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tonychow 發表於 2018-7-28 23:00 | 顯示全部樓層

身為一個受你個建議影響嘅居民,我有以下睇法:
1. 其實條 30 死因係疏車同兜內街,細細個去下葵睇牙醫果陣已經一個鐘一班仲要單層,到大個先見過咗 ADS,兜入沙咀道已經慘,仲要兜入葵興芳內街。依家有咗 ETA,一架 ASV 都可以下層大致坐滿 但依然唔受歡迎,少人死等。
視乎你將條線點定位,可以係茘景山轉乘線,亦可以係一個鐘一班嘅醫院線,亦可以係特快線。而基於上茘景山有單向嘅 46X 61M 265M 269M,其實加個 58M 61M 轉 46X BBI 已經搞掂,然後 30 轉循環,做單向特快,美孚循環點。
2. 沙咀道...塞車大黑洞...非繁還好,繁時就真係可以塞好耐。可參考繁時 930X ETA。
3. 30X 本身收得貴,俾你咁樣搞一搞,特快路段同 44 一樣,始終係耐咗,可能真係要減到 $7.3 甚至 $6.4 先收貨。縮短後仲有兩個問題:一來 30X 要塞入沙咀道,肯定會脫班;只要西約有路線同荃景圍同路,九記肯定會收荃景圍車,30X 就係最佳例子。二來 6F 都係取消算,同 6C 重疊過多,畢竟 6C 開雙向分段,每小時開一班特車入黃埔都解決咗伊館問題。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-28 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-7-28 23:00
身為一個受你個建議影響嘅居民,我有以下睇法:
1. 其實條 30 死因係疏車同兜內街,細細個去下葵睇牙醫果陣 ...

1 衰啲講佢,30嘅話,除咗陰乾之外,我諗唔到仲有咩可以做。呢類老牌流水線,雖然過氣過時,但係永遠有啲難搞嘅獨市位,例如話荃景圍去大窩口、葵涌,荔景去沙咀道等等,話多客又唔係,但話cut又唔係,總之就係難搞

2 其實唔怕講埋,我早料及成份建議最有可能俾人鬧嘅一點,就係30X改行沙咀道,因為呢個改動的確有一定影響。所以連日嚟我用eta睇咗唔少次嗰度嘅路況,模擬新30X嘅車程,東行就用龍運E31睇,西行就用九巴243M睇,以比較同時段現時30X嘅車程;而睇嘅時段亦包括平日非繁(約下晝2點)、平日下繁(約下晝六點幾)、週末4點(今日),結果始終一樣:新走線新增車程離唔開1-3分鐘呢個range。唯一冇/未睇到嘅係你所講嘅早繁。如果你話繁時車程特別慢嘅,咁我會建議當局考慮加開繁時特車,玩大涌道來回上落,以爭取居民支持

3 如果黃埔班人肯接受往返QE巴士服務cut至一個鐘一班嘅,咁當然皆大歡喜啦;但另一方面,見今年九巴諗住將6F加經深旺道,就知道起碼截至呢刻,佢都冇放棄6F嘅意欲

最後講多樣嘢俾你知:查實我宜家出緊呢份建議嘅追加篇,預料會涉及234P、230X等繁時特線,希望可以喺呢份建議嘅基礎下,進一步優化荃灣至西九巴士網絡。如果閣下(以及其他版友)都關心荃灣巴士服務嘅,不妨多多留意喔

洗手、洗手、洗手!
Ricky403 發表於 2018-7-29 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
唔贊成234X回程咁樣行,沙咀道天橋西行可以駁入工廠區,極易受工廠區倒塞影響
同埋你預嘅休息時間同車數都唔夠
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-29 15:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-7-29 13:54
唔贊成234X回程咁樣行,沙咀道天橋西行可以駁入工廠區,極易受工廠區倒塞影響
同埋你預嘅休息時間同車數都 ...

1 由祈德尊新邨上荃威得兩條路,一係左轉沙咀道上橋,二係行曬成條大涌道,再喺愉景新城側邊上荃景圍

齋睇路程嚟講,一定係前者較快;但如果你話嗰段沙咀道塞車問題真係好嚴重嘅,我唔介意將後者set為新234X嘅替代路線

2 預計行車時間就喺#1度喇,你覺得應該俾幾多分鐘休息先夠?
洗手、洗手、洗手!
ATENU135 發表於 2018-7-29 19:18 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-28 23:59
1 衰啲講佢,30嘅話,除咗陰乾之外,我諗唔到仲有咩可以做。呢類老牌流水線,雖然過氣過時,但係永遠有啲 ...

利申:荃灣人,成日搭930X,930X上到車就快,但沙咀道燈多同戴麟趾塞車嚴重,所以930X搬前一個街口(43b後面)就一定有改善,所以30X增加車程一定唔止1-3分鐘