hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 越來越多巴士路線變成趕客級班次
開啟左側

越來越多巴士路線變成趕客級班次

KT4135 發表於 2018-11-13 16:58 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2018-11-13 00:46
佢有身體力行㗎

祇係屯門出荃灣都已經整到驗眼咁款 整埋全屯門巴士綫係咪要帶埋放大鏡睇圖 ??

佢幅圖梁國雄議員.jpg喎
如果要整全香港又會變成點??
就算用mon睇可能都要搵半粒鐘先搵到個站,架車都走咗啦
到時可能「趕客級班次」先啱佢用,唔會再投訴疏車
咁到時會唔會減少到呢啲低質po嘅數量??
巴士的膠 發表於 2018-11-13 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2018-11-12 16:38
下下都鄉村地方去鄉村地方呢啲extreme case就算把啦巨ed

咁又唔一定鄉村地方先有,例如由耀東去科學園:
85->682->87K->272K或者
8/85->118->EAL->272K

只要其中一點接駁嘅轉車站選擇小,就有機會要四程車,而三程車嘅機會就更多,即係接駁-跨區-接駁,而無直達跨區線亦會出現要坐四程車。
hokachung 發表於 2018-11-13 18:00 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-11-13 17:24

我諗你係想講杏花邨
Ricky403 發表於 2018-11-13 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層

智將怕且又自己搞混哂啲concept
「市中心」、「市區」同所謂「都心」係三種唔同嘅野黎
冇錯市中心去市中心要多重轉乘的確唔合理,亦會大幅削弱地域流動性,不利整體社經發展;不過而家交通網絡咁發達,有幾廿條隧道數之不盡嘅地方轉車,鐵路通達度喺九龍西港島北新西嘅市中心黎講都一等,講真有心去某個地方唔識搵路咩,亞洲其他地區鄉郊線早收就話姐,香港51、92、94、299X日落後都繼續有車唔怕玩夜咗冇得走啊
市區住宅區去市區住宅區或偏僻地區要多重轉乘,有咩咁奇怪咁唔合理?理論上一程接駁市中心,再一兩程搭到另一個市中心,再接駁到目的地,大把養唔起車嘅人都咁做啦
想自己樓下到每個目的地樓下都有直車最好辦法就係自己養車,公共交通服務係公家嘅,唔係比一小撮需求壟斷的;而家共享單車都係食住市中心接駁呢條路上,證明通過市中心轉車係最普遍做法
 樓主| miklcct 發表於 2018-11-13 19:51 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-11-13 17:24

杏花村去科學園其實可以3程搞掂,亦都相信係合理搭法:
港島線去天后
170去沙田站
27小巴去科學園
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2018-11-13 20:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-11-13 18:23
智將怕且又自己搞混哂啲concept
「市中心」、「市區」同所謂「都心」係三種唔同嘅野黎
冇錯市中心去市中 ...

理論上一程接駁市中心,再一兩程搭到另一個市中心,再接駁到目的地,呢個就係問題啦。

首先,條接駁線係唔係真係咁密?某啲地方啲所謂接駁線都要十幾分鐘一班,兩端都要等嘅話,再加條長途線一定唔會咁密,已經等死人。
除此之外,市中心同目的地係唔係相同方向?好似屯門碼頭咁,甚至青山灣咁,屯門市中心同目的地好多時根本就相反方向,咁轉法根本就係搵笨,所以一有轉車站咪即刻逼爆轉車站。你話返洪水橋藍地都可以唔使喺轉車站同人逼,可以市中心先轉,返屯門碼頭一有唔使去市中心搭劣小嘅方法已經即刻轉車站見啦。

所以我係極度反對呢種轉車模式,而鼓勵全部用哂公路轉車站,幹線轉幹線嘅方式,亦即係先由起點搭咗架長途幹線車,去到半路落車,再上架合適嘅路線去目的地。只要做得好呢種模式,除咗真係鄉郊之外,根本大部分情況都應該要2程車(即係轉一次)內到。

進智公交
Ricky403 發表於 2018-11-13 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-11-13 20:05
理論上一程接駁市中心,再一兩程搭到另一個市中心,再接駁到目的地,呢個就係問題啦。

首先,條接駁線係 ...

邊個話一定要巴士轉巴士硬食疏車轉疏車?
如果巴士轉一次車都冇得直達,通常就去最就近嘅鐵路站算數㗎啦
至於所謂駁腳都十幾分鐘一班嘅情況,我諗冇邊個區係頹到連去市中心嘅需求都少,如果你攞青山灣做例,咁係青山灣本身人口就不足
身處呢啲非都會/繁華地段,我諗自己養架私家車/電單車,或者租共享單車去鐵路站或交通樞紐係最好做法
公共交通全部都係係大眾運輸,係因為人口大,集中通勤需求可以減少道路擠塞同更環保,所以先促成到一個大型運輸網絡
疏車線多,只係香港人偏好巴士直達嘅結果
搭巴士搭到好似鐵路咁,搭鐵路就好似火車咁要求100%準點開,高鐵就想玩arbitrage,明明product diversified or not係香港巴士好多路線存亡嘅重要因素,你就想抹走佢地,真係得智將你先諗得出
 樓主| miklcct 發表於 2018-11-13 20:45 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-11-13 20:22
...

秀茂坪落觀塘架13M 93A 95M,何文田落旺角架18 41 45,石圍角來往荃灣架36 43X等等,全部都係疏車線。
而呢幾區亦都係公認交通垃圾嘅地區。

至於去最近嘅鐵路站,咁都要睇嗰條鐵路係去邊嘅。好似駁嘅係荃灣線同觀塘線咪好有用,但如果駁嘅係西鐵線、東涌線呢啲除少數車站外都唔入市中心嘅,咁有鬼用。
進智公交
qunow 發表於 2018-11-13 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-11-13 20:22
...

其實香港少人啲嘅地方可以學吓外國點樣安排交通服務。
首先其實第一件事:唔好用雙層巴士再加企位去計供求
matchnacu 發表於 2018-11-13 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-11-13 20:45
秀茂坪落觀塘架13M 93A 95M,何文田落旺角架18 41 45,石圍角來往荃灣架36 43X等等,全部都係疏車線。
而 ...

吓!! 唔入市中心嘅鐵路線? 借問一聲 閣下對市區/市中心定義係先, 如果以維港兩岸為市中心呢個定義的話, 除咗馬鐵以外, 根本所有鐵路都  一 定  經 市 中  心 喎!

仲有43X, 36都係十五分鐘一班到, 坦白講, 石圍角一帶足唔足夠客support 一條全日十分鐘樓下一班車嘅密車線, 做到嘅我覺得開無妨, 但唔夠嘅, 開黎煲醋?