hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴便覽
開啟左側

新巴城巴便覽

樓主| 053h4 發表於 2018-11-27 11:15 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2018-11-27 11:11
人地正職就係全天侯捕住italk發表偉論兼任打手, 紙上談兵? 人地收五毛人工做野你唔知咋 ...

唔夠人講就係話人係五毛就緊ga lar
一早話叫九巴南區及港島北插旗打新城,8H拎去招標ga lar

一早話有競爭有進步,用競爭應對收車,結果個個過完口引就算數。

唔啱聽就話偉論,如同之前話B6太平比人聲討,但事實証明咩人啱啊。
簽名被屏蔽
horsedog83 發表於 2018-11-27 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
5504-NK3640 發表於 2018-11-27 02:21
間間公司都有呢啲人啦,唔洗講到係新城特產咁
你見勻咁多九巴站長嘅話,都可以出篇文列曬啲奇人異士出嚟

九巴站長大部份好醒,新城請果班係垃圾。
slsso 發表於 2018-11-27 11:27 | 顯示全部樓層
坦白講21年唔加價,真係唔知係愛定責任

如果有機制俾柴小承諾唔收車,我諗唔少人會支持加價
ma2 發表於 2018-11-27 11:44 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2018-11-27 10:16
抬埋部大炮返去影相都有架,真係視工作於娛樂,唔怪得培訓左咁多護主犬出黎。
成間公主上下都係遊樂場黎 ...

上年廸士尼補辦聯記跑步日,已經見到有年青助站或督察影相捕車等。。。。。
ma2 發表於 2018-11-27 11:46 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2018-11-27 11:27

如果有機制俾柴小承諾唔收車,我諗唔少人會支持加價 ...

新城,由其老城接近21年未加過港島區線票價,應該係時候比佢加下了。。起碼至少唔好
收咁多車先啦。。,而家個堆3個4同3個7收車最為嚴重!
Charon1999 發表於 2018-11-27 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2018-11-27 11:27

如果有機制俾柴小承諾唔收車,我諗唔少人會支持加價 ...

其實大家關心嘅問題(包括我)都係,加咗價之後係咪代表佢真係肯做翻好D服務
如果保持住咁嘅服務水準,仲要加10%嘅話,相信大部份人都會有微言。

尤其是佢已經錯過咗最理想嘅時機,如果大家都未開始做ETA而佢用ETA嚟交換加價嘅話,我諗大部分人心態上會覺得容易啲比佢加,依家就真係難少少。

其實喺度嘈緊嘅人,除咗個時光倒流二十年嘅北角大帝同中記智障之外,大部分人都只希望佢做好個基本嘅服務承諾。如果做得到嘅話,我諗大部分人都會服。而點樣令到已經誠信破產的公司再得到市民嘅信任?咁就要去返我當年所講咁,最少開返一個官方嘅專頁比市民同公司有更直接嘅交流先,心理上班愚民會覺得至少人哋肯聽我講

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +40 收起 理由
city_alexander + 1 + 10 時光倒流二十年嘅北角大帝同中記智障.
Mueller + 1 + 10 時光倒流二十年嘅北角大帝同中記智障.
RobynnNKendyFan + 1 + 10 愚民
sancouve + 10 時光倒流二十年嘅北角大帝

查看全部評分

38.HKT.138 發表於 2018-11-27 12:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-27 11:15
唔夠人講就係話人係五毛就緊ga lar
一早話叫九巴南區及港島北插旗打新城,8H拎去招標ga lar

你真係以為自己好叻講野好有point?
憑乜咁有自信話人地唔夠你講
乜都你話你話,你以為,你覺得,你諗。
你慳番啖氣暖胃好過啦,你呢d唔叫紙上談兵叫乜?
係就實際行動打動九巴去實行你既高見嘛。
中巴帶您 睛空萬里
slsso 發表於 2018-11-27 12:08 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-27 11:49
其實大家關心嘅問題(包括我)都係,加咗價之後係咪代表佢真係肯做翻好D服務
如果保持住咁嘅服務水準,仲 ...

開足車,因為突發塞車搞到甩班都叫做可以理解

但柴小依家最大問題係啲塞車風險低又開得疏既線都明目張膽收車,20分班收到30/40分一班
更加唔好提啲紙上密車,實際無車既線
咁既營運態度即使票價再低都乘客條氣都唔會順

老實講以依家既物價水平,已經好多客俾長途價搭短途都面不改容,佢哋係介意有無車多過要俾幾錢搭車

歸根究底票價調整機制要大執,要將服務水平同票價扯上關係

樓主| 053h4 發表於 2018-11-27 12:09 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-27 11:49
如果保持住咁嘅服務水準,仲 ...

796P少客無法全日燒油好心就cut左佢。講真,加價競爭力咪低左咪惡性循環。好似26咁,明明同5B同路去中環,灣仔去中上環8成人都唔會上車

成件事因為收益問題,當口岸線服務補貼本地服務被視為天經地義時又唔比做。
合併專利成盤數merge 埋一齊計豬頭搭豬骨就差唔多。
簽名被屏蔽
38.HKT.138 發表於 2018-11-27 12:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-27 11:12
你叫班司機唔洗開飯咪唔垃圾lor
流水係有得做唔洗求新巴做wor

原來服務差懶埋司機要食飯
即係你都認同現時新巴服務係垃圾級啦。
九龍堆流水線 2 / 6 / 1 / 1A 又有得做既?
人地仲長途仲塞喎。

唔通班司機又唔使食飯?
求字點應用你都未識,冇人求過佢做,專營權包埋架高智仔。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 唔通班司機又唔使食飯?

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里