hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有九龍城區議員要求九巴5A延長至啟德及5D經承啟道伸延段 ...
開啟左側

[其他] 有九龍城區議員要求九巴5A延長至啟德及5D經承啟道伸延段

jpoon 發表於 2019-3-12 02:08 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-3-11 11:55
啟德原被規劃成「無煙城」,輕巴士,重鐵路。但而家沙中線唔知幾時開,啟德城變到唔拖唔水。
由於啟德路 ...

就算係啟德站,去好多地方都要行一大段路,而果條乜鬼環保系統又唔知點
同埋就算唔諗乘客,都要諗物流咖,咁嘅路都唔方便運輸嘅
http://jpoon9394.blogspot.com/
tunghang 發表於 2019-3-12 02:54 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-3-12 02:08
就算係啟德站,去好多地方都要行一大段路,而果條乜鬼環保系統又唔知點
同埋就算唔諗乘客,都要諗物流咖 ...

啟德未發展完,好多路都係臨時性質
離啟德站較遠的啟晴都估計想靠太子道東巴士出入

新樓區人口唔多,而且行去啟德站應該‘近過搭巴士
一兩條入內街都夠,其他可以行去大路搭,但係合理步程內巴士線太少

jpoon 發表於 2019-3-12 04:45 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-3-12 02:54
啟德未發展完,好多路都係臨時性質
離啟德站較遠的啟晴都估計想靠太子道東巴士出入

請問有邊條「好多路」係臨時性質?果堆沐乜沐物係臨時?啟晴其實唔算遠啦,可能只係比天寰遠少少,但果堆振翅高飛全部都係冇瓦遮頭嘅,暫時睇行去地鐵站要日曬雨淋,搭巴士最少個站響附近而且應該會有上蓋(而家冇我諗議員都會爭取啩)
之前都講過,睇見城巴20用過唔同方法調頭,包括倒車入啟德一號、倒後轉入沐寧街再右轉返沐安街等,第時啟德河以西嘅地方入伙,係咪又要巴士咁樣兜入去先?同埋沐寧街盡頭又係小型迴旋處,都唔知巴士夠唔夠位調頭,只要有架車停響度已經頂死啦,我就係唔明點解啟德要整咁多呢D掘頭路玩死司機
http://jpoon9394.blogspot.com/
leungky0528 發表於 2019-3-12 09:13 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-3-11 13:37
運輸署回覆根本就係混吉。
20轉796X?兜咁大個圈傻嘅先會咁轉!20都唔係行承啟道直出九龍城碼頭,而家要求 ...

想像唔到運輸署夠膽為新創建執到過海線正式變流水線.....
不過796X繁時都無咩位剩去食到多一堆客
所以呢個方向導向結果只有城巴開線,或者捱到地鐵開
ricky 發表於 2019-3-12 09:45 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-3-12 02:08
同埋就算唔諗乘客,都要諗物流咖 ...

仲有郵輪碼頭嗰邊的騎呢位
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-3-12 09:46 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-3-12 09:13
想像唔到運輸署夠膽為新創建執到過海線正式變流水線.....
不過796X繁時都無咩位剩去食到多一堆客
所以呢 ...

運輸署驚開線易cut線難
前荃葵青區居民
tunghang 發表於 2019-3-12 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2019-3-12 04:45
請問有邊條「好多路」係臨時性質?果堆沐乜沐物係臨時?啟晴其實唔算遠啦,可能只係比天寰遠少少,但果堆 ...

沐翠街好似會轉兩線,協調道同行去啟德站條路明顯未起好
20總站都係日曬雨淋

其實除非要做總站,堆線都唔應該兜入去,承啟道設站就夠

leungky0528 發表於 2019-3-12 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-12 09:45

郵輪碼頭嗰邊敗筆係劃多幾條臨時路都懶
仲有好多空間要連住原本慢慢起野嘅項目去做
啲效率好差
ricky 發表於 2019-3-12 14:27 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-3-12 13:42
郵輪碼頭嗰邊敗筆係劃多幾條臨時路都懶
仲有好多空間要連住原本慢慢起野嘅項目去做
啲效率好差 ...

郵輪碼頭仲起豪宅,到時輕軌未起到,仲大鑊。
前荃葵青區居民
jpoon 發表於 2019-3-12 15:53 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-3-12 09:45

郵輪碼頭問題係啟德橋另一邊係工地,所以只開啟德橋以東嘅路