hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 淺談運輸署對觀塘道車流的限制
開啟左側

[其他] 淺談運輸署對觀塘道車流的限制

樓主| 10598C 發表於 2018-8-13 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-13 19:17
如果有車去觀塘,一定會搶走一批轉鐵客,但觀塘地鐵站所有通道都迫爆。

無錯係本末倒置,但假設一日有一 ...

其實落地鐵有更頻密嘅213M,亦都有89A、214落地鐵站,如果好似上面咁講,淨係到物華街一帶,加上巴士做之餘唔係太密嘅話,其實唔會增加觀塘站人流

再者,其實呢到一直講緊觀塘道路面車流._.
落地鐵其實邊個站都會增加觀塘線壓力,都係咁多人
053h4 發表於 2018-8-13 19:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
li1872903 發表於 2018-8-13 19:44 | 顯示全部樓層
安達安泰行去寶達順天咁近,冇觀塘車都好合理
gu9434@24 發表於 2018-8-13 19:49 | 顯示全部樓層

齋講觀塘道車流未必合適..

因為現在問題係整個東九交通流量超負荷
路面車輛既增加 令到東九變成一條車流鏈
其中一點受阻塞就全線齊齊塞

巴士理應係解決塞車問題既良方..
但只係政府遲遲唔肯搞通路收費
巴士塞 港鐵逼之下
令到更多車進出東九

就算山上乘客願意分流經新清走 一樣都會塞車  避無可避
nickk 發表於 2018-8-13 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-13 17:25
如果安達對應係沙田河東, 咁觀塘市中心就應係沙田新城沙廣一帶

理論上咁講, 沙田河東都可以直出市區, 但由 ...

其實運輸署已經將安泰安達購買日用品同消遣用89A小巴從觀塘轉移到淘大同德福,現在淘大商場人流比雙安入伙前多好多,亦吸引唔少新餐廳進駐。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-13 20:30 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-13 19:07
其實即使安達臣入夥,都唔見得26M、95M多左人搭(至少後者唔覺得安達多人搭佢)

唔係話唔比線入觀塘道,問 ...

咁套用返你一開始既導論
而家安秀道冇直達線去觀塘
唔代表而家冇需求去觀塘
要落觀塘自然用其他方法落去

安泰最近行落四順
之前重組出條26A唔係無原因
安達附近可以寶達/秀茂坪
95M純粹舉例
行遠少少仲有紅小搭落觀塘

所以我上面特別有講
除非有人夠力成功爭取到
否則安達要有車落觀塘應該要等石礦車
安泰就應該冇望

本身安秀道有車落觀塘係合理既
唔好彩既只係觀塘山本身就有大量交通工具落觀塘

而家安秀道冇車係唔係本末倒置真係觀點與角度
某程度上善用附近區既公交資源都係一種方法
有時D方法係要幾管齊下既

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hihiman 發表於 2018-8-13 20:35 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-13 20:30
咁套用返你一開始既導論
而家安秀道冇直達線去觀塘
唔代表而家冇需求去觀塘

之前重組出條26A唔係無原因<<符議員BAN 左
佢地要同站等2 線, 但2線巴士一齊到

高官/ 黃遠輝: 將就一下啦, 有屋俾你們住已經好好了
                     你們又唔可以做多陣野就FULL PAY 買樓
KV8948 發表於 2018-8-13 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

去新界東/西如果唔趕時間主流都係官塘轉車,尤其繁時,落彩虹轉車預左企硬。

如果想減低官塘負荷,運吉應該同九記夾開正式中途載班次例如九灣/德福/彩虹特車吸引人去彩虹轉車,好似朝早73X 74X廣福特車。

大家知時間既大概時間去站頭一兩站都可以打爆一架車。

如果九記改師傅表將啲下段新界呢邊廠出/私九龍對站既車直接做中途起載而唔使去官塘/藍田拍卡更加可以減少少官塘市中心既車流。

transbus 發表於 2018-8-13 20:50 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2018-8-13 19:58
其實運輸署已經將安泰安達購買日用品同消遣用89A小巴從觀塘轉移到淘大同德福,現在淘大商場人流比雙安入 ...

啟晴德朗都有5M密密送

實際可能應該改叫起動九龍灣
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Jacob 發表於 2018-8-13 21:05 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-8-13 18:01
咁樣兜遠左唔少喎...而且會唔會導致成業街、偉發街更加塞車?

當然開源道倒塞問題的確要解決 ...

成業街一定唔得,兩邊都泊曬車/等出入車場,平時已經塞緊,踢堆線入去真係不敢想像。