hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) B-KPB 成為國泰首架退役的 777-300ER
開啟左側

B-KPB 成為國泰首架退役的 777-300ER

rickywk 發表於 2018-12-18 23:22 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2018-12-18 17:37
CX吾需要一物二用, 佢有大量long haul機可以客串regional,
所以如果要有一堆regional專機既話, 必需要超 ...

所謂long haul config,有部份係A33K/A33E,呢兩隻config加埋A33P其實一隻787-10 SQ config已經完全取代晒
Ming@5119 發表於 2018-12-18 23:54 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-12-18 23:22
所謂long haul config,有部份係A33K/A33E,呢兩隻config加埋A33P其實一隻787-10 SQ config已經完全取代 ...

現階段真係睇唔到有咩理由CX要買一款全新嘅機型去取代用得咁smooth嘅A330... 一買新機型 又係製造災難嘅時候
受苦嘅只係班crew...
AVD1 發表於 2018-12-19 15:52 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-12-18 23:22
所謂long haul config,有部份係A33K/A33E,呢兩隻config加埋A33P其實一隻787-10 SQ config已經完全取代 ...

佢所講嘅 long haul 機係包括埋 77W + 350。

而家 CX 嘅 Regional 機隊,唔計個三架 772 就係得返 773 + 33P,
實情 772 個載客量係同 33P 多些少,但係又唔差得多,
但係 CX 都照將個五架 772 換五架比佢大成個 level 嘅 773 返黎,
某程度上係睇得出國泰個 plan 應該係想自己做大嘅 regional port,
反之比較二線些少嘅就應該轉比 KA 食。

787-10 雖然係一架好機,但係一來個價又唔係平過人,
二來我覺得 CX 係有些少覺得架機仲係唔夠大。
而家 SQ 個 787-10 個 config 係 337 人,對比佢而家架 regional 773 係講緊 438 人,差成 100 個,
就算用返 3-3-3 排,773 都可以做到載接近 400 個客。

如果買 787-10 返黎,佢不如索性繼續用 33P,最少唔需要無啦啦 train 個班人同埋再整多個新機型起自己機隊入面。

以 CX 呢個 case 入面其實就反映到市場上係冇左大型 regional 機種呢個選擇(即係 773 嘅後績*),
只不過近年 LCC 興起,好多公司都寧願 down size 開多幾班去代替一班過搵大機飛,搞到大型 regional 呢樣野好似變得可有可無咁。
近年係好似聽過 A 公司有 plan 搞 359 regional 出黎同 787-10 競爭。其實如果佢搞架 350-1000 regional CX 又未必真係零興趣

* 77W 其實起我眼中係一個全新機型,係拎左 773 個 size 做 long haul。773 始終都係主打做 regional,反之 787-10 其實就做左 773 某部份嘅位置,只係載客量始終都係不及 773。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FS7418 發表於 2018-12-19 20:01 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-12-19 15:52
佢所講嘅 long haul 機係包括埋 77W + 350。

而家 CX 嘅 Regional 機隊,唔計個三架 772 就係得返 773 +  ...

聽聞因航會係嚟緊5/6年內phase out所有A330
話就話大部份port可以用77W飛
但始終有啲port因為客量/機場基建問題用唔到咁大部機 (e.g. CMB, MLE)
甚至大如NRT, KIX呢啲port都唔係班班用777嘅時候
因航會入新款客機去取代A330係因航機隊位置都唔奇

我反而覺得77W會係773嘅後繼機型
因航大趨勢係用A350取代77W飛長途
而77W長途剩餘位置又會俾777-9取代
只係到時因航會係換晒77W嘅J product做新regional J
定係好似依家咁用33E同33K當33P咁用算
6119 發表於 2018-12-19 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
FS7418 發表於 2018-12-19 20:01
但始終有啲port因為客量/機場基 ...

359唔係行BKK,KIX,NRT啲線?
FS7418 發表於 2018-12-19 22:04 | 顯示全部樓層
6119 發表於 2018-12-19 21:56
359唔係行BKK,KIX,NRT啲線?

其實呢三個port Airbus同Boeing都會派
359同35K就KIX同BKK都幾常見,NRT反而無咁密
cruisesnet 發表於 2018-12-20 09:40 | 顯示全部樓層

FS7418 發表於 2018-12-19 20:01
但始終有啲port因為客量/機場基 ...

一早講左部分77W會轉飛regional

5/6年內phase out所有A330<-不太可能吧, 而家仲係全球頭幾大330機隊
FS7418 發表於 2018-12-20 17:30 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-12-20 09:40
一早講左部分77W會轉飛regional

5/6年內phase out所有A330

因航自己要phase out晒A330唔太難租嘅機到時約滿就要還機
然後將舊嘅A330過俾因龍換走佢哋啲更舊嘅A330或者加capacity
HR1377 發表於 2018-12-21 10:16 | 顯示全部樓層
FS7418 發表於 2018-12-20 17:30
因航自己要phase out晒A330唔太難租嘅機到時約滿就要還機
然後將舊嘅A330過俾因龍換走佢哋啲更舊嘅A330或 ...

其實港龍仲有租賃或更舊的A333,不過將租賃機還俾租賃公司似乎優先

最近因航將一部A333過擋去因龍(LBK)
DIH 發表於 2018-12-21 12:05 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-12-19 15:52

而家 CX 嘅 Regional 機隊,唔計個三架 772 就係得返 773 +  ...

我諗而家大勢都係long-haul機用舊之後做regional,製造商唔使度身訂造新機之餘,航空公司可以頻密更換長途機同人競爭同時用盡舊機的cycle。