hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴便覽
開啟左側

新巴城巴便覽

ahken 發表於 2018-11-28 00:14 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2018-11-27 12:08
開足車,因為突發塞車搞到甩班都叫做可以理解

但柴小依家最大問題係啲塞車風險低又開得疏既線都明目張膽 ...

閣下道出本人心聲, 我講過無數次, 佢肯正視問題我都好歡迎柴小(非柴小線好柴小線又好)加價加到同地鐵相近都仲得, 當然前提必須有足班次同合理路線(唔該唔好又搞啲中環/灣碼可以冇快車返炮台山北角呢啲笑話出嚟)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2018-11-28 00:18 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2018-11-27 13:09
佢係打手都仲好D, 受人錢財替人消災 (雖然我唔知柴小係巴膠論壇請打手有何意義, 係都請說客求特首盡快批加 ...

總會有人無私地奉獻自己........
ahken 發表於 2018-11-28 00:21 | 顯示全部樓層
nwfb1601 發表於 2018-11-27 17:06
應該咁講,而家新九城龍呢四間專利巴士公司......

呢個方法都可以接受, 唔駛落人口實話向九巴利益輸送

樓主| 053h4 發表於 2018-11-28 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層

個post比人轉左個隔離台(非本人)叫新城巴士蝕錢錢陰乾重組再取消
打手?本人話港珠澳專利合併補貼維持本地服務,變相無得加價,叫政府開番quota比新巴買車加強服務,真係好打手所為。
其他post講過,一程948/985/682行個幾鐘,車程長套唔到其他線,唔加車唔掂,去到8月重要比人減車43部,話唔加車無quota 948難全日因為影響原有乘客,呢D重唔係打手?
討論?立場稍為唔同直指問題所在有少少唔啱聽就係打手。
啟德堆線一話城巴中標,就問係唔係F2名義投,因為可以用收益高的機場利潤去貼。
W1 呢D蝕硬路線往後咪用F2投,有D野,正常人都諗到咩題係邊點樣處理更好,一個唔鐘意話人打手當垃圾就算。

咁重係討論咩。
不過算啦,巴士加價要政府批,擺明政府唔想加價,政府見你蝕咪繼續迫人減車節省成本lor. 又話配額唔存在,但又傳嶼巴想出車因配額出唔到。講事實實比人話撐巴士公司啦。

1320 發表於 2018-11-28 10:42 | 顯示全部樓層
城巴, 新巴 既流水線真係過平, 特別係
1系, 2系, 5系, 10系, 81, 82  
鐵巴 接駁線 宜家都收成5蚊了.....
The Designer
Charon1999 發表於 2018-11-28 10:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-28 10:14
個post比人轉左個隔離台(非本人)叫新城巴士蝕錢錢陰乾重組再取消
打手?本人話港珠澳專利合併補貼維持本 ...

個問題出於 #4
新城唯一出路就係合併

同再再再之前叫政府批口岸線比老新。

新巴個問題係:
1. 缺司機
2. 大部份車卡喺紅隧
3. 甩班甩到少客
但本身
1. 個盤OK靚
2. 收得貴

而城巴個問題係:
1. 太平
2. D線(尤其東區)冇乜機會跳
3. 個盤OK差(港島)
但本身
1. 有新西堆大水喉
2. 相對多人手
3. 個名香少少

Which mean其實新巴首要係減線,Keep住堆車跑104 112 720 722 905甚至702同798
又貴又疏嘅流水全捨棄,專心做貴快線

兼做好少少個名,守業

城巴好在平,易KO九汽,可以博
但堆780 788 789收咁平賺得少
想R加班?FF好了

其實新巴可以考慮放走2、2A、8H、18、82比城巴,再同5B、10、85夾夾,再一齊加5B、10、85去到同2A、81、82相近,到時5B同8H可以跳、10去到北角可以同82互救、2又可以分流下10從而再減下10
而城巴就放走5X780、788、789比新巴,至少等5X上翻$5.20,之後再分别同18P夾夾,而780、788、789就上翻$7.10,咁就唔使日日喊住做7系線

新巴就靠7XX同1XX賺,城巴(專一)就靠93X同96X賺,城巴(專一)就靠A+B大賺
順手理順流水減少重疊,做翻好D吸翻D人,快線又可以賺更多,好過而家咁

最後冇必要理班打手(雙方都係)
邊個有point邊個9up,大家自己識分。
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
 樓主| 053h4 發表於 2018-11-28 10:57 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-28 10:51
個問題出於 #4
同再再再之前叫政府批口岸線比老新。

新巴唔係欠司機,係無車。

話欠人只係幫政府執手尾。

呢到如果覺得590部11.3米以上雙層係夠run新巴成盤生意。我就非常唔認同。

政府配額制好有可能係考慮你營收決定配額,無口岸線貼重蝕錢,咪要你繼續減車。城巴專二車隊使用率得8成幾,但又會放城巴專二買車。

城巴專一受重大打擊都係比人減22部,擺到明純粹睇營收。
無B3X星期六一日四五萬客撐著(以星期六要用30幾部,路程短下會部車載千幾人推算),城巴減多30部都似。

而過線唔合併,現制度好難出現,因為會影響原有專利盤數。

簽名被屏蔽
nwfb23 發表於 2018-11-28 12:22 | 顯示全部樓層
客量下跌 (收入下跌)
折舊上升 (多左新車,少左15年車)
人工上升
燃油開支下降 (新車慳油? 炒油成功?)

每位乘客車費收入下降
每公里燃油成本減少
每公里人工增加
每公里總成本增加
nwfb23
YoungMan 發表於 2018-11-28 12:50 | 顯示全部樓層
將當年城巴接辦新巴19模式分階段食曬新巴堆線
就可以簡單地新城合併
wingho_cwh 發表於 2018-11-28 14:15 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-11-27 16:38
好簡單,因為5B仲係收緊熱狗價,差距自然大。

5B 熱狗價係 $2.6 喎

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036