hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 明日大嶼的鐵路走廊
開啟左側

明日大嶼的鐵路走廊

053h4 發表於 2018-10-13 05:55 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-10-13 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-10-13 05:55
基數大, 舊年萬二,十年十二萬,過去重有投資移民同大學生。大巴新聞香港甲級寫字樓內地公司租左起總部, ...

咁問題咪係一國兩制制度唔同囉
呢個唔同,有好有唔好,可以討論,但香港想要北京咁嘅驅逐低端人口排外能力,都係慳番啖氣好過
上海情況唔好得幾多咋,一樣大把外地人搬入去,個程度係上海人索性唔出閒街宅喺屋企叫外賣。幾環內唔俾買樓?咪住嘉定、松江、浦東再搭車入城囉。大把老一輩唔多鍾意成個城都冇咩人主動講主動學上海話或者吳語系,新一輩就講普通話多過上海話

政策方面兩個國際級城市可以互相借鏡嘅
當然「北京共識」下,香港同上海咪又係被人壓多
想情況舒緩少少,起碼等多幾個國家「一帶一路」大建設先啦
053h4 發表於 2018-10-13 20:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
paul2357paul 發表於 2018-10-14 15:31 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-12 09:50
......好似高鐵咁,呃人支持唔貴過而東鐵,大陸租貴5000蚊港幣折成人仔四千起碼租到20幾平方,加埋每日一百蚊車費對本身大陸租開班香港人唔係計唔掂條數。話晒市區套房而家正常小小有70-80尺都上到七千。
而家好似驚人真係頂唔順住套房搬去深圳一開價就80,重要等你唔好諗著深圳市區,福田夜晚無車到ga。
當出於紓緩東鐵擠迫考慮,而家政府又做左咩出離?做出離好似趕客咁。東鐵繼續比市區到邊境的需求迫爆,居民罰企。......

你所指既福田夜晚無車到係乜野意思?
最快果批跨市野大跨區野可能係,
但其實較慢果D常規野通常都仲可以頂到深夜前。
未仔細研究清楚具體交通網絡細節的確唔可以隨便亂講。

同埋東鐵D過境段有乜可能真係旺到任何時間都逼爆?
paul2357paul 發表於 2018-10-14 15:50 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-10-12 20:12
得罪講句,趁而家大灣區樓仲未升,搬去大灣區住攞大灣區戶籍咪唔駛煩香港官商勾結囉,去順德可以日日嘆小 ...

但大灣區既公共交通網絡詳情冇詳細研究清楚的確唔可以隨便挑戰搬去定居,
因為有唔少地區公共交通組合可以垃圾得好緊要,可以仲難頂過香港好多倍。

等鐵路規劃好就得既心態又未必得,
例如深圳市規劃地鐵線就聲稱有廿幾條,
但落實起到既都仲係有排等,
等得太耐又怕追唔上時代巨輪。
本著主持揸私家車出入既心態又唔健康,因為正是做緊最唔環保果批。
香港黃毛小子 發表於 2018-10-15 18:38 | 顯示全部樓層
又係喥亂咁劃線起埋哂啲大白象,錢多都唔係咁洗。

齋做「屯門-東大嶼/西區」邊夠客撐起一條重鐵?「屯門-東大嶼」一段根本斬得。

發展內河碼頭固然會加重屯門交通負荷,

但正路應該係興建一條可以連接市區大部分地方嘅「屯門綫」,唔係可達度狹窄嘅廢鐵。

至於大西北與東大嶼嘅聯繫,應該另起新綫解決,最好可以做埋新界北客源。
香港黃毛小子 發表於 2018-10-15 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-10-10 15:20
如果是按這個線位建北大嶼連接鐵路的話,那屯荃基本上永遠都沒可能建起來了? ...

屯荃廢鐵完全冇必要起,

青公沿岸人口連五萬都冇,仲少過南區,而且發展潛力極低,憑咩要政府起條成千億嘅鐵路服侍佢地?

真正要服務屯門新市鎮嘅話,應該飛哂青公沿途各站,屯門一嘢爆飛衝出荃灣,然後落市區。

否則站站停唔夠快,點同巴士競爭?

20160424 發表於 2018-10-15 19:56 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-10-15 18:38
又係喥亂咁劃線起埋哂啲大白象,錢多都唔係咁洗。

齋做「屯門-東大嶼/西區」邊夠客撐起一條重鐵?「屯門- ...

東涌新市鎮都撐得住一條重鐵直出香港,屯門多四十萬人又點會唔得?
香港黃毛小子 發表於 2018-10-15 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2018-10-15 19:56
東涌新市鎮都撐得住一條重鐵直出香港,屯門多四十萬人又點會唔得?

東涌綫大嶼山一段繁時只開8分鐘一班車,仲未排除迪士尼轉綫客源。

仲有,東涌綫可以連接大半個市區,即使東涌人口唔多都係東涌主要對外交通。

當然,事實係單靠東涌,甚至整個大嶼山都唔可能撐得起一條重鐵。

東涌綫客源集中喺「青衣-香港」一段,當中包括大西北/荃葵青/西九龍過海客源。

呢三個地區夾埋已經過百五萬,

而政府所劃嘅鐵路,路線可達度低一截,唔可能成為屯門主要對外交通。

而規劃中嘅人工島(商業用地)重要性仲要比中區低。

仲有唔好忘記屯門唔似東涌人口密集,好多地方都需要輕鐵駁腳,競爭力必然低一截(同巴士競爭)。

你咁樣擺黎比較完全係唔合理。
qunow 發表於 2018-10-15 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-10-15 18:47
屯荃廢鐵完全冇必要起,

青公沿岸人口連五萬都冇,仲少過南區,而且發展潛力極低,憑咩要政府起條成千億 ...

屯荃冇人話做青公沿線