hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議小規模重整934系列路線 [2018/12/12更新] ...
開啟左側

建議小規模重整934系列路線 [2018/12/12更新]

樓主| Ricky403 發表於 2018-12-13 00:22 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-12-12 20:34
祈德尊我係希望由930X加站代替,用934入全日會唔夠客。始終荃威灣景冇鐵,兜都要硬食。
...

九巴唔會放棄大涌道客源
0730-0750開出班次計,934大涌道平均上客量一定比934A大涌道以東平均上客量多

934A去程綠楊嗰種兜法都幾難頂 (無論改經大窩口站前後)
綠楊石圍角呢兩區亦係純返放工客比較多,所以我先建議用兩班934B學234C咁行就算

930X就不如搞番掂當初開線重點目標之一嘅荃灣西七區環宇海灣同柏傲灣先啦
.
10598C 發表於 2018-12-13 01:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-13 00:07
灣仔北會展客多,執到啲可以幫到條線
但無公眾展覽嗰陣灣仔北都係繁時多人,平日日間一般,其他時間就死 ...

我傾向934做馬師道以西做起點或終點站,將銅鑼灣比曬小巴做
但問題係,馬師道天橋入唔到灣仔北總站,就算係你建議中第一階段,934打算泊邊?
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-13 02:02 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-13 01:43
我傾向934做馬師道以西做起點或終點站,將銅鑼灣比曬小巴做
但問題係,馬師道天橋入唔到灣仔北總站,就算 ...

其實馬師道左轉之後可以去會展嘅,或者走會議道>菲林明道>港灣道調頭,都唔係冇路行軒尼詩道本身太多車轉入菲林明道,間唔中多啲車就塞幾獲,時間分分鐘唔差太遠
灣仔開車,就先行杜老誌道出去,睇下去堅拿道天橋條線塞唔塞,唔塞就直接轉上去,塞就行告士打道天橋兜個靚圈再上番橋,都係避菲林明道同做灣仔東
.
dcyw 發表於 2018-12-13 09:17 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-13 02:02
其實馬師道左轉之後可以去會展嘅,或者走會議道>菲林明道>港灣道調頭,都唔係冇路行軒尼詩道本身太多車轉 ...

但杜老誌道左轉告士打道後,只能前往馬師道或紅磡海底隧道,要前往維園道及堅拿道天橋只能取道馬師道、鴻興道及鴻興道天橋往告士打道及維園道(往堅拿道天橋則再使用維園道天橋調頭)。
384047x 發表於 2018-12-13 16:13 來自手機 | 顯示全部樓層
934b個建議唔錯,幾新鮮
934拉去威非城巴應該反對,個站位可能預留比930/967;天后應該ok,將部份968啲車踢去金鐘起載已經ok

不過934下繁開1745,1815灣景開同0730,0800天后開唔知吸唔吸到工廠客?可以試下,尤其朝早對家去荃灣仲係930一線走天涯
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-14 00:17 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2018-12-13 09:17
但杜老誌道左轉告士打道後,只能前往馬師道或紅磡海底隧道,要前往維園道及堅拿道天橋只能取道馬師道、鴻 ...

杜老誌道無法cut去告士打道第三四五線?咁唔入銅鑼灣真係好難喺唔塞菲林明道情況下擴闊客源 (亦只能延長去程)
而據我所知,鴻興道東行上橋只可以去歌頓道/東廊
一飛飛到去天后太遠了,亦冇快路掉頭,唔值得

如果唔做銅鑼灣,都焗入塞車灣北咁劑
可惜灣仔東灣仔南無總站
.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-14 00:26 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-12-13 16:13
934b個建議唔錯,幾新鮮
934拉去威非城巴應該反對,個站位可能預留比930/967;天后應該ok,將部份968啲車踢 ...

如果要做上繁入荃灣首先港島走線要覆蓋多人住嘅地方

其次要有新增資源
但如果有新增資源,點解唔繼續加934/A/B出港島爭多啲客?個餅明確夠大,餅碎都大塊啲啦

下繁出港島,車時所限,我認為拉到18時尾班已經好盡,再延後就會影響港島開嘅班次
柴灣角大部分打工仔都係18時,934大約18:07-09到祈德尊,只要有約食飯客,係可以拉到些少嘅

另外,我並冇建議934擺威非路道
我建議嘅係E11由天后搬去威非,934入主天后用而家E11坑
城巴賴死唔搬E11走,九巴管嘅一單坑一雙坑無位,都仲有棉花路擺
.
dcyw 發表於 2018-12-14 09:41 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-14 00:17
杜老誌道無法cut去告士打道第三四五線?咁唔入銅鑼灣真係好難喺唔塞菲林明道情況下擴闊客源 (亦只能延長 ...

沒錯,杜老誌道左轉往告士打道後只能前往馬師道及紅磡海底隧道,往紅磡海底隧道更是直至九龍出口都是「慢線限定」。

至於鴻興道天橋往告士打道後的限制,這個我也忘記了。

至於避開銅鑼灣與菲林明道天橋,純以行車路線來說還有馬師道天橋、駱克道及史釗域道這個選擇,但從擴闊客源方面來說,
與使用菲林明道天橋又接近沒分別可言。
HN745 發表於 2018-12-16 15:19 | 顯示全部樓層
其實不如934 入灣仔 兜入 祈德尊 然後直行楊屋道

回程就兜入西站 再u turn 返出去祈德尊
384047x 發表於 2018-12-16 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-14 00:26
如果要做上繁入荃灣首先港島走線要覆蓋多人住嘅地方

其次要有新增資源

Nonono, 新增資源?搵2班車入荃灣前或做完一單934出港島之後私牌路段改為停站就ok,前提要搞掂啲車務

新客源?大涌道以西既工廠區同如心廣場?
仲有其實棉花路放得落2線?有時學校有活動要到附近,見周圍泊哂私家車,其實936有時要路中心上客...