hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 來往港澳/港珠航線的未來
開啟左側

來往港澳/港珠航線的未來

HV7025 發表於 2018-10-31 08:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Handsome 發表於 2018-10-30 13:41
Turbojet嘅影響應該會細啲,話晒個碼頭都近新口岸,比較就腳,估計會減到半粒鐘一班。不過金光飛航就應該 ...

金光做團客同旅遊package客多,唔少客目的地都係路氹各渡假村
用氹仔碼頭可以慳到澳門內運時間,特別係港九出發嘅客,經氹仔碼頭去路氹時間有相當優勢
當然,若果係金沙自己都唔想再買咁多船飛套票,就另一件事

Turbojet喺外港碼頭,同橋嘅時間優勢反而較細
但商務客多由公司出票,而多由港島出發,船係較快選擇
加上需要準時到達,而港澳直巴班次有限,預先訂購Turbojet仍是理想選擇
Turbojet亦早已建立讓外國遊客訂票嘅網絡,對於要plan定嘅散客來講,都會prefer預訂船票
近年澳門旅遊局對外宣傳甚為落力,同時遊港澳嘅外地人數其實不少
053h4 發表於 2018-10-31 11:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Handsome 發表於 2018-10-31 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-10-30 23:13
水翼船早就改晒尊豪位,定位上仲高過直通巴而事實上時間同唔使過關上上落落,反而仍然有一定優勢,
真正 ...

水翼船年紀都唔細,大部分都到咗不惑(40)之年,船公司會唔會趁勢將佢地退役了。
solomon 發表於 2018-11-1 00:50 | 顯示全部樓層

水翼船用飛機油,而且年紀大,真正用到盡了。雖然尊豪位有佢市場,但俾得起,點解唔係七人車點對點?其他口岸已經做緊,個運作就算唔係直入馬交,都應該喺口岸有馬交車接,現時已有三牌車往來,真正尊豪人士應該有部馬交車去均三地至真,至於無車之輩但又想有豪一點嘅服務,類似滴滴嘅過境服務會應運而生,過多一排就知情況點玩了。
kei_hk 發表於 2018-11-1 12:05 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2018-10-31 17:56
水翼船年紀都唔細,大部分都到咗不惑(40)之年,船公司會唔會趁勢將佢地退役了。 ...

由大橋動工之日 (09年12月15日)開始計﹐依然有水翼船改做至尊級﹐當中包括海皇星(2012年7月改裝為第3艘至尊噴射船)﹑帝后星(2013年2月改裝為第4艘至尊噴射船)﹑銀星(14年10月底復出,取代撞毀的木星號並改為第6艘至尊噴射船)﹐以及另外幾隻。

而第一隻及第2隻分別係天皇星(08年11月撞船事故後,改裝為第1艘至尊噴射船)及錫星(09年8月改裝為第2艘至尊噴射船)。
ref: https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 4%E9%A3%9B%E8%88%AA

從以上2項資料睇﹐在落實起橋之後﹐去到正式動工﹐都係一直有番新水翼船升級。

可以反映就係船公司係睇好至尊服務﹐用她們去迎戰大橋挑戰﹐即係暗示短期內係唔會將她們退役。

如果真係睇淡船務生意﹐無理由去到大橋動工期間﹐依然番新船隻。
真係睇淡 或 預期好快退役﹐就應該會保持原狀服務﹐不額外投資﹐直至退役為止。

053h4 發表於 2018-11-1 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-1 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-11-1 12:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-1 12:24
一般內裝用7年都應該番新。唔重裝點咬貴D?

就係想用這批船去迎戰﹐去殺錢﹐所以番新upgrade﹐主打高端客。目標好明確﹐所以短期內唔會打算將這批船退役。

至於番新﹐真係要7年要做一次?
都係睇個別船公司睇好定睇淡﹐業務上有無盈利等等﹐世事無絕對的。

上個月坐中隻tri-cat﹐入面真係殘到......

053h4 發表於 2018-11-1 12:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2018-11-1 12:59 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-1 12:52
殘係因為船東自己唔睇好。人地真係好認真同你打?

信德少左人唔洗講,珠江counter而家直頭係拍蚊。

看來你又會錯意了

我只係回應水翼船會唔會在此時退役﹐唔係話信德夠唔夠客。

現實係多一條路﹐就一定會分薄客源﹐人流減少係必然的。

人少減班﹐合理。
減班後有船多出﹐長遠將船退役﹐合理。

不過﹐唔一定係先把最舊的水翼船先退役的。