hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 倫敦巴士討論
開啟左側

[UK] 倫敦巴士討論

KMBAS21GW4537 發表於 2018-11-26 03:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問下倫敦有乜嘢巴士係值得搭,除了routemaster,thx
低地台AD 發表於 2018-11-26 09:13 | 顯示全部樓層
除左E400外,其他其實都值得坐
EN1504-201 發表於 2018-11-26 12:12 | 顯示全部樓層
首先介紹一個必備網站 — London Vehicle Finder:https://lvf.io
可以查到條線有乜車、某部車(車牌或車隊編號都得)行到邊/ETA/過往行蹤、某巴士站嚟緊會有乜車、某批車嘅行蹤,非常有用

至於有乜車值得搭,最出名嘅Borismaster雖然唔太好坐,但倫敦特產點都要試吓,下面呢部係僅有嘅一部短陣版:

如果喺市中心想搵部正啲嘅車,一定係Wright Gemini 3車身嘅Volvo B5LH(Gemini 2嗰啲殘咗好震),避震靚之餘,引擎又唔嘈,而且佢個Volvo i-Shift波箱好得意,行起上嚟係似手波,別有一番風味:

至於值得專程去搭嘅車,我首選Metrobus嘅後繼者 — DAF/VDL DB250,而家剩低唔夠20部(DW98-117),全部喺Arriva嘅South Croydon廠,主要行194、197、264、466等,Voith波箱聲+行星齒輪尾軸聲一流

RATP嗰批Optare Tempo都唔錯(OT30201-30216),一隻幾柔幾舒服嘅大單層,基本上去Richmond搭H37一定搵到:

跟住講吓啲我唔鍾意嘅車,有款雙層比E400更差,就係Scania OmniCity — 個樣係幾靚,但避震完全係垃圾,張凳又薄,RATP(SP40001-40206)同Stagecoach(15001-15124)都有唔少,有時間可以開吓眼界嘅...

上面講過我好鍾意DB250,但雖然編號同樣係DW字頭,Arriva嗰堆DB300(DW190-586)就同DB250差天共地,唔好坐又勁打冷震,同九巴部AMC1完全係兩回事。平心而論,DB300本身或者唔算差,但遇着Arriva嘅保養水平,再加上DB250同AMC1令我對佢有唔少期望,出嚟嘅結果搞到我好失望:

唔知你幾時去、去幾耐?可以嘅話就睇定呢個Events Diary(http://www.classicbuses.co.uk/events.html),睇吓會唔會撞啱時間去吓啲特別events

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
Hongkonger + 1 + 10 專業教路。
carson911 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

KV8948 發表於 2018-11-26 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

梗係要坐15既RM啦
cruisesnet 發表於 2018-11-26 14:27 | 顯示全部樓層
KV8948 發表於 2018-11-26 13:37
梗係要坐15既RM啦

可吾可以講多D? 小弟2月去倫敦
英雄 發表於 2018-11-26 15:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KV8948 發表於 2018-11-26 15:52 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2018-11-26 14:27

15係唯一一條常規路線仲有AEC Rotemaster,但只行Tower Hill至Trafalgar Square一段

未夠鐘開架車會泊係上圖呢個地方(Travelodge London Central Tower Bridge門口)等夠鐘,夠鐘就去Tower Hill Garden對出上客

EN1504-201 發表於 2018-11-26 18:45 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-11-26 14:27

正如樓上所講,來往Trafalgar Square同Tower Hill一段15號(正式叫15H)係現時唯一仍有RM嘅常規線。特別嘅係,15號正線而家由Go-Ahead派車,但15H就依然係Stagecoach做。
呢啲Routemaster大翻新過之後唔再係用原裝AEC引擎同波箱,而係同Dart差唔多嘅康明斯B系引擎+Allison波箱,所以又叫「Dartmaster」,唔好太高期望。
唯一值得慶幸嘅係,行15H嗰批RM入面有幾部「復原」過個內籠(包括RM1933、1941、2060、2089),變返做上層黃天花(以前上層可以食煙,費事白色被燻黃)、銀扶手、原裝凳皮花紋、燈膽(其實係LED),總算有返啲古典味:
ML29 發表於 2018-11-26 21:37 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2018-11-26 12:12
首先介紹一個必備網站 — London Vehicle Finder:https://lvf.io
可以查到條線有乜車、某部車(車牌或車隊 ...

Omnicity坐過一、兩次已經怕怕,最難頂是它的避震,與同期出產的Scania城市巴士一樣地差……不過近年這批車在倫敦市內的數目已經直線下降,早前有一排Stagecoach的倫敦Omnicity用了八、九年便退回給代理,應該連營辦商也覺得這批車難頂。
其實倫敦甚麼車「正」真的因人而異,要找新款車大概市中心較集中,但如果想找一些即將全退的舊款車就要到比較outskirt的地方,例如ALX400 Trident、Wright Gemini B7TL這些zone 1近乎絕跡;
另外有部分「少數民族」則要到特定路線找,例如Citaro現時主要行108、358 ,另外剛剛早幾日Go-Ahead Orpington廠大火後有部分原本已退役的、全倫敦最後一批Scania Omnicity單層復出行358暫替燒毀的Citaro,相信它們應該至少要行幾個月。

We're part of The Go-Ahead Group
KV8948 發表於 2018-11-27 03:56 來自手機 | 顯示全部樓層

東倫敦有幾部Marshall Capital Body短Dart,不過唔知退哂未