hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議234X線增加車輛,全日分拆為34X及234P兩線,34M減班 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議234X線增加車輛,全日分拆為34X及234P兩線,34M減班

樓主| Ricky403 發表於 2018-10-15 13:12 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-10-15 10:28
其實講黎講去都係資源平唔均搞到而家呢個亂局出現。如果比我建議呢,而家就索性玩大佢。
大型轉車站方案。 ...

你舉嘅係一個絕對理想情況
如果荃灣路有位整轉車站 (荃灣路九龍東線停唔到葵涌交匯處),30X 2012上西廊其實就係向呢方面踏步
西約可以234X換934,轉車提供回贈
海濱238X只做深水埗區
再拎32換象石荃灣東九龍東取代油荃
咁就係其中一種你想要嘅路線網但計過下數,就算加埋40縮番去西站減番2部車,非繁忙都只係夠四條各開10或12,未至於48X咁密,比起2-8分鐘密車接駁線轉3分鐘紅線,深水埗明顯唔夠爭,油尖旺、九龍東、過海有多啲公路跑下先好啲

不過現實環境明顯唔得
姑勿論呢幾條路線九巴會願意投放幾架車做咩班次,淨係地區意見都夠玩死
大部分人都覺得巴士應該係點對點直達嘅角色,情願疏少少都要一程過 - 佢地會覺得,如果去邊都要轉車,搭接駁線出市中心轉鐵唔好?
甚至極端少少,區會可能會覺得咁樣重組,即係將咁多區資源綁埋一齊,不利佢地拗野 - 呢個亦係我而家冇提議30X、234X二拆三原因之一

呢個環境底下,如果本身條線班次唔算疏 - 例如234X本身出10輛車開15,就可以大致跟68X全日分拆,去深水埗油尖旺繼續有車,但各自班次會減少
如果班次比較疏 - 例如30X本身出6-8輛車開20/25,就只可以兩繁正線減班,改開特快線了
當然只睇海濱238X,出區路線最直接,條件比較好,競爭比較少,或者只需按上座率兩繁抽少量班次加開238P

.
gu9434@24 發表於 2018-10-15 22:08 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-10-14 14:15
咁之前都提過104改道,相信處方同巴士公司都知道個路口都開始飽和
104無法改道,都仲有其他辦法分流個路口 ...

[離題]但改104 確實令洗衣街跟太子站一帶變真空
個人建議分拆104a 弼街為終站/跟RPP走線返白田[/離題]

就咁睇燈號設計已經知有個幾大既問題
就係亞旨老街西行大部份車都直行
只有巴士加少部份車需要右轉..
就得左轉亞旨老街 結果令亞旨老街更易塞車

我自己有兩個方案
1.移除亞旨老街近銀行中心既行人過路處
令彌敦道北行燈號可以同步 增加左轉時間
替代方案:行人可使用近砵蘭街的過路處
並修改相關燈位時間
只限右轉燈亮起時 方可右轉
類似柯士甸道跟漆咸道路口