hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 九月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 九月號

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-18 22:59 | 顯示全部樓層

近年JR東海將部品販賣轉去網上平台賣,嗰日只係show實物,唔可以即場買(其實我覺得本身定價太貴,例如方向幕,不過駕駛員用過既鐘錶就值得買既,最近新聞先講185人爭一隻)

好多都喺700系拆出黎

各款工程車(高空作業車)

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-18 23:11 | 顯示全部樓層

裝柱車,用黎安裝電纜支架去條柱度

作業車,後面係安裝架空電纜用既延線車

各款平整道渣既工程車,兩年前參觀個post都有講過

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-20 23:04 | 顯示全部樓層
浜松站隨影

211、313系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-20 23:05 | 顯示全部樓層

夕陽與N700A

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-20 23:19 | 顯示全部樓層

酒店揀住伊勢原呢啲咁遠離都心既地區其實係有原因既,一來可以好早就搭新幹線去浜松,然後入浜松工場參觀(不過今年排隊安排好差,搞好耐先入到 ),二來就係方便搭頭班車去小田原,然後影サンライズエクスプレス(Sunrise Express)轉入東海道貨物線既畫面

E233系

285系「サンライズエクスプレス」,分別由「サンライズ出雲」同「サンライズ瀬戸」組成

真・Sunrise

7+7卡

EF210形牽引既貨物列車就當然喺呢度轉入東海道貨物線啦

小田急同箱根登山鐵道共用既小田原站月台有呢啲圖案

咁早就去登下山先 (モハ2形車內),咁早就當然無人搭,不過程車一路要同隻蚊搏鬥

一出箱根湯本就係箱根登山鐵道既鐵道線最斜既80‰斜度

出山信號場,折返式走綫方便登山(左邊係落山段)

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-20 23:28 | 顯示全部樓層

去到大平台站

清晨既深山,光綫照出仙氣 ,呢度都係為登山而用折返式走綫

1000形「ベルニナ号(伯連納號)」,用雷蒂亞鐵路既塗裝(左邊係モハ1形連住一卡モハ2形)

都係モハ1形連住一卡モハ2形既3卡配搭

附近有個無警報機既平交道,喺夏天周圍會好多繡球花,係著名景點

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-20 23:38 | 顯示全部樓層

喺仙氣中爬上山既2000系登場時塗裝「復活」版本

後面就係一卡3000形「アレグラ号」,アレグラ(Allegra)係羅曼什語入面打招呼既詞語

1000形登場時塗裝

駕駛台

落返山

同瑞士雷蒂亞鐵路結成姊妹鐵道既銘板

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-22 23:02 | 顯示全部樓層

係箱根湯本站外天橋影車

モハ2形

上落急斜既モハ1形同モハ2形

箱根湯本站既經典建築設計

モハ1形車內就係長凳排列

箱根登山鐵道塗裝既小田急1000形,成為箱根登山鐵道小田原〜箱根湯本呢段「平坦段」專用列車

箱根登山鐵道既標準軌從最左邊既臨時月台一路去到有車庫既入生田站咁大把

從1000形車頭唔太清既玻璃影出去,變左「濾鏡」 (70000形GSE)

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-22 23:06 | 顯示全部樓層

去到根府川站,海景好爽好正

喺熱海方向係跨越山谷既鐵橋,所以就有呢個警告燈

251系

EF66形100番台

樓主| cyc_yin 發表於 2018-10-22 23:10 | 顯示全部樓層

時日無多既185系

E231系

呢班入中間月台待避

E233系

鐵橋呢邊以前係影寢台列車既好地方之一