hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 又一艘離開--火星 CORVO
開啟左側

又一艘離開--火星 CORVO

500 發表於 2006-6-28 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2006-6-28 23:02 發表

反而﹐多年來我到想唔到一個問題。究竟﹐隻船用什麼方法令隻船向前行(推動方式)?  唔好答我行得快﹐ ...

牛頓第三定律law……
guia 發表於 2006-6-29 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-6-27 23:58 發表

但係TurboJet本來係唔夠船用咩?
如果係咁
係咪即係話只係港澳飛翼船果邊唔夠船用
遠東果邊就夠到有突可以賣船走?

舊年飛翼船又入左2隻TRICAT
總數維持28艘, 仲夠用0既
不過 JETFOIL、FOILCAT只可行港澳線
及JETFOIL船齡漸高, 淡出信德是遲早問題
KT6487 發表於 2006-6-29 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2006-6-28 23:02 發表

1. 唔夠位放入船倉
2. 個鐵架唔係第一次用﹐之前更加可放一個20尺貨櫃在下面
3. 容易吊隻船上大船。

反而﹐多年來我到想唔到一個問題。究竟﹐隻船用什麼方法令隻船向前行(推動方式)?  唔好答我行得快﹐ ...

其實同飛機一樣原理....
但929 在尾水翼吸水....經壓縮後....再高速噴出.....
GasTurbine....仲有2條死氣喉都有推動既力.....
我覺得係咁....

留返高人解答...
fai 發表於 2006-6-29 09:13 | 顯示全部樓層

【推測答案】個架可能當年TurboJet賣國產南星時已經用黎托住
隻船o個個。由於南星隻尾腳係唔識收既,所以個架要做到咁高。

跟住TurboJet再賣其他Jetfoil時又用番呢個架....(純粹推測)

原帖由 JZ3968 於 2006-6-28 22:28 發表
點解隻船o係貨輪上要放得咁高?
[i]影像.從心[/i]
kei_hk 發表於 2006-6-29 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 KT6487 於 2006-6-29 00:52 發表

其實同飛機一樣原理....
但929 在尾水翼吸水....經壓縮後....再高速噴出.....
GasTurbine....仲有2條死氣喉都有推動既力.....
我覺得係咁....

留返高人解答...

但係﹐又睇唔出抽水 及出水口

照計﹐d水都要上船身加壓﹐才可以在出水口出水。

都係要高人解答

KT6487 發表於 2006-6-29 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2006-6-29 21:04 發表

但係﹐又睇唔出抽水 及出水口

照計﹐d水都要上船身加壓﹐才可以在出水口出水。

都係要高人解答

相片來源: 圖解世界jetfoil 水翼噴射船.....

09 係進水口.....
出水口o係waterjet 出....
第二張係解釋...
Jetfoil 的動力及推進系統....
 樓主| barca_399 發表於 2006-6-29 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2006-6-29 09:13 發表
【推測答案】個洛i能當年TurboJet賣國產南星時已經用黎托住
隻船o個個。由於南星隻尾腳係唔識收既,所以個架要做到咁高。

跟住TurboJet再賣其他Jetfoil時又用番呢個架....(純粹推測)

估中了少一部份,
當年南星走時所用O既架,
同今次火星走時用O既係同一款(唔知係咪同一個),
雖然南星尾翼唔可以收起,但係同呢個架O既高度都足夠.

反而銅星用O既,係一個較高O既架,(架內可放置一貨櫃)

恆星走時用乜O野架就唔知道了...
望有高人解答.

不過無論係高定矮,呢款都係專黎承托929 O既架.
kenchan_0710 發表於 2006-6-29 22:56 | 顯示全部樓層
我覺得係佢唔想用jetfoil囉,
佢買2009同2010兩隻二手tricat,
然後賣走jetfoil,
好明顯係要tricat唔要jetfoil喇
抗戰二十年
 樓主| barca_399 發表於 2006-6-29 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kenchan_0710 於 2006-6-29 22:56 發表
我覺得係佢唔想用jetfoil囉,
佢買2009同2010兩隻二手tricat,
然後賣走jetfoil,
好明顯係要tricat唔要jetfoil喇

錯了,
tricat 佔o既比例的確係大左(因為多左2009及2010)
但你有冇發現港澳線正規班次929及tricat o既比例仍然冇變?
所以Jetfoil 仍然係係咁重要.

係因為近年開了幾條新線,但都唔可以行走929,
要用FLYINCAT 及 TRICAT 行走.但船隊數量只係剛剛好夠行,
買TRICAT,係為了補充一下航線O既需要.

即使係賣了4艘水翼船,但係仍然足夠行走港澳線有餘,
guia 發表於 2006-6-30 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2006-6-29 23:45 發表

錯了,
tricat 佔o既比例的確係大左(因為多左2009及2010)
但你有冇發現港澳線正規班次929及tricat o既比例仍然冇變?
所以Jetfoil 仍然係係咁重要.

係因為近年開了幾條新線,但都唔可以行走929,
要用FL ...

Jetfoil 退役係遲早0既事, 不過宜家未係時候呢