hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本Exchange鐵道見聞錄・新幹線浜松工場開放日 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本Exchange鐵道見聞錄・新幹線浜松工場開放日

cyc_yin 發表於 2017-2-20 21:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

每年JR東海浜松工場都會舉辦「新幹線なるほど発見デー(新幹線原來如此發現日)」,上年7月23-24日舉辦既一屆就係最後一次可以係開放日睇到新幹線「車体上げ・載せ作業実演(吊起・放下車體工序示範)」既機會(雖然之後9月JR東海又搞多個「最後一次」活動,仲有部品賣,不過要返香港開學)。皆因浜松工場部分地方需要重建,2017年1月竣工既新檢修綫採用全新檢查工序,以往吊起新幹線車體已不復見。新幹線なるほど発見デー前身係由1994年紀念東海道新幹線開業30週年既開放日活動開始舉辦,一直去到宜家。浜松工場開放日係每年7月最後一個星期六、日,免費入場。以往開放日參觀新幹線駕駛室既環節會大排長龍,近年開始需要事前郵寄報名抽籤。

*有啲相經過後製調色

之前係京都鐵道博物館抽模擬駕駛抽唔中,今次好好彩,抽中左。

700系JR西日本車

今次去浜松搭買少見少既700系JR東海車

先睇N700系車体上げ・載せ作業実演(吊起・放下車體工序示範)

我亦拍左片

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
lom5290 + 1 + 10 Jeng
PS8851@182 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

相關帖子

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-20 22:33 | 顯示全部樓層

各種顯示屏

膠布幕買少見少,實際攪牌既情況有人拍左片

即場示範,亦都有人拍左片

樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-20 22:45 | 顯示全部樓層

有小火車俾細路坐

車門開閉展示

新幹線廁所沖廁「示範」

車頂静電アンテナ(天綫)可以俾你攞上手,睇下幾重

マスコン(Master controller、加速手柄)既構造

台車

軸箱

驅動裝置

煞車碟構造
053h4 發表於 2017-2-20 22:48 | 顯示全部樓層

可唔可以介紹下濱松工場,係唔係佢有咩大工程要做,所以先會發現美軍二戰D不爆彈?
另外三級修其實搵起起重機成列舉起簡單過佢咁吊起佢,唔明點解佢原本要咁設計
簽名被屏蔽
 樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-20 23:08 | 顯示全部樓層

N700系集錦

可惜當日唔係777-2007或者777-2077號車(原本係777-7同777-77號,後來經過改造變N700A就改左編號),不過呢幅相兩年後用得著

打開左蓋俾你睇

平日幾乎無可能仔細觀察既地方

呢架就係駕駛台參觀用車之一,總共開放左四個駕駛台分流

只有2分鐘俾你參觀,嗰陣仲真係計時

新幹線駕駛員制服帽

體驗平時新幹線駕駛員既視野

駕駛台右邊,好多掣用膠紙封住唔比你玩

左邊

樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-20 23:20 | 顯示全部樓層

平日可遇不可求既923形Doctor Yellow今日停係度俾你任影

4號車既軌道檢測用台車

車頭燈下面既窗口入面有鏡頭,方便紀錄行車影像

側面有sensor檢測對向列車

工場內既指示牌

呢個公仔幾搞笑

樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-20 23:55 | 顯示全部樓層

工程車系列(如有錯請指正)

牽引新幹線既作業車

掃走垃圾、多餘碎石,然後再壓實道碴既バラスト(Ballast)整理車(KVP-S)

插實道碴,令軌道回復原本既高度既マルチプルタイタンパー(Multiple Tie Tamper)

電纜工程用車:延線車、作業車

樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-21 00:12 | 顯示全部樓層

浜松工場內風景

相信係車轆打磨同裝嵌既地方

唔同既作業綫

呢度應該會重建

呢類工業安全既banner設計無某國咁「娘」

新起既部分,同阪堺電車我孫子道車庫一樣可以打橫移動既運送台,用黎運送車廂去其他軌道

檢修車底既通道

可以容納16卡新幹線,非常之長

浜松工場都會檢修在來線既車輛,所以唔少地方有三綫軌道。而閘門後面就係新幹線會通過既著名平交道

樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-21 00:48 | 顯示全部樓層

由浜松站出發,搭只有普通班次既東海道線去静岡。JR東海係静岡呢段既東海道線除左早晚有Home liner之外只係提供普通班次,連優等列車cut到只係淨返夜行既寢台列車Sunrise瀬戸同出雲,擺明係局你搭新幹線。反而同名古屋鐵道競爭既岐阜〜豊橋路段就開新快速、特別快速等等爭客,可見JR東海係搵錢至上既心態。原本諗住睇三保之松原既富士山風景,不過當日睇即時影像見到富士山被好多雲遮住,所以淨係去静岡其他地方觀光算。

搭普通要搭一個鐘多D先到

買少見少既211系,我搭個班由浜松開往熱海,係東海道線静岡地區最長既班次之一。呢個班次有時只由無廁所211系連結成5/6卡,對坐足全程2小時40分鐘既乘客會好辛苦,用青春18車票既乘客就對靜岡段既東海道線劣評如潮

211系同313系連結

可以睇片

由EF210桃太郎牽引既貨物列車

樓主| cyc_yin 發表於 2017-2-21 01:10 | 顯示全部樓層

後記

全球應該無咩國家好似日本咁有target一家大細,可以享受同近距離接觸「高速鐵路」既開放日。同好多唔同鐵道車廠既開放日一樣,呢類活動可以從小培養鐵路迷從適當途徑學習鐵路知識。日本既鐵路迷文化之所以咁蓬勃除左因為鐵路發達、書籍及網絡資料豐富之外,仲有賴鐵路公司相對開放既政策,例如舉辦開放日、售賣官方產品同部品、有設立以鐵路迷做對象既網頁等等。貧弱既地方綫路會扭盡六壬用唔同gimmick吸引旅客、鐵路迷等,呢D現象NHK都有節目講過。反觀香港,如果將呢套理念套係同JR東海一樣都係賺錢至上既港鐵既話,唔知會點呢?可能未來香港高铁「开通」既時候呀唔知邊個铁路部部长又會話呢啲係「国家机密」嚟。

丹後、伊勢、大津篇:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1004481