hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵過海線改革2.0
開啟左側

荃葵過海線改革2.0

天空之神 發表於 2020-6-30 07:24 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-6-29 22:51
首先,934 如果非繁忙時間客量真係咁好,運吉點解唔俾全日?個客量係點大家有目共睹,只係有部份班次叫做 ...

唔比全日因為 934 泊街

勵德全盛時期有 11A 23A 23B 26 81 81A
而家得返一半路線 26 81 81A

唔係比唔比,因為對家用唔盡就要放返出黎
亦都方便勵德既居民去西隧口,或者係荃灣

930X 1100 都係太遲
逆通勤活動或者日中去荃灣根本就有需要
如果唔係紅小直頭有特車做返新界
.
ATENU364TC196 發表於 2020-6-30 08:24 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-30 07:24
唔比全日因為 934 泊街

勵德全盛時期有 11A 23A 23B 26 81 81A

之前九巴諗住再幫934加時,甚至拉去灣北,運吉通通都ban哂喎

勵德要過海車咪拉930X,唔好拉934,起碼唔會製造怡和街額外擠塞問題
Ricky403 發表於 2020-6-30 09:33 | 顯示全部樓層
934客量絕對唔差,九至十點出港島仲開緊12分班,930X已經開得20分班畀人食飯
反而下繁返荃灣因為灣北塞車,街站泊唔到車,到站時間唔固定,客量有少許見頂
灣仔開四點頭車都算ok,係灣景開尾車可以延遲到三點

要做逆通勤開東區分支934X,或者招標線開兩繁雙向比較划算
至於中午入荃灣就算啦,每星期六開兩班都冇乜人用,港島應該都淨係識930X
.
Ricky403 發表於 2020-6-30 09:58 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-6-30 03:08
首先,篇文係差唔多兩年前出,只係比樓上#47推咗返上黎

934拉上去勵德邨,對家肯讓個位出黎先有得講

個人覺得936返荃葵遲下應該會至少停埋興華街同光輝圍
之前諗過上繁石圍角開要兜到去石籬,安蔭開又去哂葵涌道,值得再做好啲分工
936A石圍角開 (三班) 改936X葵涌道直出,梨木樹開繼續936A,加停甘泉街同碧海藍天
936加三班特班由安蔭開跟原線出
935安蔭特班減三班
咁就想快想坐都照顧到,好過而家咁交叉走線焗兜
.
天空之神 發表於 2020-6-30 10:14 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-6-30 08:24
之前九巴諗住再幫934加時,甚至拉去灣北,運吉通通都ban哂喎

勵德要過海車咪拉930X,唔好拉934,起碼唔 ...

總之街站就一定加唔到時
灣北條坑仲要比 25A 食埋無望

.
 樓主| GW4866 發表於 2020-7-1 02:56 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-6-30 09:58
個人覺得936返荃葵遲下應該會至少停埋興華街同光輝圍
之前諗過上繁石圍角開要兜到去石籬,安蔭開又去哂 ...

安蔭936慢過935喎,仲有石蔭東變相減班

其實以宜家情況下,早繁應該:
石圍角留兩班936X,運動場後經葵涌道直出(跟935埋站)
936A全數改為梨木樹開,不經石蔭路直駛和宜合道至大隴街
935就無咩好搞,最多話減兩班石籬班次去936A

至於碧海藍天,早繁做埋都得既,還掂行完西廊要兜路都要時間,不過連翔道會唔會好塞係一個問題
打開門,行出去,去遠啲!
GZ9464 發表於 2020-7-2 18:42 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-7-1 02:56
安蔭936慢過935喎,仲有石蔭東變相減班

其實以宜家情況下,早繁應該:

依家朝早行上路去西隧真係塞到就黎倒曬石籬前啲客走
蝴蝶谷塞5-10分,四小龍燈陣,連翔又塞,西隧上環又塞
實測過我坐936返工係會慢過同事係良田坐960

反建議
936頭班改到0900先開,早繁由935/935P/936X瓜分

935 石籬>安蔭>石蔭>葵涌道>三幹
0732 0740 0748 0756 0804 0812 0828 0844 0900

935P 石籬>和宜合道>葵涌道>三幹
0730 0750 0810

936X 石圍角>梨木樹總站>葵涌道>美孚>四小龍
0710 0730 0745 0800 0820 0840

好處係現時所有乘客都會快咗 (蝴蝶谷基本上朝朝塞),
班次同現時一樣維持18班,可以做埋和宜合道
不過業成街,華員邨,甘泉街會冇咗車,但係本身客都唔多
石英徑可以行去雍雅軒上車

Anonymous 發表於 2020-7-2 21:57 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2020-7-2 18:42
蝴蝶谷塞5-10分,四小龍燈陣,連翔又塞,西隧上環又塞 ...

936嘅問題係齋做梨木樹再做埋象石都唔夠客,要兜安石蔭+石梨+青公先夠客。行葵涌道有930同港鐵搶客,加經美孚應該可行,但唔肯定夠唔夠客。
GZ9464 發表於 2020-7-3 01:17 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-2 21:57
936嘅問題係齋做梨木樹再做埋象石都唔夠客,要兜安石蔭+石梨+青公先夠客。行葵涌道有930同港鐵搶客,加經 ...

手文之誤, 本身係想打936X石圍角起步, 兜埋入梨木樹總站

睇好美孚, 四小龍堆中產其實好多人肯比12蚊特快過海
既然依家936碧海藍天係儲到客, 不過蝴蝶谷太唔穩定又倒米
咁不如半賣半送條特快比象石+梨木樹, 又可以繼續比九巴打劫聯營905/P + 914/X
又可以比北葵多幾班935特快過海, 除咗青山上路兩個站之外全部都係贏家

btw如果行我呢個plan, 葵涌道客就算唔坐鐵,930, 都係會上935/935P而唔係936X
所以936X可以上曬兩條橋, 和宜合道運動場直飛荔景先停站, 加強特快效果
同埋九巴有月票, 葵芳邨客隨時會肯行過黎上, 畢竟934 935 936本身都好多月票客
 樓主| GW4866 發表於 2020-7-3 06:51 | 顯示全部樓層

GZ9464 發表於 2020-7-2 18:42
蝴蝶谷塞5-10分,四小龍燈陣,連翔又塞,西隧上環又塞 ...

近呢一年平日既蝴蝶谷唔知因咩事塞多咗
連翔道同出西隧又係平日早上例塞

反建議
936頭班改到0900先開,早繁由935/935P/936X瓜分

935 石籬>安蔭>石蔭>葵涌道>三幹
0736 0744 0752 0800 0808 0816 0830 0845 0900

935P 石籬>和宜合道>葵涌道>三幹
0730 0750 0810

936X 梨木樹>葵涌道>美孚 (唔熟朝早塞唔塞,唔塞可以停埋) > 四小龍
0710 0730 0745 0800 0820 0840

935/P
安蔭諗住點擺站?
改咗做中途站難同235M夾
跟936停外坑肯定排到出馬路都似,兼且同31打交

936X
本身有兩班936A係石圍角開出既,再加上原先頭兩班936
應該至少要比返三班拉上石圍角開,建議0710/0800/0840
美孚方面朝早應該係多巴士塞落橋
葵涌道後先上一上青葵公路再落一落深旺道停AEON後即刻轉返上公路應該最快

好處係現時所有乘客都會快咗 (蝴蝶谷基本上朝朝塞),
班次同現時一樣維持18班,可以做埋和宜合道
不過業成街,華員邨,甘泉街會冇咗車,但係本身客都唔多
石英徑可以行去雍雅軒上車

18班果到其實0900重疊咗係要多開一班變19,cut返935果到就無多無少

嘉翠園 華員邨反而係繁時有需要,飛走都肯定有阻力
另外一邨果邊又係無咗站(石俊樓),山頂果堆搭完lift落黎仲要行遠d去總站先有車搭
和宜合道一樣可以用返936A食,所以我留返條A做哂呢幾個盲位
打開門,行出去,去遠啲!