hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組38A、240X、86
開啟左側

建議重組38A、240X、86

THomas20010808 發表於 2018-8-13 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2018-8-9 14:38
看來有不少師兄都想過38B+240X變全日去KO條38A
而238X師兄提出的問題在建議之初就已經有所考慮:
海濱 ...

240x乙明村有客 同埋青沙去沙市一定慢過大圍出 寧願非繁迫人????車 繁時38b開多幾班
99MAN 發表於 2018-8-14 10:31 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-8-10 00:09
如果搭 240X 出去轉城隧車有優惠,咁我做乜要 240X 入嚟而唔整 48X 拆線?(例如 48P 全日,48X 改去海濱 ...

1. 邊個話合併後做唔得美孚荔枝角?我話得,最多咪又行多7分鐘
2. 行河西,不過要加站:
往黃泥頭:
青沙隧道
美桃樓
銅鑼灣村
希爾頓中心
跟86行

往海濱花園:
帝都酒店
美林邨
積輝街
美桃樓
青沙隧道
跟240X行

(詳細走線可以執執,例如將經美孚班次特班化,只於上下繁抽2-4班車行,又或者往海濱花園方向不停美林邨至美桃樓分站)

3.擺黃泥頭,唔經濱景,請善用青沙轉乘轉往249X,由249X不入沙中及大幅延長至利安邨取代,同時249X加
密班次至15-20分鐘一班
238X 發表於 2018-8-15 00:35 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2018-8-13 10:48
你啱。對於海濱花園來說,直接拉上城隧點都好過特登兜出去青沙。
但估計不會郁48X,因為麗城、荃景圍等客 ...

我都講過係 48P 全日,which means 麗城嗰邊唔會無咗車入沙田

最多咪西行改改線同加兩個分段去 appease 班麗城客

麗城去可風叫 36 拉兩班入去囉
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2018-8-15 00:36 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-8-14 10:31
1. 邊個話合併後做唔得美孚荔枝角?我話得,最多咪又行多7分鐘
2. 行河西,不過要加站:
往黃泥頭:

基本上你講嗰啲嘢有一半以上我係無提過

或者再直接啲,你呢堆嘢對我而言係語無倫次,你係咪回緊第二個人?
99MAN 發表於 2018-8-15 08:10 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-8-15 00:36
基本上你講嗰啲嘢有一半以上我係無提過

或者再直接啲,你呢堆嘢對我而言係語無倫次,你係咪回緊第二個人 ...

我一向都答緊你問題,係你自己唔明

1.根本唔存在唔做得長沙灣美孚嘅問題,合併之後來回開架特班經荔長有幾難?

2.一條線的確做唔嚟,所以去河東嘅唔該青沙轉249X,248X(合併之後嘅名)行河西,但往沙田方向要加經美桃樓至帝都酒店,之後跟86行,明?

3.249X拉入利安邨咪順手做到石門客囉,仲做埋馬鞍山添,最多加密至15-20分鐘一班,方便乘客轉乘

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
238X 發表於 2018-8-15 11:33 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-8-15 08:10
我一向都答緊你問題,係你自己唔明

1.根本唔存在唔做得長沙灣美孚嘅問題,合併之後來回開架特班經荔長有幾 ...

1. 車從何來?
2. 東行太兜,同埋我都講過迫人轉車係唔 work
3. 去完沙市 (或者去完沙角) 入馬鞍山咁世界級?你想食埋 85K、86K 客? 咁搞法 249X 隨時一大半車程喺沙田

結論:重作
99MAN 發表於 2018-8-15 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2018-8-15 11:33
1. 車從何來?
2. 東行太兜,同埋我都講過迫人轉車係唔 work
3. 去完沙市 (或者去完沙角) 入馬鞍山咁世界 ...

1.取消38A,特車來回共5班,早繁3下繁2,248X加雙向分段4.7取代(248X乃全日路線,由38A,80M,82B取消攞車)
2.兜個段路純粹驚唔夠客,可以叫老九做調查,啲客唔like嘅河西就用番38B路線,另外唔比轉車嘅話要轉車站做乜?加上青沙轉車站人流低,更加應該逼佢地用青沙轉乘

3.入完河東仲入沙市?唔好玩啦,你話唔work嘅咪縮入石門/濱景囉

結論:反駁無效

SE7378 發表於 2018-8-15 15:11 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-8-15 11:47
1.取消38A,特車來回共5班,早繁3下繁2,248X加雙向分段4.7取代(248X乃全日路線,由38A,80M,82B取消攞車)
2.兜 ...

其他不贅,但當年九巴想以開辦 280X 換取消 80M 都遭到區議會反對,
閣下還打算在穗禾火炭零補償的情况下取消 80M 抽車?
還有,馬鞍山<>青衣 真是值得做全日服務?
馬鞍山客要用回以前 86C 河東行法入青衣?青衣南無故被拖下水,沒車去沙市?

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
99MAN 發表於 2018-8-15 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2018-8-15 15:11
其他不贅,但當年九巴想以開辦 280X 換取消 80M 都遭到區議會反對,
閣下還打算在穗禾火炭零補償的情况下 ...
當年九巴想以開辦 280X 換取消 80M 都遭到區議會反對,
閣下還打算在穗禾火炭零補償的情况下取消 80M 抽車?

81K沙市轉車,基本上十八區都到
馬鞍山<>青衣 真是值得做全日服務?

去新港城同青衣城已經大把需求,同時可以做埋大圍<>馬鞍山短途客
馬鞍山客要用回以前 86C 河東行法入青衣?

青衣南無故被拖下水,沒車去沙市?

無任歡迎青沙轉248X或280X

Ricky403 發表於 2018-8-15 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-8-15 17:11
81K沙市轉車,基本上十八區都到

去新港城同青衣城已經大把需求,同時可以做埋大圍馬鞍山短途客

先唔講你回人嘅第二三四點
淨係減80M班但冇加番81K班,穗禾已經大條道理反對建議