hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2018-2019 過海隧道路線重組(第一階段)
開啟左側

2018-2019 過海隧道路線重組(第一階段)

樓主| ky927 發表於 2018-8-28 21:03 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-8-28 19:37
唔怕老實講,934拆分支/做大934a其實影響930x唔少
而且934兩繁客量好高,糸非繁載客,可塑性同948比唔差 ...

1) 936做東北葵,一來同935有互補作用;二來東北葵屋邨分散,由九巴做個轉乘網相對會好好多;

2)麗城區住宅相對集中,要依賴轉乘嘅機會相比936細,因此由城巴營運,亦不會有太大轉乘損失;

3)講上下繁服務,948客量還較934多;但城巴換入934,則同930系增加互補作用
kmb71k 發表於 2018-8-28 23:45 | 顯示全部樓層
利益問題
我相信巴士公司係唔會願意將半條聯營線讓俾對方
運輸署亦唔會批准
以上回應,是否可行?是否合適?
心繫香港 發表於 2018-8-29 15:10 | 顯示全部樓層
671 九巴獨營未必係好事,依家基本上非繁坐爆窗口位過海,兩繁頂閘過海,開緊30亦不足以疏導乘客 (亦有唔少乘客上唔到671而地鐵轉上轉),所以應該考慮兩繁加至15/20

690/690P 改新巴做就問題不大,但692P改新巴做...... 除非精簡走線,否則再改都係等取消啦
 樓主| ky927 發表於 2018-8-29 18:06 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-8-29 15:10
671 九巴獨營未必係好事,依家基本上非繁坐爆窗口位過海,兩繁頂閘過海,開緊30亦不足以疏導乘客 (亦有唔少 ...

坐唔坐爆同獨唔獨營無咩關系. 反而我覺得獨營左可以刺激巴士公司積極D研究/改善服務.

假設地區想開特快唔停東區0既671P, 聯營時間九巴時段開0755, 但返工人潮係0800-0830, 聯營就變左城巴時段無動力開P仔; 相反, 獨營左就無時段限制, 除左開支線易D, 巴士公司都會就一就時間, 可能早D時段班次調返鬆D, 谷返班次做最旺0既時段.

692P我嘅立場係宜家都未取消,所以我都唔係呢個階段特別取消,先轉獨營,到將軍澳改善嘅階段再作安排
心繫香港 發表於 2018-8-29 18:19 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-8-29 18:06
坐唔坐爆同獨唔獨營無咩關系. 反而我覺得獨營左可以刺激巴士公司積極D研究/改善服務.

假設地區想開特快唔 ...

啱ge,692P畀新巴做可能仲有希望(可能會似798B咁改善)但反而671畀九巴做,我唔抱太大期望 (班次&車速)
214P_world 發表於 2018-8-30 01:53 | 顯示全部樓層

其實692p總站放坑口北真係好嘥,
如果放坑口站都好d啊,
做總站就係為咗方便乘客上落

所以可以考慮先改走線再換公司
心繫香港 發表於 2018-8-30 14:20 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2018-8-30 01:53
其實692p總站放坑口北真係好嘥,
如果放坑口站都好d啊,
做總站就係為咗方便乘客上落

其實692P放尚德仲好,坑口站依家已經好塞。
除非肯將298E拉出坑口北開,經煜明苑(近田下灣村)、銀澳路、坑口站、重華路、煜明苑(近銀澳路)啦。
384047x 發表於 2018-8-30 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-8-28 21:03
1) 936做東北葵,一來同935有互補作用;二來東北葵屋邨分散,由九巴做個轉乘網相對會好好多;

2)麗城區 ...

城巴多左一條線,九巴多左半條,總之咁樣唔係等價交換!
糸都要交換,就只有930換934呢個choice ,明顯城巴唔會做
至於936,我唔記得仲有條935,sorry!
384047x 發表於 2018-8-30 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

我反而覺得獨營糸減少私牌、更改服務會更方便
如106糸比新巴,行車時間可加長,減少私牌
又例如606,比九巴做可能即刻拆線,唔洗傾咁耐,948又可以拉長服務時間
 樓主| ky927 發表於 2018-8-30 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-8-30 16:49
城巴多左一條線,九巴多左半條,總之咁樣唔係等價交換!
糸都要交換,就只有930換934呢個choice ,明顯城 ...

咪講左個一組嘅交換係

934/A+690 (1.5條)<> 904/905/914 1.5條

雖然講車費934偏高,但係宜家934係除左平日上繁好數啲,下繁都麻麻,仲要做大兩味去補假日;而另一組合係948淨低半條都俾埋九巴;實際大家交手唔係差咁遠;況且948整體好數過934。

930同934掉轉經營根本同對客對公司都無改善,掉黎仲乜。

因為930/934 長遠要合併先至會有效益